Мебелите в банята – стил и тенденции

Мебелите за баня могат да бъдат няколко отделни модула или един основен, който съдържа всичко необходимо.
15.09.2012
Мая Янева
433
интериор, баня, мебели в банята, шкафове за баня

Дали предпочитанията ви клонят към съвременен, традиционен или еклектичен стил, шкафовете за баня са решаващи при нейното обзавеждане и оформят фокусната точка на дизайна. Те, освен че трябва да са красиви, трябва да бъдат и функционални. Огромен избор от материали, цветове и стил дава възможност за персонализиране на банята. В голяма и светла баня, орнаментираните, големи и тежки мебели могат да стоят добре и да оформят различно пространство, но в малките бани е по-практично да се разположат компактни шкафове, които осигуряват максимум място за съхранение, при минимум заето място.  


    


Мебелите за баня могат да бъдат няколко отделни модула или един основен, който съдържа всичко необходимо. Особено практични са модулите, които имат плот, мивка, място за съхранение и огледало. Те прикриват тръбите на ВиК инсталацията, осигуряват плот за разпалагане на най-необходимите принадлежности и затворено пространство под мивката. Материалът за плотовете на тези модули може да е мрамор, керамика или други солидни повърхности, които да подчертаят всеки един дизайн – от еклектичен до традиционен. Такива шкафове могат да имат една или две мивки, да са за предназначени за монтаж в ъгъла, за стенно окачване или да стъпват на пода на банята.


Традиционни мебели - Класическите линии и декоративните рамки са ключови при традиционния стил. Традиционният стил, характеризиращ се с мебели с богато украсени корнизи и широка цветова схема, никога не излиза от мода. Текстурите и финиша са като цяло гладки, металните обкови са скулптрирани и полирани, като създават баланс между спокойствието и изтънчеността.Съвременен евроазиатски стил - Повече от модерен е стилът на гладките мебели със симетричната подредба и елегантни смесители. При него няма никаква претрупаност. Линиите са чисти и непрекъснати , декора минималистичен, повлиян от Дзен усещането на Азия, който вдъхновява множество съвременни решения в интериорния дизайн. Обикновено при този стил  цветовата гама е монохромна, но има смесване на гладки текстури и лъскави повърхности. Допълнителна черта са уникалните извивки и ъгли.Непринуден стил - Естествен, релаксиращ, непретенциозен - този декор се характеризира с простота. Топла, уютна и приканваща атмосфера, която набляга на функционалността, а не на декорацията. Цветовете са сродни, а гамата варира от топли пастелни цветове до естествени нюанси. Текстурите и покритията имат повече детайли, предимно метални, а мебелите са състарени.


Еклектика - Разнообразие от стилове, материали и цветове, еклектиката смесва разнообразни елементи, за да създаде уникален и интересен дизайн. Този освободен дизайн не е безразборно нахвърляне на предмети или идеи, а винаги е планиран така че да интегрира един или повече сродни елементи, като се основава на някаква връзка между тях. Цветовете са допълващи и създават ярки контрасти. Материалите и покритията са разнообразни, но са подбрани балансирано. 


Материалите и финишът - Колко често и как се експлоатират мебелите в банята? За кого е предназначена тя – мъжка, дамска, детска или за цялото семейство? Има ли някакви особени изисквания, на които трябва да отговаря – деца, възрастни, хора със специални потребности? Колко е голяма и как е гарантирана нейната вентилация – каква е степента на влажност и проветривост в банята? Всички тези въпроси трябва да имат отговори преди да обзаведете банята. Материалите за мебели в банята трябва да са трайни, влагоустойчиви и устойчиви на замърсяване.


  


Масивно дърво - Мебелите произведени от естествена дървесина могат да бъдат масивни, фурнировани или ламинирани. Дъбът е сред предпочитаните материали, но черешата и клена са също доста популярни. Фурнированите масивни мебели от дърво са оцветени и лакирани, за да се постигне крайният устойчив цвят и финиш. 


Фурнир - Шкафовете за баня, облицовани с естестен дървен фурнир са най-популярната алтернатива на масивните дървени мебели. Фурнирът е доста по-евтин от солидната дървесина, а има същата визия.Ламинат - Ламинираните шкафове имат синтетичен финиш, който е красив, здрав и лесен за поддръжка. Издръжливостта и достъпността на ламинираните конструкции ги правят предпочитани мебели в нискобюджетни проекти, бани за деца или вили. 


Изборът на правилните мебели за вашата баня може да се окаже голямо предизвикателство. Много домове имат малки бани, но имат нужда от много място за съхранение на вещи в банята – хавлии и тоалетни принадлежности. Добре проектираните мебели за баня предоставят достатъчно място за съхранение на всичко необходимо. Те помагат за добрата организация на пространството и са естествена част от декора. За функционално оползотворяване на мястото в банята би трябвало да изберете ъглови или стенни шкафове.Стенните шкафове са много подходящи за малки бани. Вратите на тези шкафове могат да са плътни, стъклени или да са с огледало, рафтовете могат да се наредят на желаното от вас разстояние, за да съхранявате всички тоалетни вещи.Свободно стоящите шкафове за баня са високи или ниски. Някои от тях имат дълбоки рафтове, където да съхранявате хавлии и кърпи, докато други са с по-тесни и високи рафтове, предназначени за по-малки вещи – сапуни, шампоани, самобръсначки, соли за баня и др. Свободно стоящите шкафове могат да имат врати или да са отворени рафтове. На тези рафтове за максимална функционалност може да се разположат подвижни кошници или кутии, където да се сортират различните тоалетни вещи. При по-малките бани, подходящото място на този тип шкаф е в непосредствена близост до тоалетната. 


В зависимост от конкретните нужди на вашето семейство, големината на банята и стиловите предпочитания, вашата баня трябва да се превърне в максимално персонализирано пространство. Правилният избор на мебели е решаващ, за да бъде вашата баня едно приятно начало на деня, място за освежаване и релаксация след натоварен ден.  

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари