Марсала - чаша сладко вино за интериора

Марсала ще е цветът на 2015 година – смело обявиха това от Pantone Color Institute още в самото начало на годината.
15.03.2015
Антоанета Салфидж
231
интериор, спалня, цвят Марсала, цветови комбинации, цвят на 2015
Кадифето в цвят Марсала придава разкошен финиш и доза блясък
Източник: интернет

Марсала ще е цветът на 2015година – смело обявиха това  от Pantone Color Institute още в самото начало на годината.
От института твърдят, че до категорични резултати за избор на цвят на годината се стига след подробни анализи на различни марки и явления: новости в киноиндустрията, популярни туристически дестинации, социални и икономически събития. Цветът е резултат, който според анализаторите, изразява настроението и възгледите на най-голяма маса потребители. Така същият институт обяви за цвят на 2014 г. „сияещата орхидея”, за 2013 – изумруденото, а за 2012г –„мандариновото танго”. Вече и сами можете да прецените доколко цветните прогнози на Pantone се сбъдват.


На този етап обаче Марсала се приема със смесени емоции от дизайнерската общност най-вече заради сложния му характер, който ще създаде трудности при включването му в интериора.


Какъв цвят е Марсала? – Винено, ама не съвсем, като самото вино, чието име носи интересната багра. Виното Марсала е десертно и ниско алкохолно. Сортът се произвежда в Южна Италия в лозя около градовете Марсала и Трапани на остров Сицилия. Цветът му не е плътно-червен, а по-скоро червеникавокафяв. Има нещо земно и топло в него, създава усещане за дълбочина и избледнял от времето уют.


Марсала е дълбок, но твърде драматичен тон, който трудно се присъединява към интериора, особено ако той вече е завършен.
В кухнята с него трудно ще постигнете атмосфера за ядене с апетит. Марсала е богат, но емоционален и тайнствен и в по-голяма доза може даже да действа депресиращо.
В спалнята, тъмните стени, боядисани с Марсала  ще внесат доза спокойствие, изисканост и кадифен лукс, а включен в спалните комплекти, ще им придаде характерен разкошен вид . Цветът обаче е изключително интензивен и, ако не сте се подлагали досега на влиянието му, по-добре е да го приемате на малки дози. 


Ако искате да експериментирате с Марсала, включете го като оттенък или акцент.  Изберете една стена. Може и най-голямата в стаята, или такава с интересна архитектурна особеност – камина, ниша, с експозиция от художествени произведения. Богатият и плътен тон естествено ще привлича окото, като същевременно няма да властва в цялото пространство.


Марсала може да се включи и в много нежни комбинации, ако се слее с пепел от рози, нежно кремаво, бледо розово. Добавете и малко зеленина, независимо дали става въпрос за стайните ви цветя или за винтидж възглавници от зелено кадифе. Умело подбраните аксесоари ще направят така, че розовото и червено да изглеждат защеметявящо.


Нюансите на Марсала са много подходящи за текстил и тапицерия поради топлия си и приглушен естествен вид. Матираната повърхност  ще подчертае своята органична страна, докато гланцът ще добави капка лукс във вашата цветова схема. Кадифето в цвят Марсала придава разкошен финиш  на повърхностите както и допълнителна доза блясък, което го прави да изглежда неотразимо. 


В интериора с модерен дизайн Марсала интерсно ще се съчетае с нюанси на сивото – сребристо, кафяво-сиво или тъмносиво. А дневната ви ще изглежда някак по-интелигентна, ако към синьо-сивите стени се включи една в цвят на плътна Марсала.


Марсала е интересен цвят, който лесно завладява, но и бързо опиянява, точно като сладкото вино. Не го използвайте на повече от четири места вкъщи, съветват дизайнерите. Иначе рискувате да се озовете в лабиринт без изход. 

+6
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари