МАРИСАН АКАДЕМИЯ: Хидроизолация на цокъл и подземни стени.

Той е участъка, подложен на най-голямо водно натоварване и е изложен на въздействието на дъждовната вода, топящите се снегове и водата от напоителните съоръжения.
14.03.2013
Марисан и Колев ООД
821
хидроизолация, основи на сгради, цокъл на сграда, строителство, изолации
Силно еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане.
Източник: Марисан и Колев ООД

Цокълният участък на една фасада започва от котата на терена или неговата настилка и се простира във височина до 30-50 см.
Той е участъка, подложен на най-голямо водно натоварване и е изложен на въздействието на дъждовната вода, топящите се снегове и водата от напоителните съоръжения. Освен това, цокълът е подложен и на множество механични натоварвания и случайни удари от преминаващи машини, паркиращи автомобили, неумишлено човешко въздействие и т.н., които са в състояние да повредят топлоизолацията и мазилката върху нея.

Тези процеси в комбинация с постоянния процес на мокрене и изсъхване с времето нарушава целостта на цокъла. Появилите се нарушения водят до проникване на вода във вътрешността на топлоизолационната система и в основата под нея. В подземната част стените също са подложени на голямо водно натоварване - от валежи, подземни води, напояване и др. При неправилно положена или нарушена хидроизолация в стената прониква влага. Замръзването на проникналата вода при отрицателни температури разрушава с времето материалите и намалява техните топлоизолационни качества. Това води до разрушаване на покритията и отлагане на соли върху вътрешните повърхности на стените и благоприятства развитието на мухъл и плесен.

Поради тази причина при планирането и монтажа на хидроизолационната и топлоизолационна системи е важно да се вземат под внимание особените механични и водни натоварвания в областта на цокъла и подземните стени.

Системните решения HYDRO аnd SPLIT PROTECTION² са разработени специално за хидроизолиране на тези участъци от сградата и предотвратяват проникването на влага в конструкцията, осигуряват тяхната надеждна защита и дълъг живот.

 

ИЗПЛЪЛНЕНИЕ НА СИСТЕМАТА:

 • Грундиране по цялата площ на дълбочина до предходното скосение на фундамента с НАНОГРУНД® - дълбокопроникващ грунд с нано частици за оптимално запечатване и заздравяване на основата и за създаване на по-добра контактна повърхност.
 • Нанасяне на първия слой еластична двукомпонентна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® с помоща на валяк, четка или маламашка.
 • Вторият слой еластична двукомпонентна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® се нанася след 4 ч перпендикулярно на първия. Общата дебе-лина на двата слоя трябва да бъде 3мм.
 • Топлоизолационните плочи се залепя с ТЕРМОФЛЕКС® ЛЕПИЛО ЗА ЕPS (4 дена след изпълнението на хидроизолацията). Лепилото се нанася задължително по цялата повърхност на плочите.
 • Дюбелирането на цокълните плочи се извършва (най-малко 24 ч след залепването им) на височина най-ниско 20 см над котата на терена. Не се допуска пробиването на хидроизолационния слой с дюбели!
 • Армираната със СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА шпакловка се извършва с помоща на ТЕРМОФЛЕКС® ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS на дълбочина 20-30 см. под котата на терена. Надолу, топлоизолационните плочи могат да останат нешпакловани.
 • В подземната част се поставя хидроизолационна мушама, която в долния си край се извива навън. В изкопа се насипва чакъл с ширина 20-30 см., а в основата на фундамента се подвежда дренаж.
 • Лепенето на керамичната облицовка на цокъла се извършва с високоякостното гъвкаво лепило ТЕРАФЛЕКС® GOLD (най-малко 7 дена след полагането на шпакловката). Лепилото се намазва задължително по цялата повърхност както на основата, така и на плочата.
 • Фугите между плочите се фугират (48 ч след полагане на облицовката) с еластичната фугираща смес ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION (за широки фуги от 4 до 16 мм), която има мощен водоотблъскващ ефект и е издръжлива на замръзване. За да се предотврати събирането на конденз в лепилото под плочите, площа на фугите трябва да бъде най-малко 6% от общата облицовъчна повърхност.

