Международният мебелен панаир в Кьолн и LivingKitchen

Организаторите и тази година отчетоха отлични резултати с над 150 000 посетители, 52% от които чужденци от 145 страни.
01.02.2019
Теменужка Захариева
1930
livingkitchen, мебелен панаир, панаир Кьолн
Das Haus - дизайн на Kate и Joel Booy от Truly Truly
Източник: Koelnmesse Bilddatenbank © imm cologne

Само преди малко повече от седмица на 20 януари приключи първото международно изложение за годината, посветено на интериора – мебелния панаир в Кьолн и провеждащото се успоредно с него изложение за кухни LivingKitchen.

Организаторите и тази година отчетоха отлични резултати с над 150 000 посетители, 52% от които чужденци от 145 страни. Отбелязва се значително нарастване на посещенията от Китай – с 23%, от Северна Америка – с 15%, Южна Америка – с 31% и т.н.
Според някои наблюдатели най-ярката тенденция от панаира е забелязващото се забавяне като противодействие на бързата дигитализация. Очаква се през 2019 г. спокойният живот да бъде темата на индустрията за обзавеждане. Може би в тон с това настроение отново говорим за ретро-влияния, но не като самостоятелен стил, а по-скоро проникващ стил с мебелите на модерната класика от средата на миналия век и поп културата - техните форми се появяват навсякъде, но в нови интерпретации.

Всеки, който е съхранил мебелите на своите родители или баби и дядовци някъде, може да бъде щастлив, защото през 2019 г. 70-те години се завръщат в апартаментите ни. Ще видим много маси със заоблени ъгли, кресла и дивани с канали или бутони в облегалките, както и тапицирани седалки, комбинирани с дърво или метал.


Tecta Bauhaus - интерпретация на модел  F51от Katrin Greiling

За да отбележат 100-годишнината от основаването на Bauhaus, безброй притежатели на лицензи показаха модерни интерпретации на известни модели. Германската компания Tecta стартира експеримент - „BauhausNowhaus“, в който група амбициозни дизайнери преосмислят модерната класика.

Като цяло нарастващата гъвкавост на нашия живот изисква нови мебели: по-малки, по-модулни, многофункционални.
Дървото и тази година е предпочитан материал за мебелите и заедно с калъфите и тапицериите, изработени от вълнен филц, кадифе или естествена кожа, е основна част от концепцията за качествения мебелен дизайн. Много ясно това се вижда в продуктите на италианската компания Riva на снимката по-долу.


Колекция Мelt - дизайн Nendo,    Снимка: Аkihiro Yoshida

Японският дизайнер Nendo експериментира с течни стъклени листове върху стоманени тръби, които под влияние на собственото си тегло се огъват и застиват така. Тази идея е вдъхновение за Melt Collection - група модерни мебели и настолни предмети, направени от прозрачно и безцветно стъкло за венецианската компания WonderGlass.

Интересна концепция има новият фотьойл Pli дизайн на Stefan Heiliger – той се състои от две части, всяка от които се върти около собствената си ос. Благодарение на възможността за двойно въртене, креслото може да изпълнява различни функции. В зависимост от това как двете части на стола се завъртат една спрямо друга, фотьойлът може да се използва с подлакътник, поставка за крака или интелигентен рафт.

Проектът "Das Haus" е нещо като модерната представа за идеален дом, чието изграждане се възлага всяка година на различен известен дизайнер. Тази година 180-те квадратни метра са на разположение за "измисляне" на къщата на емоциите на австралийските дизайнери от студио Truly Truly в Ротердам. Тяхната къща е лишена от стени и разделители. Вместо това те са избрали да създадат къща с отварено пространството, в което предлагат набор от „настроения“, съответстващ на модерния гъвкав начин на живот.

Lucie Koldova, дизайнер на Das Haus 2018, тази година представя Celine - своя първи тапициран стол за Freifrau Sitzmöbelmanufaktur. Интересното при този модел е, че тапицерията – от кожа или кадифе - е нагъната като елегантна дреха.

LivingKitchen се превърна в централно събитие за международната кухненска индустрия. То се провежда през една година успоредно с мебелния панаир в Кьолн и тази година запълни две от 14-те изложбени зали. Тенденциите от изложението: през 2019 г. ще бъдат на фокус продуктите от висококачествени материали с ясни форми и иновативни характеристики. Кухнята на бъдещето е представена от известния  швейцарски дизайнер Alfredo Häberli, който в проекта си "Future Design" представя как кухнята ще изглежда в недалечното бъдеще.


Future Design - кухнята на бъдещето,    Снимка: Living Kitchen 

„Мисля за това, което наистина ми трябва - обясни Хеберли, - и се опитвам да намаля броя на използваните от нас предмети - особено електронното оборудване.“ Неговите идеи включват редица хибридни проекти, които съчетават стандартни функции, като например хоризонтален хладилник, с различни температурни зони, които рециклират отпадъчната топлина от охладителната система, за да размразят замразените стоки, когато бъдат извадени от устройството. Друг интересен елемент е мобилната печка, която е във формата на поднос за сервиране с "интелигентна нагревателна повърхност“. Като проектира цистерна с три различни категории вода, Häberli насърчава хората да икономисват и да мислят за това как жизненоважният ресурс може да бъде използван ежедневно.


Масата на Schott CERAN® FUSICS - стъклокерамиката, използвана за готвене и ядене,    Снимка: Living Kitchen

На снимката по-горе можете да видите масата на Schott CERAN® FUSICS, която Алфредо Хебери представя в кухненската си визия: стъклокерамиката, използвана за готвене и ядене. Освен това тя има интерактивно приложение за готвене с Multi-Touch-Display. Динамичният списък от съставки и съответстващи уроци на приложението "Кухненски истории" правят готвенето интерактивно преживяване.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари