Малко жилище с цвят на орхидея

Двустайният апартамент придобива характер и чар с консултациите на дизайнерката Емилия Славова
14.07.2014
Антоанета Салфидж
1396
интериор, реконструкция, обзавеждане, Емилия Славова, рустикален дизайн
След преустройството в новата дневна се обособяват три комфортни къта
Източник: Димитър Шиклев

Емилия Славова 
интериорен дизайнер
моб. 0898 477170
e-mail:emilia@audioarte-bg.com 


Малкото жилище също може да е просторно, чаровно и даже  разкошно, стига да е прецизно зонирано и с характерна стилистика на интериора. Достоен пример в това отношение е интериорът, който ви представяме.




По архитектурна даденост апартаментът не е голям. Квадратурата му е 65 кв.м, която включва кухня, спалня, хол, баня и два балкона.  По предложение на дизайнерката Емилия Славова, която поема работата по интериорния проект, в жилището се предприемат съвсем дребни преустройствени изменения. Съобразно модерният динамичен живот на обитателите, кухнята и холът се обединяват в обща дневна зона с директна връзка и към коридора. За още повече простор към дневната се приобщава и прилежащия и иначе малък балкон.


Така след преустройството в новата дневна става възможно обособяването на три комфортни къта – кухня, трапезария и хол. Спалнята запазва своята самостоятелност и след преустройството, а банята става по-голяма за сметка на съществуващия и преди килер. Избора на плочки и обзавеждане на банята е с италианска керамика , а осветлението от "Мегалукс".


След консултации със собствениците, дизайнерката предлага обзавеждането да носи характерен класически чар с елементи на неоромантика и рустик. За целта внимателно се избират не много на брой, но конфортни мебели с подчертан неокласически елемент. С помощта на обзавеждането в дневната ясно се очертават трите функционални къта – кухня, хол и трапезария.



Кухненските шкафове са проектирани по конкретен размер по дължината на едната стена, удължена след приобщаването на бившия балкон. Изработени са от масив като високите шкафове са с финиш – бяла гланц боя. Кухнята и корпусните мебели в дневната са поръчани в българската фирма „ММобили“.


Трапезарията се оформя непосредствено пред кухнята. Фиксирана е с композиция от бяла кръгла маса и столове с характерна облегалка наподобяваща неокласически елементи от модела „Медальон“.


В хола обзавеждането също е внимателно прецизирано. Акцент е фотьойлът с флорални мотиви. Съвършен завършек в класическия интериор е постигнат с избора на диван ALOA от Divanidea съчетание на  комфорт и ергономичност. 


Благородната и спокойна  неоромантична стилистика кротко присъства и в останалата част на апартамента. Мебелите в спалнята са от "Зора стил" и са изработени от масив, но въобще не тежат в иначе неголямата стая. Светлите им тонове, комбинирани с ефектни семпли детайли като: извивка на таблата на леглото, характерна дръжка за гардероба, изпълнен в бял гланц създават атмосфера на покой и сладък уют.




Цветовете, макар и ненатрапващи се, са един от водещите елементи на този интериор. Всичко в дома изглежда сякаш загърнато в нежни воали с багрите на орхидея, бяло, розово, виолетово до лила. Орхидеята всъщност е и основната причина за избора на тази стилистика. Благородното цвете е любимо на стопаните и самото то присъства във всяко едно помещение – включително и в банята. За това усещане основна роля играе перфектно подбрания интериорен текстил от "Радинели".


Цветовете – нежни и чисти с обаянието на благородна орхидея

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари