Малки, по-малки мивки за …тоалетната

Малки и все по-симпатични стават мивките за баня и тоалетна.
14.05.2013
Aнтоанета Салфидж
911
баня, дизайн, мивка, мивка в тоалетна, малка мивка
Малки, по-малки мивки за …тоалетната.
Източник: www.banispa,com, снимка:Идеал Стандарт

Малки и все по-симпатични стават мивките за баня и тоалетна. Гигантоманските тенденции за все по-големи размери дори и при умивалниците в банята като че ли са овладени. Само до скоро дизайнерите се надпреварваха да представят в новите колекции за баня неприлично големи модели, някои от които с дължина над метър, метър и половина. Нещо повече, заради задържалата се минималистична тенденция в интериора, мивките ставаха все по правоъгълни и плитки. 


Колкото и да ни уверяват производителите в идеалното съчетание на функционалност и естетика при плитките мивки гиганти, факт е, че те съвсем не се вписват във всяка баня. Огромната мивка с идеални, но твърде дълги пропорции, може да се включи в интериора само ако е достатъчно просторен, а както знаем големите пространства не са много характерни за банята и още по-малко за самостоятелната тоалетна. Модерното плитко корито пък е причина за други битови проблеми. Колкото й идеална да е геометрията на струята на дизайнерската мивка, ако дъното на коритото е твърде плитко, то водата постоянно ще пръска и това няма как да не се отрази на времето и начина на осъществяване на всички ритуали, свързани с мивката.


Малките мивки са по-функционални
Малките мивки са по-удобни за банята и особено за тоалетната, считат повечето потребители, и това се показва по търсенията им в магазините. Колко по-обрани за габаритите и формите на коритото, толкова по лесно е да му се намери място в мокрото помещение и дори да остане пространство  за чифт.


Колко малка да е малката мивка?
Колко малки обаче е допустимо да са малките мивки? Стандартните корита на мивките за баня са с размери между 50 и 60 см. До скоро мивка с размери под 45 см се водеше за изключение в каталозите на повечето производители. Може би заради очертаваща се смяна в дизайнерската стилистика или пък заради кризата, от няколко години се наблюдава бум от предложения на малки мивки, които засилено присъстват дори в колекциите на водещи дизайнерски компании за баня.Габарити с размери 40, 30, 28, 25 см се предлагат в различни форми и дори цветове. Има кръгли, правоъгълни, квадратни модели. С висока функционалност са и ъгловите модели, които са предназначени за ъгъла в банята и тоалетната, с което дават повече възможност за проектиране на обзавеждането, позволяват удобство при използване и заемат минимално място в помещението.


Малка мивка не значи компромис с дизайна
Малката мивка не е лишена от водещ дизайн. Дори често става така, че именно малките мивки задават водещата стилистика в дизайнерските колекции. Кои са знаковите белези на модерните тенденции за баня, които могат  да наблюдават и при най-малките мивки:


Обли форми. Да, Епохата на минималистичните ръбати модели вече си отива и в банята. Обзавеждането за баня и тоалетна е с все по-меки форми, провоъгълниците и квадратите са със заоблени ръбове, а много от водещите модели са с овали до идеален кръг. Тази тенденция категорично се отразява и на мивката. Тя е обрана от излишни детайли, идеално гладка, но все по-често не е правоъгълна. Мивката с форма на купа е предпочитал модел във водещите колекции, като стремежите на дизайнерите са да я изработят от идеално гладък материал и с хармонични пропорции – максимално широка и дълбока.


Малката мивка изобразява и друга актуална тенденция – композитен дизайн. Все повечето модели включват в конструкцията си две и повече функции. Някои модели са стационарни, но вместо да стоят на ботуш, хванат за пода, коритата им са монтирани на конструкция с кошници и етажерки. Има симпатични модели с плот, в който дискретно са вградени чекмеджета. А рамката за хавлии около коритото вече въобще не е екстра, а елемент, който редовно се предлага в комплект с модела.


Цената на малката мивка е като за голяма
Ако си мислите, че две малки мивки ще ви струват колкото една голяма, лъжете се. Мивките миньони съвсем не се остойностяват на парче от изразходвания материал. Според производителите за тях са необходими също толкова средства, колкото и за големите модели, а може би и повече, защото миниатюрните детайли изискат по-прецизна техника и повече човешки контрол. Това е и една от причините дизайнерите да се изкушават и да създават модели прототипи п

+11
Закони Нормативна база Коментари