 

КОМПОНЕНТИ НА СИСТЕМАТА:

 

 • 1. НАНОГРУНД® (Дълбокопроникващ грунд с нано частици, за оптимално запечатване и заздравяване на фино порести и песъчливи повърхности на закрито и открито)
 • 2. и 3. ХИДРОЗОЛ® (Еластичен двукомпонентен хидро-изолационеншлам осигуряващ здрава и непрекъсната хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане) 
 • 4. ТЕРМОФЛЕКС® ЛЕПИЛО ЗА EPS (Лепилен разтвор за лепене на топло-изолационни плочи от експандиранполистирен (EPS) върху различни основи при топлинно изолиране на сгради)
 • 5. ТЕРМОФЛЕКС® EPS F-EXTRA (Фасадни топло- и шумоизолационни плочи от EPS с повишена якост на натиск, за топлинно изолиране на сгради като елемент от интегрирана топлоизолационна система) и ТЕРАПОР® XPS (Топлоизолационни плочи от XPS с повишена якост на натиск, за топлинно изолиране на цокли и подземни участъци)
 • 6. ТЕРМОФЛЕКС® ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS (Строителен разтвор за лепене и шпакловане на топлоизолационни плочи от експандиран (EPS) и екструдиран (XPS) полистирен при топлинно изолиране на сгради)
 • 7. АРМИРАЩА СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА (Алкалоустойчива мрежа от фибро стъкло за изработка на армиран шпакловъчен слой върху топлоизолационни плочи)
 • 8. ТЕРАФЛЕКС® GOLD (Високо якостно, гъвкаво лепило за дебелослойно и тънкослойно полагане на големи и тежки облицовъчни плочи и камъни върху критични основи)
 • 9. ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION (Eластичнаводоотблъскваща фугираща смес c висока устойчивост на износване и защита от мухъл и плесен, за фуги с ширина от 4 до 16 мм)
 • 10. САМОЗАЛЕПВАЩА БИТУМНА МЕМБРАНА С ВЕРТИКАЛЕН ДРЕНАЖ
 • 11. ТЕРМОФЛЕКС® COLOUR PRIMER (Oцветенпаропропусклив грунд, проникващ в основата и подобряващ сцеплението, преди полагане на мазилки и боядисване на фасади)
 • 12. ТЕРМОФЛЕКС® PRO SOLID (Пастообразна силикат-силиконова мазилка за защитни и декоративни покрития на фасади и вътрешни стени в сгради)

 

HYDRO and SPLIT PROTECTION²
Силно еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане - иновативно решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение.

Описание
HYDRO and SPLIT PROTECTION2
е система на циментова основа, предлагаща иновативно и подходящо решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение – от защитата на подземни конструкции и площи, през мокрите помещения и интериорните довършителни работи, до хидроизолирането на басейни, резервоари за вода и други специализирани съоръжения, подложени на голямо водно натоварване. Тя образува еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане, която държи влагата далеч от конструкцията и осигурява здрава и сигурна основа при подготовката на повърхности за полагане на облицовки в мокри помещения, водни съоръжения, басейни, спа центрове и др.

Системата е разработена специално да издържа на неблагоприятни атмосферни условия и температурни колебания, гарантирайки максимална защита на всички строителни елементи и конструкции, които са подложени на климатични влияния – на балкони, тераси, покриви и др. Тя осигурява възможност за тяхното приспособяване към деформациите възникнали в следствие на тези въздействия, запазвайки ефективността на хидроизолация и осигурявайки дългият им живот и водоустойчивост.

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 е с изключително висока еластичност и с нулево водопоглъщане, осигурявайки трайна и сигурна защита от влага при съединителни, разширителни, ъглови и други фуги със средно и високо движение, както и между отделни строителни елементи. Екстремната якост на сцепление на хидроизолационният слой с множество строителни основи, включително метал, дърво, технически камък, керамика, акрилни покрития и др. определя и неговата устойчивост както на положителен, така и на отрицателен воден напор.

След изсъхване и втвърдяване системата покрива изцяло хигиените изисквания, осигурява антибактериален ефект и възможност за контакт с питейна вода, за което са извършени необходимите изпитвания и е издаден съответния Здравен сертификат.

Области на приложение
HYDRO and SPLIT PROTECTION2 се препоръчва за хидроизолация под вътрешни и външни подови настилки на бани, душове, тераси, плувни басейни, фонтани и други повърхности изложени на постоянното въздействие на влагата. Осигурява сигурно защитно покритие срещу влага за подпорни стени, основи и подземни части на сгради и други строителни елементи, мазилки, фуги и други. Идеално решение за хидроизолация както от външната, така и от вътрешната страна на водни резервоари в бита, селското стопанство и индустрията.

Свойства

 • защитава строителните елементи от разрушения, предизвикани от проникнала влага
 • осигурява значителни икономии от разходи за скъпоструващи ремонти
 • гарантира дълъг експлоатационен период на строителната конструкция и облицовъчните покрития
 • осигурява добър микроклимат с нормална температура и влажност в помещенията
 • осигурява комфорт на обитаването в здравословна среда 

 

Автор: Марисан и Колев ООД
Закони Нормативна база Коментари