Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2019 протече с интересна програма и пълна зала

На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от повече от 10 страни - освен от България имаше участници и лектори от САЩ, Турция, Дания, Полша, Словения, Холандия, Гърция, Черна гора и Сърбия. Събитието бе открито от президента на ProEvent Assciation Florin Mindirigiu, а водещ беше председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов.
03.06.2019
Теменужка Захариева
1235
архитектура и дизайн, SHARE Sofia 2019
„В света се чуват гласове за бъдеща рецесия, но в България наблюдаваме ръст на строителството“ каза министър Аврамова.
Източник: Снимки: https://kab.bg/

SHARE Architects е платформа за конференции, която обединява някои от най-добрите архитекти, урбанисти и проектанти в Централна и Източна Европа. Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2019 е част от 11-те международни архитектурни конференции на платформатаза тази година. В София тя се организира от  PROEVENT Cultural Association и КАБ (Камарата на архитектите в България). 
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от повече от 10 страни - освен от България имаше участници и лектори от САЩ, Турция, Дания, Полша, Словения, Холандия, Гърция, Черна гора и Сърбия. 
Събитието бе открито от президента на ProEvent Assciation Florin Mindirigiu, а водещ беше председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов. На откриването на конференцията присъстваха министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, главният архитект на София Здравко Здравков, посланикът на Дания у нас Н.Пр. Сьорен Якобсен.
„В света се чуват гласове за бъдеща рецесия, но в България наблюдаваме ръст на строителството“ каза министър Аврамова. Тя отбеляза също така, че 70% от европейското население живее в градове, а в България, процентът се вдига до 73,7%. „Основната задача е да спрем обезлюдяването и да създадем условия за живот в малките населени места“, каза арх. Здравко Здравков. А за София пожеланията му бяха тя да се превърне в “smart city”  и „да намери своя знак през архитектурата“
 

Водещ беше председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов

Програмата на събитието включваше 3 панела:

"София утре", официална пленарна сесия и специална презентация. Откриващата тема за първата част от лекциите беше Large Scale Projects. Ангел Захариев от A&A Архитекти представи проекта Sofia Square на Garanti Koza за ренегерация на индустриален терен с инженерна работилница от 1907 г. в близост до бул. „Акад. Иван Гешов“ и бул. „Тотлебен“, който има за цел да създаде „нов тип градско изживяване“. 
Тихомир Казаков от Stephen George International представи Kamenitsa park, Пловдив - мащабен проект, обхващащ 130 000 квадратни метра, който ще предлага възможност за активен и здравословен градски начин на живот. 
В презентациите, които бяха в рамките на 15 минути, бяха представени още множество интересни проекти като социална сграда за възрастни хора в Холандия, представен от Dorte KRISTENSEN от Atelier PRO. Датският архитект Julian Weyer от C.F. Møller Architects представи проекта „Сърцето“ - първата стъпка от визионерския план на Общинския съвет на Икаст за голямо разширение на Международното училище Икаст-Бранде. Това е място за срещи, където могат да се формират и поддържат взаимоотношенията между различните обществени и възрастови групи. Сградите и откритите площи са създадени за насърчаване на интегративни социални и културни срещи и събирания.
 


Впечатляваща беше презентацията на специалния гост  Carol Ross BARNEY  от САЩ,– първата жена, проектирала федерална сграда и основател на Ross Barney Architects.   Тя представи своя проект за възстановяване на речното корито на река, която минава през центъра на Чикаго Chicago Riverwalk.

Форумът беше съпътстван и от изложба на номинираните проекти и победителите в конкурса на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe Award 2017.
 


Паралелно с лекциите протече журирането на конкурса на КАБ - Български архитектурни награди
Желаещите можеха да присъстват и на уъркшоп ArchiCAD's Virtual Building - BIM in action.


Форумът SHARE е една от най-важните мрежови платформи, посветени на архитектурата и строителството в Централна и Източна Европа. Както каза основателят и директор на SHARE Florin Mindirigiu,  „с всеки следващ SHARE Форум нашата главна цел е да създаваме комуникация между хората посредством архитектурата; споделяме концепции и инициативи в Централна и Източна Европа, което да накара хората да почувстват архитектурата по-близо до себе си.“ 
 


Резултатът е общност от повече от 40 000 души, които чрез този форум могат да споделят своите идеи и проблеми и да видят работата си оценена. 
 

Закони Нормативна база Коментари