Маслата с твърда вакса

Съвременната тенденция към все по-широка употреба на естествени материали в интериора, наложи на пазара един позабравен и неоснователно пренебрегван до този момент продукт - маслата с твърда вакса...
15.01.2006
Фивекс прожект ЕООД
449
масло за дърво, масло за паркет, Вакста за дърво, osmo, защита на дървото, ОСМО масла за дърво
Специално разработени за паркет и дюшеме. С OSMO получавате повърхност, лесна за поддръжка
Източник: http://www.osmobg.com/

Съвременната тенденция към все по-широка употреба на естествени материали в интериора, наложи на пазара един позабравен и неоснователно пренебрегван до този момент продукт- защитно-декоративното покритие на основата на природни растителни масла и восъци. Наричат ги още “натурални” или “екологично безопасни”, тъй като не съдържат синтетични материали, биоцидни и консервиращи вещества, хлорирани въглеводороди, тежки метали, разтворители и други вредни вещества. В традиционните лакове и бои по принцип се съдържат множество летливи органични съединения като: ацетон, ксилол, толуол, етилбензол и др., които представляват сериозна опасност за човешкото здраве. През белите дробове и кожата те попадат в кръвта, натрупват се в човешкия организъм, предизвиквайки алергии и други болести.

В противоположност на тези материали, маслата се произвеждат на основата на субстанции с естествен произход: растителни масла (ленено, слънчогледово, соево, конопено, палмово и др.), различни твърди восъци, растителни смоли и пигменти. Опитите, проведени от немски експерти, опровергаха разпространеното заблуждение, че качеството на натуралните бои (масла) е по-ниско от качеството на синтетичните им аналози.

Маслата ОСМО с твърда вакса са подходящи за мокри и влажни помещения

За разлика от лака, който прави повърхностен филм върху дървесината, маслата проникват в дълбочина, като я консервират, предпазвайки я от появата на гъби и синьо гниене, а в същото време порите остават открити и дървесината запазва еластичността си, и диша. Обработените с масло и твърд восък повърхности са устойчиви към износване и замърсяване, притежават водоотблъскващи свойства, подчертават цвета и структурата на дървесината и придават на повърхността неповторим блясък. Предназначени са за защита на всички видове продукти от дърво: подови покрития от масивна дървесина, паркет, ПДЧ, корк, мебели, дограма, врати, дървени палуби. Някои видове са подходящи за обработка на теракот и други непокрити с гланц керамични плочи, включително камък.

OSMO е утвърден световен лидер в производството на масла с твърд восък. В хода на многостепенен скъпоструващ процес на пречистване се отделят вредните вещества и примеси, след което обработените с масла продукти стават абсолютно безвредни за човека, животните и растенията. Всички, без изключение, натурални оцветяващи пигменти са разрешени за използване в хранителната индустрия. ОSМО-продуктите са преминали TUV сертификация за качество и опазване на околната среда и съответстват на ISO 9001, DIN 14001, EN 113, EN 152347.1. В съответствие с DIN 53 160 са  устойчиви на слюнка и пот и са безопасни при използването им за обработка на детски играчки съгласно EN 71. OSMO маслата съхраняват природната структура на материала. В случай на частично повреждане, покритието може да се реставрира лесно и бързо  за разлика от лакираните повърхности. Обработената повърхност придобива красив копринен оттенък. Трябва да подчертаем особено ниската разходна норма на продуктите OSMO, което ги прави силно конкурентни на традиционно използваните масла и лакове. Спестяват средства, труд и време.

Маслата на OSMO са за вътрешна и за външна употреба, като за отделните специфични случаи са разработени различни продукти.
С маслата за вътрешна употреба се постига равномерно, лесно за поддържане и изключително устойчиво на износване покритие, водоустойчиво и незадържащо прах, което превъзхожда обикновените восъчни и лакови покрития. Повърхността е устойчива на петна от вино, бира, кока-кола, кафе, чай, плодови сокове, мляко и вода. Почиства се без следи, лесно се възстановява - дори и частично, без граница между новия и стария слой, за разлика от лака.

   

Маслата за външна употреба проникват дълбоко в дървесината, като я запазват еластична и здрава и я предпазват от разсъхване и трошливост. Ограничават свиването и разширенията. Позволяват на дървото да диша. Влагата може да се изпарява. Покриват добре, повърхността става гладка и лесно се поддържа. Имат дълготраен водоотблъскващ ефект. OSMO е разработила  редица продукти за външна употреба, цветни и безцветни, за обработка на дограма, градински мебели, врати, огради, дървени саксии, капаци, перголи, дървени къщи и други продукти от масивна дървесина, изложени на атмосферните влияния.

   
Маслата ОСМО намират широко приложение за всички дървени повърхности в интериора и екстериора.

Всички масла - за вътрешна или външна употреба - се нанасят много лесно с четка или се втриват с кърпа при изключително ниска разходна норма за кв. метър.  За професионалистите се предлагат масла за нанасяне с пръскане или потапяне.
Фирмата предлага и специално разработени продукти за почистване и поддръжка на дървените повърхности.

Все по-широката употреба на маслено-восъчните покрития може да се обясни с няколко причини. В паркетното и мебелното производство навлизат разнообразни екзотични видове дървесини. Лаковете се нанасят лошо върху видове, съдържащи в структурата си високо количество природни масла. Дори полагането на грунд често не можеда помогне. Затова редица предприятия трябваше да си припомнят забравените технологии за обработка с масло и восък. Друга важна причина е съвременната тенденция към съхраняване релефа и структурата на подовите покрития. Човечеството преоткрива предимствата на ходенето бос по релефна повърхност, което оказва благотворно въздействие върху целия организъм. Днес структурираната масивна дъска с неравна повърхност завоюва огромна популярност по целия свят. Но релефната масивна дъска изисква специфична обработка. Такава повърхност не трябва да се лакира, тъй като обновяването на лаковото покритие изисква шлифоване, което ще доведе до изчезване на релефа. По тази причина за облагородяване на структурирани подови покрития се използват изключително само масла и вакси.

Закони Нормативна база Коментари