Материали от камък за фасадна облицовка

За да бъде завършен и красив един дом, фасадата е от изключително значение.
31.01.2018
Явор Йорданов
12538
фасада на къща, фасада от камък, каменна фасада, каменна облицовка, облицовка от камък
Облицовка на къща с травертин
Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

Лятото е времето, когато се случват всички важни събития с нашия дом или вилаЗа да бъде завършен и красив един дом, фасадата е от изключително значение. Тя е лицето, харатерът, душата и сърцето на сградата. Какво всъщност представлява облицовката на фасадата? Какво е нейното предназначение? Облицовката е външно покритие на стени, колони, козирки, което служи за предпазване от външни влияния като дъжд, слънце, удар, замърсяване. От друга страна обаче, се разглежда и като завършващ елемент с декоративни свойства или като допълнение в интериорния или екстериорния дизайн.


Какъв материал да изберем за нашата фасада?
На този въпрос всеки трябва да си отговори сам, воден от собственото си усещане за баланса между сигурност и изящество. Ние ще Ви запознаем накратко с основните видове облицовки от камък за фасади, но изборът ще бъде Ваш.


Каменната фасада създава усещане за стабилност, уют и престиж      Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

Една от най – популярните облицовки за фасади е каменната, тъй като естественият камък е устойчив на влиянието на факторите на външната среда и придава вечна красота и усещане за хармония в жизнената среда. Монтажът на фасадите може да бъде изпълнен по различни методи - сух монтаж или на лепене. 


За направа на окачени (вентилируеми) фасади се използва т.нар. „сух“ монтаж. Той може да се извършва при високи и ниски температури, не изисква технологично време за съхнене, което го прави бърз метод за строителство без да излага на риск здравината, качеството и вида на фасадите и е доказано устойчив на земетресения и агресивните влияния на средата. Друго предимство, е че не се използват циментови разтвори, които създават риск от осоляване и появата на петна. Също така камъкът се намира на разстояние от изолационния материал и това му дава възможност при намокряне да се „вентилира“.

Фасада с камък може да бъде изпълнена и чрез лепене на плочите с флексово лепило за самата стена.


Най – често използваните материали са естествените камъни, които притежават различни вариации на структурата и цвета си. Такива камъни са гранит, травертин и варовик, мрамор, оникс.


Облицовка от гранит     Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

Гранитът е магменна скала. Изграден е от кварц, фелдшпат и слюда. Много твърда и плътна скала, която се отличава с ниско водопоглъщане и висока устойчивост на температурните промени. Следователно гранитът е издръжлив срещу стареене, изтриване и разрушаване. Препоръчва се за облицоване на външни стени, подове, стълби, колони. Още от римски времена гранитът се смята за най – здравия камък. Гранитните павета по триумфалните им улици не са помръднали и до днес.


Фасада от врачански варовик в класически стил     Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

Травертинът и варовикът са от групата на мрамора, но имат по – ниска плътност и са с пореста структура. Те са поликристал и лесно се полират. Най – често се използват за вътрешни и външни облицовки, както и за подови настилки. Травертинът и варовикът са много подходящи за фасади, наравно с гранита.
Врачанският варовик например, е доста плътен и не е силно водопропусклив, затова намира голямо приложение за фасадни облицовки. За интериора са подходящи по-скоро поради цвета и текстурата си, както и поради възможността да се обработват сравнително лесно и да придобиват различни форми. 


Каменна вентилируема фасада, изработена от варовик и травертин Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

Мраморът е метаморфна скала и е изградена от калцит и диломит. Лесен е за шлифоване, неговото предимство е, че цветовете варират от чисто бяло до най – различни нюанси. Като недостатък  се отчита факта, че не е устойчив на атмосферни влияния, затова е препоръчва използването му предимно в закрити помещения. И нещо любопитно – в древността се е смятало, че мраморът има лечебни свойства и пази дома от зли духове.

Ониксът е полускъпоценен камък от групата на кварца. Преобладава черният цвят с бели ивици. Възможни са и други разновидности като кафяво – червеникав оникс. Използването му е революция в интериорния дизайн, поради голямата си светлопропускливост и луксозен вид. Не е подходящ обаче за подови настилки. Не бива да е в контакт с вода, защото попива и не е устойчив на триене. Според вярванията ониксът има мистични сили, прогонва негативните мисли.


Вентилируема фасада от травертин Източник: Булкам Декор ООД, www.bulkamdecor.com

И така, запознахме Ви с най – популярните, качествени и изящни материали от камък за фасади на сгради. Нека водещото, когато избирате да не е само финансовият аспект. Вложете сърцето и душата си, защото фасадата на дома ни всъщност олецетворява самите нас. Сигурни сме, че ще направите правилния избор! Надяваме се да сме били полезни! Успех!

Статията е изготвена с любезното съдействие на Булкам Декор ООД. 
 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари