Масата за хранене или как да цари практичност и удобство

Разтегателните маси не са демоде, ако сте голяма фамилия.
15.10.2015
Константин Димов
998
интериор, мебели, маса, маса за хранене, тапезатна маса
Дървените маси създават уют и топлина
Източник: www.starmanner.com.

Съвсем е ясно: на масата се събира фамилията, а също тук семейството среща гости за хапване, благ разговор и бъбрене часове наред. Масата за хранене често се използва и за друго: да си пишем домашните, да сглобим пъзел или фигурки, или да поиграем шах, табла или „ Не се сърди,човече“.


Голям избор при покупката
Масата е една от най-важните мебели у дома. Затова покупката може да бъде добре премислена, което прави избора не винаги толкова лесен, колкото ни се иска, коментира специализираният сайт www.livingathome.de. От кръгла до ъглова, от стъкло до дърво и от бетон до метал, масите се предлагат от различни материали, размери и форми. 


Ето как ще определите правилно мерките й.
На първо място, си задайте въпроса: „Колко души редовно ще сядат на масата?“. Ако сте само двама, то е достатъчно да се спрете на по-малък модел. Ако сте голяма фамилия, с деца и внуци, то със сигурност имате нужда от голяма, и евентуално разтегателна маса.


Ако през седмицата имате нужда от малък модел, а през уикендите и празниците често ви посещават гости, то изберете разтегателния  вариант. И хич да не ви минават мисли от рода, че може да е демоде. За разтегателната маса единствено ви трябва  достатъчно място. Отидете в магазина с мерките на мястото, където ще я поставите, за да не бъдете после неприятно изненадани, че сантиметрите не са достатъчно и масата става неизползваема.


Ако имате трапезария, тогава не е никакъв проблем да си изберете по-голяма маса за хранене. Ако тя трябва да се побере в малка кухня или в хол, не се увличайте, а преценете според свободното пространство. При по- малки кухни можете да инвестирате в сгъваеми маси - има модели, които се вграждат или прикрепят към  стената.


Добрата новина е, че масите за хранене се правят със стандартна височина между 74 см и 78 см. Между височината на стола и горния ръб на масата има правило за разстояние от около 30 см. Който  има нужда от честа промяна на височината на масата, може да избере модели с регулируема височина.


Как трябва да изглежда масата
Кръгла, овална, правоъгълна или квадратна? Традиционните форми на масите за хранене имат своите предимства. При кръглите сякаш има гаранция за осигурена комуникация, при овалните пък много хора се събират на нея. Правоъгълните пък оползотворяват нишите и ъгълчетата в стаите, а квадратните са перфектни за малки семейства.


Освен формата и материала играе много важна роля. Дали масата за хранене да изглежда рустикално, елегантно, минималистично или да е с изчистен дизайн, то според отговора се определя избора на материала. Ако се спрем на дървена маса, това ще придаде на дома уют и топлина. По-хладно въздействие върху сетивата имат материали като стъкло или метал.


Ако живеете в чужбина или пребивавате там по друг повод, сигурно сте забелязали, че повечето модели дървени маси имат специален печат. Той е свързан с опазването на околната среда  и факта, че материалът идва от устойчиво стопанисвани гори. Това е т.нар“Forest Stewardship Council” (FSC) печат. Най-лаически казано, той гарантира, че масата не е направена от незаконен добив на дървесина. Има и друг, втори печат- PEFC(Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes). Става дума за програма, която също е ангажирана с отговорната сеч на горите.

+2
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари