Малкият представител на големия дизайн

В нашето съвремие цялото холно пространство бива развито около холната маса, която изпълнява основна, водеща роля.
05.06.2023
Вяра Петкова
1626
кръгла маса, холна масичка, мебели за хол, овална масичка
Холни масички Sirio на Alivar.
Източник: www.verdeinteriori.com

Няма по-свободна задача за един дизайнер от тази да създаде малка холна маса. За този тип мебел няма специфични изисквания за форма, цвят, размер, материал или стил. Удобството ѝ, разбира се не е за пренебрегване, но то може да се постигне по стотици различни начина, някои, от които тепърва предстои да открием.

  
Холни масички Opera нa Prianera (ляво). Модел Аrgо на Verzelloni.( дясна). Източник:www.verdeinteriori.com

Някои източници твърдят, че холната масичка произлиза от Великобритания или от т.нар. масичка за чай. Тя представлявала висока и тясна кръгла маса, на която да може да се позиционира чаят, така че да е на близко и удобно място за гостите. В началото на XX век, холната маса „прелита“ океана и започва своето стремглаво развитие в Съединените щати, където благодарение на огромния пазар, бързо се превръща в една неотлъчна част от интериора. Краката ѝ са скъсени, така че да може да заеме своето място пред дивана, а площта ѝ се увеличава, паралелно с нейните функции.


Холни масички Sirio на Alivar. Източник: www.verdeinteriori.com

В последствие, а и до ден днешен, цялото холно пространство бива развито около холната маса, която вече не изпълнява второстепенна, а основна, водеща роля. В този ред на мисли, може да намерим меката мебел на някои холни пространства да бъде позиционирана изцяло около холната маса, а не спрямо телевизора, така че тази част от интериора да се превърне в място за социализиране, събиране на семейството или приятна вечер с близки приятели.


Холни масички Albino Family на Horm. Източник: www.verdeinteriori.com

В корейската култура има исторически находки за подобен тип маси, наречени Собан, още от 37-ма година пр.Хр. Тази изумителна мебел е изпълнявала множество функции като например: място за хранене, за четене и дори се е използвала като малък олтар, като всеки член от семейството е имал своя собствена Собан.

 
Холни масички Bloom на Midj (лява). Холни масички Hoodi на Midj (дясна) Източник: www.verdeinteriori.com

Връщайки се в наши дни, на пазара може да намерим изобилие от холни масички, които да паснат на всеки вкус. Носталгия по 70-те години на миналия век, изисканост и елегантност или интересна, провокативна закачка, холната масичка приема най-различни физически превъплъщения, а за творческото въображение, както споменахме и по-рано, граници не съществуват. Има обаче, някои чисто ергономични закономерности при избора на този вид мебел, които могат да ни насочат по-лесно.


Холни масички Phantom  на  Copenhagen. Източник:www.verdeinteriori.com

Така например, значително ниските и широки маси са характерни за просторни холни пространства, които се използват повече за прием на гости, отколкото за ежедневна употреба. В този случай масичката представлява аксесоар, който да бъде разкрасен чрез вази с цветя и различни списания и най-често към холната композиция се присъединяват допълнителни масички, които да бъдат по-удобни за поставяне на напитките. За тази цел много производители залагат на създаването на цели серии от един модел, така че да могат да изпълнят всяко едно изискване на своите клиенти, без да прекъснат стиловата линия в интериора.


Холни масички Albino Family на Horm. Източник:www.verdeinteriori.com

Масичките с овални или кръгли форми, които почти винаги се позиционират по две (една по-висока и една по-ниска) също са предназначени за по-широк диван, най-често ъглов. Предимството при тях е че могат да бъдат размествани според нуждите на потребителя и да не преграждат напълно мястото пред дивана, така че пространството да стане по-лесно използваемо. Има кътчета, които са достатъчно малки и не винаги позволяват позиционирането на холна масичка. Не говорим на всяка цена за прекалено тесен хол, а по-скоро допълнително обособени места за почивка или кратка среща, които можем да видим както в дома, така и в офиса, заведенията за хранене или баровете.

 
Холна масичка Р47 на Midj. (лява) и Trial на Prianera (дясна)  Източник:www.verdeinteriori.com

В такива случаи е добре да се наблегне на дизайна на масичката, който да бъде водещ, да я откроява от останалото пространство, обогатявайки го като неочакван акцент. При тази ситуация всичко е позволено и колкото по-екстравагантната е холната масичка, толкова по-смел и завършен вид има цялата композиция. С непретенциозния си характер и различните си форми, тази интересна мебел се прокрадва дори и в спалнята и често можем да видим красиви дизайнерски масички да заемат мястото на нощните шкафчета, чиято функция клони все повече към място за позициониране най-вече на смартфоните и по-малко на място за съхранение на книги и бижута.


Холни масички Papier на i4marinari. Източник:www.verdeinteriori.com

Независимо от това, на какъв тип холна масичка бихте се спрели, в 99% от случаите няма как да сбъркате. Натрапчивото и неудобно усещане в холната композиция може да се създаде единствено от липсата на такава.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари