Мебелите в екстериора

(размисли на една ландшафтна архитектка)
15.06.2006
ланд. арх. Евдокия Борисова
56
мебели, екстериор, градина, ратанови мебели
Мебелите в екстериора
Източник: ланд. арх. Евдокия БОРИСОВА

ВМЕСТО НАЧАЛО
Идва тъй желаното лято - започвам с настроението – горещо и протяжно...Въздухът – наситен с нежното бръмчене на хиляди малки крилца. /малко лирично отклонение/. Природата - непринудено чаровна, нагиздена с най-пищната си премяна /според мен щедро подарена/. Е, при така обрисуваната картина дори тясната тераса или балкон, /ако все още не са приватизирани за кухненския бокс/, изглеждат примамливи за едно сутрешно кафе. Колко му трябва на човек – масичка, стол и една цъфнала саксия. Е, разбира се, може да се погрижите за вашия зелен оазис и да го обогатите с повечко аксесоари, ако наистина си струва, и не забива просто случайно в грозен бетонов калкан.

Що се отнася до градината /който иска, има къде и може да си позволи/ – в този сезон съвсем прелъстително ви кани да замените вашата трапезария с ароматните и прохладни кътчета навън. А като една сериозна съперница тя може да ви предложи модерно, комфортно и луксозно обзавеждане, което да се превърне във вашето любимо местенце.

Две думи само от композиционна гледна точка за тези кътчета в градината. Най-често правените варианти са два - в близост до самата къща, на верандата, под пергола или лозница, и отдалечени от къщата – покрай басейн, при беседка или ротонда. При първия вариант имате като предимство близостта на кухнята, което предполага и по-честото му използване. А вторият вариант може да ви спечели с по-нестандартни идеи и мащаби, възможност за повече паркови елементи – скални кътове, водни ефекти, билкови и ароматни лехи, различни гледки, а изграждането на външна кухня и барбекю може да улесни замисленото вечерно парти.

МЕБЕЛИ? НО КАКВИ?
Логичен въпрос. Не е лесен отговорът обаче. Ако например решим да ги класифицираме според признак за неподатливост на атмосферни влияния, с една дума, вечни - веднага ще изпъкнат гордо бетонът и гранитът. Да, наистина неустоими на времето – но определено стоят тежко и доминиращо, особено в една мъничка градина. Обществен парк – защо не, бетонови пейки биха устояли на всякакви силови набези на недотам доброжелателни хора.

Следват мебелите от метал и ковано желязо – маси, столове, шезлонги, пейки... истинска красота. Нежни, ефирни, подобни на скулптури – те са елегантно и изискано решение за всяка градина. Декорирани с меки тапицерии и възглавнички, те носят не само комфорт, но и романтичен полъх от миналото, малко „аристократизъм”. Не знам защо се сещам за старите снимки от 20-те години на миналия век, може би просто такава е била модата. Естествено, водата и влагата са техният неприятел, но решение има със специалните за целта лакови покрития. Друго малко неудобство е тяхното тегло, което не е съществен проблем, особено ако сте по-скоро консервативен тип и предпочитате да си заковете веднъж завинаги любимото кътче.

Според класацията на трето място – но затова пък добре известни на всички, са дървените мебели. Минутка за реклама, но май няма нужда – толкова са обичани, че ако класацията бе за „популярност” – биха заели заслужено първо място. Тук обаче настъпва леко объркване – основната суровина може да е от екзотично дърво или местен вид, за направата на мебелите се използват комбинации от дърво и плат, дърво и метал, различни цветове, различни „плетки” на дървото, различни форми – прави, огънати, сгъваеми или не. Дизайнът на екстериорните мебели днес е също толкова впечатляващ, колкото и на тези за интериора, авторите влагат същите концепции за - удобство, достъпен лукс и стил. Това, което не може да се отрече на дървените мебели, са топлината и уютът, с който завладяват, непринудеността на късче природа, което дават, излъчвайки омайващ средиземноморски чар. Контактът с водата дава своите поражения – но отново ще се повторя, химията е дала своя категоричен отговор, затова не се отказвайте от тях.

ИСКАМ РАТАНОВИ МЕБЕЛИ ...
Да, това е следващият поред в нашата класация, но ако пак сменим признака и той е „мода” – самото подзаглавие подсказва кой е победителят. Защо не! Ратанът така неусетно и естествено приляга на зелената градина, че отдавна се е превърнал в символ за градинска мебел. Стилни, практични и леки ратановите мебели вече се налагат в уникални и интересни интериори, носейки частица от природата. Предпочитани са от много архитекти заради ефирното им присъствие в пространството. Ратанът всъщност е вид тропическа палма, подобна на лиана, която за разлика от бамбука не е куха, но въпреки това изключително лека. Обработката му е изцяло ръчна, което съответно оскъпява крайния продукт. Но възможностите, които предлага материалът, не се изчерпват дотук. Подложен на парова обработка, той лесно се огъва и дава неограничени вариации за различни дизайнерски колекции. Реализираните идеи от ратан са безкрайни – столове, маси, кресла, шезлонги, дивани, барплотове, аксесоари.

The Obelisk Chairs е интересно хрумване за ратанови мебели с арт звучене и практическа функция. Представлява комплект от четири стола с една масичка, които, когато не са ви необходими, се сглобяват като детски пъзел във височина и ви спестяват място вкъщи или в градината. Ратановите мебели също се обработват срещу влага и силно слънце със специални покрития, дори се вграждат алуминиеви нишки за по голяма устойчивост. Въпреки това ви съветвам да не ги излагате на неблагоприятни условия, за да ви радват по-дълго. Избирайки ратанови мебели, вие сте модерни, защото сте естествени.


Вече се пообърках с класацията, защото неописани останаха само пластмасовите мебели, а те са по-устойчиви на атмосферните промени от ратановите и дървените. Евтини и практични за поддръжка - неоспоримо, но фактът, че останаха последни, издава моя личен вкус. До болка познати на всички, почти на всеки ъгъл и заведение – губят единствено по параграфа романтика. Ако си уморен – може и да не ги забележиш, почиваш си и тръгваш... типично за града. Е, всеки избира сам според собствените си усещания, хубавото е, че като не ти харесат, можеш лесно да ги подмениш. Пластмасата пък, като материал не е пренебрегната от много дизайнери, които не спират да експериментират с нея - например мебелите от полиетиленов фазер на Bobby Dekeyser, който успешно го налага на пазара от 1990 година.

ВМЕСТО КРАЙ
Нека не забравяме и аксесоарите – меки разноцветни възглавнички, фенери със свещи, малки кокетни саксии с цветя, феерични завеси – независимо какво имате - градина или балкон.
Магията и духът на едно място идват от нагласата на хората, от начина по който умеем да се наслаждаваме на незабравимите мигове, съчетани с чувството за красота и съвършенство.

Направете си своето любимо кътче, очаква ни прекрасно лято!

Автор: ланд. арх. Евдокия Борисова
Закони Нормативна база Коментари