Марокански стил

Синтезът на арабски, испански, френски и береберски стилове създава неповторимото обаяние на мароканския интериор.Той обединява в себе си най-импулсивни черти от тези култури, излъчва екзотичност, заг
15.09.2013
арх. Ралица Иванова
53
интериорен дизайн, Марокански стил, мароканската култура, мароканска лежанка, мароканска мозайка
Типичен марокански интериор в земна гама
Източник: Интернет

Синтезът на арабски, испански, френски и береберски стилове създава неповторимото обаяние на мароканския интериор.Той обединява в себе си най-импулсивни черти от тези култури, излъчва екзотичност, загадъчност и чувственост.

От настилките до осветлението мароканският дизайн разчита на съвършенния детайл, ярките цветове, богати текстури и флуидни линии. Силно впечатление прави индивидуалната изработка на всеки елемент: лампи, мебели, огледала, килими и пр. Текстурата е много важна за мароканския дизайн. Контрастът е търсен: груба хоросанова мазилка и гладки копринени гоблени, керамични плочки и дървени шкафове, груба дървена маса и гладко полиран месингов пепелник. Екзотични драперии от луксозни платове се спускат от тавана до земята, разхвърляни декоративни възглавнички и тежки пискюли, абажури от цветно стъкло, кожени изделия и сребърни прибори допълват атмосферата - единовременно луксозна и комфортна.

Арките са най-характерният завършек за отворите на вратите и прозорците, изработени най-вече от тъмно дърво, със завеси или щори в етнически стил.
Стените на традиционните марокански домоветрадиционноса покрити с  бяла хоросанова мазилка, плочки или декоративни камъни. Срещат се фризове, бордюри, прагове и ниши. Килими с марокански орнаменти украсяват стените. Правият ъгъл  се избягва. В стените често са разположени дълбоки ниши, чийто богато декорирани отвори са оформени с арки. Окачени решетки отковано желязо имитират прозорци или акцентират вратите.

Таванът е декориран с дърворезба или с елементи от ковано желязо. Често е боядисан и изписан в сложни мотиви, украсен с арабски и геометрични форми, вдъхновени от мароканската архитектура. С резби са украсени дървените греди и подпори.

Типични за Мароко са тухлените и керамични подове в червено-оранжеви тонове. Подът може да е и от тъмно дърво,покрит с персийски килими и пътеки.

Тъкани в цветове на скъпоценни камани – коприна, прозрачни мрежи и драперии се стилят разточително. Текстилът трябва да пада и тече. Типичните марокански дамаскисав богати, ярки цветове и пъстри, сложни десени.

Осветлението е важен компонент на мароканския дизайн. Светлината е заглушена, матова, цветна. Фенери, аплици и лампи, ръчно изработени и инкрустирани с парчета цветно стъкло, създават вълшебна атмосфера. Използват се много свещи в традиционните лампи.Типичен за мароканския дом е пенделът от камилска кожа, опъната върху метална рамка. Кожата често е ръчно боядисана с къна – натурален оцветител, използван в Мароко за декорация.

Впечатляващи мозайки украсяват подове, стени, тавани, фонтани, басейни идори мебелите. Зелиж е традиционната мароканска мозайка и един от основните декоративни елементи на мароканската архитектура. Популярна става след 14 век. Използването и в интериора е критерии за лукс и изтъчненост. Множество малки плочки се редят ръчно в поредица цветни геометрични форми и сложни абстракции - арабески. Композиициите могат да се повтарят до безкрайност. Зелиж възниква от необходимостта на ислямския артист да създаде пространствени декорации като избягва изображенията на хора и животни. Най-често използваните форми на тесерите (мозаечните кубчета) са квадрати, октогонали, кабошони, звезди и кръстове. Отливат се във форми с дебелина около 2 см.

Обзавеждането взаимства форми от архитектурата. Мароканците са изключителни виртуози. Мебелите са сложно издялани и ръчно изрисувани със сложни мотиви. Масивните мебели с железни /или месингови/ инкрустации и сложно резбовани са типични за мароканската култура. Дървените детайли са орнаментирани с дълбок релеф. Мебелите саукрасени със сложни мозайки и теракотени детайли. Столовете са от дърво или от желязо и могат да бъдат украсени със седеф, перли, сребро и др.

Характерни за Мароко са ръчно украсените кожени отоманки и пуфове. Те могат да бъдат поставени навсякъде.Сгъваемите марокански подноси от месинг и дърво  са изключително функционални. Много често са украсени с дървени решетки, машарабия, по стойката. Популярна е мароканската лежанка от лакиран ратан върху основа от метална рамка, често покрита с копринени възглавници.

Мароканските сватбени одеала от вълна, памук или лен често са декоративен акцент. Типичните тъкани са в неутрални цветове, украсени се с пайети. Използват се както за покривала така и като декорации на стени и подове. Много популярни са изработените в черно и червено анатолийски вълнени килими.

Цветовете в мароканския интериор носят духа на Средиземноморието и Сахара – дълбоки сини и синьо-зелени тонове и пясъчно жълто, червено и оранжево. Земните тонове -пясъчно, тъмнокафяво, бежово и нюанси на бялото се комбинират с дръзки цветове – розово, кралско синьо, пурпурно и червено. Интересни комбинации са шафранено жълто и кобалтово синьо, наситено червено и зелено.
Огледалата допълват загадъчната атмосфера,отразявайки нежно светлината. Рамките могат да са от ковано желязо, с дърворезба и украсени със скъпоценни камъни. Особен интерес представлява инкрустацията от камилски кости.

Грънчарствотое важен елемент в мароканската култура. Глинени съдове, натурални или боядисани в типичните марокански цветове, са поставени на лавици от ковано желязо, на масата,в ниши и пр.
Мароканският дизайн е луксозен, драматичен и вълнуващ. Неговата жизненост и обаяние превръща къщата в оазис.

+5
Автор: арх. Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари