Мебелите от ковано желязо за двора - ефектни и неповторими

Мебелите от ковано желязо са елегантен допълващ елемент към обзавеждането на частни домове, хотели, ресторант-градини и къщи за гости.
03.07.2020
Екатерина Бонева
1016
ковано желязо, мебели от ковано желя
Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Мебелите от кованото желязо са олицетворение на класика и традиции от векове насам. Изящната им красота придава старинен и аристократичен вид на обкръжаващата среда, загатвайки за жизнения статус на притежателя им в обществото. Мебелите от ковано желязо не са предназначени само за замъци, вили и резиденции. Те са елегантен допълващ елемент към обзавеждането на частни домове, хотели, ресторант-градини и къщи за гости. Изделията от ковано желязо остават във времето като израз на великолепие и неповторимост, носейки усещане на сигурност, уют и носталгия към миналото.

 
Столове и люлка тип "яйце" от ковано желязо - истински произведения на изкуството     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

В различните исторически периоди кованото желязо пресъздава стила и художествените форми за съответната епоха, като продукция на художественото творчество, основана в голямата си част на ръчен труд. Много известни архитекти са правели сами проектите за метална украса и мебели към сградите си. В наши дни кованата мебел се изработва както по техниката на „художествено коване“, така и чрез „готови елементи“, които се монтират към железните пръти, образувайки интересна композиция. Ръчно кованите изделия са много повече от мебели – те са произведения на изкуството, чиято сила се крие в това, че нито една машина не може да пресъздаде човешката фантазия и сръчните ръце, докосващи метала. Хладната им красота придава удивителен стил на градината или терасата.


Създайте неповторима естетика и комфорт    Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Дизайнът – класически, автентичен и неповторим
Изделията от ковано желязо за екстериора са цял един свят – скамейки, маси, столове, беседки, цветарници, огради, декорации.... Те излъчват стабилност и благородство и тъй като са символ на величие и традиции, дизайнът им не е модерен, а се придържа към старите образци, въпреки че спецификата на материала предоставя широко поле за смели експерименти. Декоративните елементи във формата на спирали, ес-ове, бъбреци, листа и цветя придават усещане за ефирност на готовите изделия. Удивително изглеждат и мебелите с изкуствено състарена или патинирана повърхност, която ги прави наистина автентични. Патинирането се прави в зелената гама, в сиво-черната или в кафяво-червената. При по-скъпите модели отделни детайли могат да се позлатят. Мебелите се изработват изцяло от метал или в комбинация с дърво, кожа, стъкло. Изключително елегантни са масите, за които е използвана основа от камък, плот от стъкло, мрамор, мозайка, дори модерни материали като стъклопласт и изкуствен камък.

 
Мебели от ковано желязо за двора     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Безкомпромисно качество и издръжливост
Мебелите от ковано желязо са идеално допълнение на екстериора. Те са с несравнимо качество, а тайната на перфектното качество се корени в невероятните свойства на материала. Желязото е здрав, ковък, еластичен и устойчив на корозия материал, който освен че е лесен за обработка, е и изключително издръжлив на всякакви атмосферни условия. След изковаване и сглобяването на детайлите, металът задължително се подлага на закаляване и се боядисва, което му осигурява устойчивост при всякакви температурни промени и висока влажност. Така мебелите са защитени от корозия и са на практика вечни. Веднъж направената инвестиция за закупуване на мебели от ковано желязо се отплаща във времето с една естетически издържана и трайна конструкция.

 
Дизайнът - класически, автентичен и неповторим     Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Създайте неповторима естетика и комфорт
Кованата мебел кореспондира със всякаква архитектура, подчертавайки нейната изразителност и индивидуалност. Може да ги разположите както в геометричната градина, така и в пейзажната, на терасата, верандата, в беседката. Особено ефектно изглеждат на зелената морава, допълнени с текстилни завеси и меки възглавници. Елегантна нотка към гарнитурата са всякакви аксесоари, като ковани свещници, фенери, аплици, стойки, декоративни вази, високи пепелници и т.н. Ако искате градината Ви да изглежда наистина неповторимо, изберете всички мебели и аксесоари в еднакъв стил. Това ще осигури усещане за хармония между отделните елементи.

 
Източник: Железните ООД, www.jeleznite.com

Грижи и съвети за кованата мебел:
-  Кованата мебел ще краси градината и терасата години наред, при правилна поддръжка. Необходимо е периодично да избърсвате повърхността с влажна кърпа и да я обтривате с восък.
-  Важен момент е боядисването с подходяща боя, с цел предпазване от корозия (ръжда). Това не е еднократен процес, а е добре през няколко години да се освежава цвета.
-  Добре е крачетата на мебелите да имат малки поставчици. Така няма да нараняват или надраскват повърхността, върху която са поставени и да оставят неприятни следи.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари