Мебели от естествено дърво – произведения на изкуството

Дизайнерските мебели от естествена дървесина се отличават не само с неповторим дизайн, но и с компетентна и качествена обработка на дървения материал.
01.10.2018
Екатерина Бонева
3292
интериор, мебели, Мебели от дърво, естествено дърво
Масивното дърво - топлина, очарование, еклектична визия
Източник: www.otgovoru.com

Нова тенденция в обзавеждането завладява стремително континент след континент – мебелите, изработени от цяло парче дърво, дънери, корени и други видове рециклирана дървесина. Те внасят усещане за близост до природата и автентичност на интериора. Подобни мебели не са компромис в качеството, а признак за прогресивно екологично съзнание и почит към всичко органично. 

Дизайнерските мебели от естествена дървесина се отличават не само с неповторим дизайн, но и с компетентна и качествена обработка на дървения материал. Те разкриват неподправената красота на природния рисунък на дървото. Мебелите от цяло парче дървесина притежават уникален чар и здравина. При тях няма слаби места, тъй като липсват съединения между отделните части. За много производители изработката на такъв вид мебели е предизвикателство, реализирано с мащабни инвестиции.

 
Здравина и елегантност от истинско дърво, www.dsmfacts.org  и  Маса с плот от дънер на вековен бор, www.mebelionline.eu

Кое прави тези мебели уникални?
Дървото е здрав природен материал, с отлични характеристики, които във времето се подобряват. Неговата красота се облагородява година след година, дори и да изглежда състарено. И тъй като в природата няма еднакви неща, всяко парче дърво е посвоему уникално. В много случаи формата му сама подсказва за какъв тип мебели е подходящо. Дървесните пънове са отличен материал за направата на провинциално-елегантни столчета, маси, табуретки или нощни шкафчета. Непотребният дънер може да се превърне в оригинален стол или автентична дизайнерска маса.


Масичка за кафе от две цели парчета дърво     Източник: www.lifilm.org

Присъствието им се вписва еднакво добре в класическия и модерния интериор – в скандинавския и минималистичния дизайн, в таванското или избеното помещение. Дървените елементи омекотяват строгата обстановка и внасят топлина и гостоприемство. Изработките в комбинация със стъклени и метални фрагменти пасват и на хай-тек обзавеждането. Без значение дали ще изберете маса, столове, кресло или креативни малки табуретки, мебелите от солидно дърво ще се превърнат в семпъл и едновременно с това неповторим акцент на дома.


Уникалните мебели на Гавин Манро     Източник: www.ua-flowers.com

Изкуство с естествено дърво
Дизайнерът Гавин Манро, основател на британската компания Full Grown е патентовал собствена технология за лесно „отглеждане“ на мебели, наречена органичен 3D печат с използване на въздух, почва и Слънце в качеството на изходни материали. По тази технология, фиданките се окастрят и растежът им се насочва в определена посока, така че да се получи желаната форма на изделието. Резултатът е цяло парче дърво, без каквито и да било изкуствени съединения. Малките дървета се засаждат около специално изработени скелета, които придават съответната форма на ствола. Нужно е определено време, за да може дървото да се уголеми и да съзрее. След това полученият материал се сваля от скелето и се обработва до получаването на мебел. Този процес, разбира се отнема доста време, тъй като за „израстването“ на един стол са нужни между 4 и 8 години, но пък готовите мебели са истински уникати със запазена природна структура и форма. Основателят на компанията прави първите си експерименти в тази насока още през 2006 година. Понастоящем на територията на Уирксуърт, Англия са засадени 3000 дървета, като на всеки 100 от тях се падат по 1000 клони и 10 000 разклонения – материал, достатъчен за цяла мебелна фабрика.


Креслата на Джефро Уито Източник: www.creativitycocktail.com

Друг проект в тази насока е реализиран от Джефро Уито, основател на необикновената мебелна фабрика “Knock of wood” по крайбрежието на Вашингтон. Той години наред събирал изхвърлени на брега дънери, клони и корени, които впоследствие съживявал, превръщайки ги в неповторимо красиви мебели. По този път младият новатор тръгва още в юношеските си години, като използвал дървото като начин за творческо бягство от реалността. Всяка една от скулптурите и мебелите на Уито е изработена от „спасени“ материали, които той събирал лично.


Вписват се еднакво добре в класическия и модерния интериор      Източник: www.undertheline.net

Всеизвестно е, че цената на подобни изработки е доста висока. Това се дължи от една страна на ценните свойства, които притежава естествената суровина и от друга на специфичната обработка при производството. Да не говорим, че споменатите по-горе уникати са предназначени за много по-заможната потребителска група. За сравнение, един стол на Full Grown струва около 2500 паунда, а една лампа - от порядъка на 1000 – 1500 паунда. Обикновено мебелите от цяло парче дърво се произвеждат по поръчка, за което се извършва специален подбор на вида, формата и възрастта на дървесната суровина. На българския пазар една маса с плот от цяло парче дърво струва средно около 2700 лв.

Мебелите от естествена дървесина стават все по-ценен атрибут от съвременното обзавеждане. Днес изделията се изработват в съчетание с други материали, като метал или стъкло, което им придава неподправен стил и естетика. Те са очарователни и дълговечни, а естетическите ползи от употребата им оправдават направените инвестиции. 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари