Малката кухня – решения за съхранение на продукти и посуда

Ако става въпрос за малка кухня, натрупаните вещи не само затрудняват ежедневните дейности, но и създават усещане за вечен безпорядък.
14.12.2017
Румяна Бонева
346
кухня, малки пространства, малка кухня, съхранение в кухня
Източник: www.gtcdesign.bg

Кухнята е онова място от дома, където се трупа какво ли не. Особено ако става въпрос  за малка кухня, натрупаните вещи не само затрудняват ежедневните дейности, но и създават усещане за вечен безпорядък. Несъсмено малкото помещение означава оскъдно място за съхранение. Ето защо организирането на пространството е важно за модерната кухня – практични чекмеджета и шкафове, отделения за прибори и готварски инструменти, зони за хранителните продуктии и подправки, които ще улеснят максимално достъпа и ползването им. Има начин да внесете ред в кухнята, просто е нужно да помислите за оползотворяването на всеки неизползваем сантиметър.


Ъглите винаги остават неоползотворени. Източник:www.getsokt.com


Ъглите винаги остават неоползотворени
При обзавеждането на кухня ъгловите зони неминеумо остават неизползваеми, поради това че са труднодостъпни. Но помислете реално колко неща може да се поберат там. Един от начините да направите полезни тези зони е като въведете ъглови чежмеджета или шкафове. Специални въртящи механизми позволяват монтиране на ъглови рафтове в неизползваемото пространство. Въртящите полици следват посоката на кухите места, така че когато отворите вратата свободно се подават от вътрешността на шкафа и се прибират обратно при затваряне. Подобни системи правят кухненските посуда леснодостъпни, оползотворявайки вътрешния обем на шкафа. Друг вариант е монтирането на открита система от въртящ се на 360 градуса статив с рафтове.


Висящи стойки за тигани. Източник: www.bobvila.com


Край на струпаните един върху друг тигани
Когато готвите често пъти търсите точно определен тиган, а по закона на Мърфи той винаги се оказва най-отдолу. Този проблем лесно може да бъде решен с помощта на висящите стойки за тигани. Удачно е да се монтират в шкаф за да предпазва посудата от натрупвания на прах и други замърсявания. По този начин оползотворявате вертикалното му пространство и може спокойно да запълните и долната му част с каквото решите. За целта може да използвате и обикновена, стара закачалка, която да закачите на стената.


Чекмеджета с отделения
Дълбоките чекмеджета без отделения са изключително нефункционални. В тях има достатъчно място да напъхате какви ли не предмети, но ако трябва да намерите някой от тях настава едно досадно вадене, повдигане и разместване. Чекмеджетата с различни по размер органайзери ще спомогнат всяко нещо да стои на мястото си. Така ще имате отделение за прибори, за кухненски инструменти, дори за чаши и чинии. Не е нужно да разпологате с точно проектиран шкаф за това, може да си направите и сами отделенията, като използвате картонени или пластмасови кутии. Важно е единствено да връщате предмета на точното място след използване.


     www.dustymars.net


Разделители за рафтове
Отличен начин да осигурите достатъчно място за съхранение на подносите и дъските за рязане. На един рафт може да сложите няколко неща, без те да са натрупани едно върху друго. Можете и да си ги направите като използвате подходящи дървени прегради или пластмасови тръби. Още един вариант за складиране на подобни посуда е вътрешната страна на вратите за шкафове, на които се монтира специална стойка.


Симетрия и еднаквост при продуктите
Вярно е твърдението, че когато два или повече предмета са еднакви и симетрично разположени се създава усещане за изрядност и подреденост. Съхранявайте хранителните продукти в еднакви кутии или стъклени буркани – не е нужно да са еднаки по големина, а само форма и дизайн. Ако не можете да се ориентирате за съдържанието по външния вид на продукта, използвайте лента с етикети за надписване или изберете буркани с различни по цвят капачки. Добре е всичко това да е скрито в избран по предназначение шкаф за да не натоварва пространството.
Ето и някои съвети за правилното съхранение на хранителните продукти:


  • Препоръчително е да не съхранявате продукти като захар, кафе, брашно и варива в опаковките им, а да пресипвате съдържанието в стъклени буркани.
  • По-лесно ще се ориентирате за подправките ако също ги пресипвате в малки бурканчета. Така може да ги подредите на подходяща стойка на стената или малък поднос на плота. Друг вариант за това е като използвате магнитен органайзер за подправки, закрепен на долната част на някой от кухненските шкафове. Подправките ще са ви винаги под ръка, без да ви се пречкат постоянно в ръцете.
  • Организирайте продуктите в хладилника и фризера в пластмасови кутии и поставете етикети за да се ориентирате по-лесно.


Прибирайте малките уреди
Няма да повярвате колко свободно пространство ще освободите от работния плот ако приберете миксера, кафеварката, сокоизтисквачката, дори и микровълновата печка. Ако разполагате с по-голям и дълбок шкаф сложете малките уреди в него. Колкото по-малко видими предмети има в кухнята, толкова по-чиста и подредена ще изглежда тя.Тайни шкафчета
Огледайте добре кухнята си и се възползвайте от всеки сантиметър от нея. В неизползваните ниши монтирайте малки или тесни шкафчета за съхранение на ножове, шишета с олио и оцет или неотваряни все още сосове. Просто издърпвате вратичката и всичко Ви е под ръка. Ако имате островен плот, разпледелете функционално пространството в шкафовете под него. За целта може да си послужите с органайзери за чинии и чаши и други посуда за хранене.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари