Мебели за релакс - удобните пуфове, барбарони и отоманки

Забавни, цветни, в нестандартни форми и вариации – те винаги ще намерят удобно кътче, в което да се сгушат и да ви поканят на чаша топъл шоколад за релакс или творческа почивка.
04.12.2023
Мила Стоянова
755
пуфове, барбарони, отоманки, мебели за релакс
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Макар да не се вписват в стандартите за мека мебел, пуфовете и барбароните стават все по-предпочитани. Те са подходящи както за интериорните решения, така и за екстериора на градината или балкона. Модерните офиси, включително и споделените, и отворени coworking пространства, все повече залагат на креативна визия и удобни мебели.


Източник:  www.videnov.bg

Забавни, цветни, в нестандартни форми и вариации – те винаги ще намерят удобно кътче, в което да се сгушат и да ви поканят на чаша топъл шоколад за релакс или творческа почивка. Дори кафетериите и някои бистра все повече залагат на модерната им визия.

Защо всъщност пуфовете и барбароните са толкова привлекателни? С какво ни карат да не можем да им устоим?

Вероятно един от отговорите се крие в нестандартната им форма. Може да откриете барбарони, наподобяващи различни плодове като манго, круша, ябълка, но също и играчки като кубче, топка и пирамида. Освен това рядко бихте ги срещнали в класически цветове и десени. Скуката просто не им отива! Затова, ако искате да разчупите сивия интериор на Вашия офис, направете го с барбарон в лимонов цвят или друга многоцветна комбинация.


Източник: www.videnov.bg

Стаите на тийнеджърите също са място, където тези меки безформени топки се вписват идеално. И тук бъдете крайно смели и креативни. Освен футболни топки, барбароните Ви могат да бъдат в електрикови и искрящи цветове, като типичен представител на тяхната непокорна природа в тази част от техния подрастващ период.

 
Източник: www.videnov.bg

Но освен на закрито, тези компактни мебели спокойно могат да се впишат и сред зеленината на Вашата градина или балкон. В този случай е добре да имате предвид от каква материя са изработени Вашите пуфове и барбарони. Водоустойчивата дамаска е подходяща за външна употреба. Освен това цветовете трябва да са устойчиви и на слънчевата светлина. Не е проблем да сложите любимия си пуф на балкона, въпреки че е изработен от мебелна дамаска, но не трябва да го излагате пряко на слънце и да го мокрите.


Барбарон, подходящ за ползване и на открито.     Източник: www.videnov.bg

Друго предимство на тези мебели е, че въпреки загубата на почти ¼ от обема си през първите две години на експлоатация, те отново могат да възвърнат първоначалната си форма. В специализираните магазини можете да си купите допълнително количество пълнеж и Вашият пуф или барбарон ще стане като нов.

Тук е моментът да Ви споделим, че в допълнение към тези релакс мебели, дизайнерите се стараят да ни предоставят още по-креативни решения. Едно от тях е вариацията на т.н. табуретки – отоманки. Класическата отоманка представлява диван без облегалка с възглавници, но днес тя е еволюирала в няколко разновидности. Днешните отоманки са по-скоро вид табуретки без възглавници и обикновено се използват като допълнителна опора на краката.


Табуретки - отоманки.     Източник: www.videnov.bg

Табуретката – отоманка може да бъде ниска седалка с крачета като допълнение към Вашия фотьол или кресло, или пък допълнително място за сядане в дневната в близост до холната маса. В някои източни култури самата отоманка може да бъде ниска масичка, на която да поставите поднос с кафе, чай и дребни закуски.

Други вариации на отоманките наподобяват големи възглавници с твърд пълнеж и симетрична форма, най-често сфера или куб. Те също са подходящи както за интериора на дома, така и за неговия екстериор. Обзавеждането в азиатски стил предполага използването на отоманки, особено с тематични десени и орнаментика.


Табуретки - отоманки.     Източник: www.videnov.bg

Пуфовете, барбароните и отоманките освен мебели за релакс, са и доста практични попълнения. Поради нетипичната си форма и специфична изработка, те са изключително здрави, могат да издържат големи натоварвания и са безопасни и предпочитани мебели за деца, поради липсата на ръбове и възможностите за лесно преместване в стаята.


Източник: www.videnov.bg

Какви са критериите за избор, на които да обърнете внимание?

Няколко са основните критерии, които трябва да вземете под внимание при избора  си на пуф, барбарон или отоманка. На първо място да определите предназначението на новата мебел. Това ще Ви даде информация към какъв вид и размер да се ориентирате. Например има високи хора, които няма да се чувстват комфортно в малък барбарон. Ако обзавеждате отворено пространство със свободен достъп, може би в този случай е добре да заложите на по-големите размери.

Почистването също е важно. В този смисъл подберете внимателно материята и проверете възможностите за сваляне на калъфа.


Източник: www.videnov.bg

Както вече споменахме, някои специализирани фирми предлагат допълнителен пълнеж. В тази връзка е добре предварително да знаете с какво е пълен модела, на който сте се спряли, за да му осигурите в бъдеще и добра поддръжка.

Не винаги изборът на подобен тип мебели е лесен. Разнообразието е голямо, цените също варират в широк диапазон. Но няма нищо по-хубаво от това да си пренесете настроението от плажа целогодишно у дома, или пък в офиса, релаксирайки на удобния си пуф или барбарон.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари