Международен конкурс за студенти по архитектура на ИЗОВЕР

10то юбилейно издание на Международния конкурс за студенти по архитектура „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“с тема за проектиране „Училище на бъдещето“.
12.12.2013
Изовер
263
Изовер, конкурс, архитектура, студенти по архитект, къща
Международен конкурс за студенти по архитектура на ИЗОВЕР
Източник: Изовер

На 25ти ноември в София и на 3-ти декември във Варна се състоя официалното откриване на 10то юбилейно издание на Международния конкурс за студенти по архитектура „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“, третиращ проблемите на енергоефективната архитектура и проектиране.

Конкурсът, посветен на студенти по архитектура, има за цел да разпространява идеите за енергийна ефективност, както и различните измерения на комфорт между тези бъдещи лидери на мнението. Той се основава на концепцията „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“ и за първи път се провежда през 2005 г. в България. 

Конкурсът е структуриран в два етапа: национален етап, последван от международен, където се състезават трите най добри проекта от всяка участваща държава. В изданието 2013 за национален етап са се регистрирали 1000 студенти от над 100 университета в 19 държави, простиращи се от изток с „Далекоизточен Федерален Университет“ във Владивосток, Русия до Единбургското Училище по Архитектура и Ландшафтна Архитектура в Шотландия, Обединено кралство в Западна Европа.

Участниците в настоящето юбилейно издание на конкурса ще проектират „училище на бъдещето“ в Газиантеп /Gaziantep/, Турция, което да комбинира елементи от класическите училища с модерните сгради за образoвание, като хармонично се впише в заобикаляща го природна и културна среда. 

Специален гост на откриването беше Г-н Габриел Голумбеану - член на международния маркетинг на Изовер, който отговаря за международната организация на конкурса. Г-н Голумбеану се включи с активна дискусия на тема какво не харесват младите хора в сегашните училища и висши учебни заведения и какво биха променили. Непринудените размишления и коментари дадоха един добър старт в подготовката на конкурсното задание – Училище на бъдещето. Историята на 10 годишния конкурс през очите на Г-н Голумбеану, който е част от него от второто му издание, още повече стимулира студентите да се впуснат в новото предизвикателство. Бяха представени и новите държави участнички в издание 2014: Белгия, Германия, Колумбия и Киргизстан. С тях участващите държави стават 23, а Университетите около 115 на брой.

България активно участва в конкурса от самото му създаване и може да се похвали с 5 международни награди в рамките на 9-тте издания. На откриването бяха поканени точно тези участници, които представиха България по най-добрия начин и се прибраха победители. Те споделиха за конкурса през изминалите години, за предизвикателствата, за тръпката да си победител и как конкурсът им помогна в професионалната кариера на архитекти.

Членове на журито в миналите издания дадоха ценни съвети в подготовката на конкурсния проект и пожелаха успех на бъдещите участници. На България и липсва само 1-ва награда в международния финал и всички заедно си пожелахме да я спечелим точно в това юбилейно издание.

Архив на конкурса, Пълната конкурсна програма, Задание за проектиране, Ситуация, Регламент на конкурса и други помощни материали можете да намерите в сайта на ИЗОВЕР www.isover.bg и на www.isover-students.com, а предстоящите събития следете във Facebook страницата на конкурса http://www.facebook.com/Isover.Architectural.Contest.Bulgaria

Автор: Изовер
Закони Нормативна база Коментари