Малката градина

В малките градини основното внимание е насочено към детайла.
08.05.2011
ланд. арх. Анита Янева
2547
озеленяване, градина, поддръжка, двор, растения
Източник: „Архидея гардън”

Оформянето на малката градина всъщност не е ограничително. В малките градини основното внимание е насочено към детайла. Особено важна е поддръжката, тъй като тя е много по-видима, предвид малкото пространство. На практика акцентът при проектиране на малките градини може да бъде зона за забавление или зона за отдих. 

   


Независимо каква е целта на вашата градина, тя може да бъде с идеален дизайн. Предизвикателствата на малката градина са много.

Първо, цялата градина се вижда с един поглед, макар че някои малки градини може да бъдат проектирани като скрит завой зад някоя пътека, или да бъдат разделени на отделни зони. Но като цяло малките градини могат да се обхванат с един поглед. Това означава, че малката градина ще се възприема като цялостна композиция. 


Втора съществена характеристика на малката градина е, че ограниченото пространство не предоставя особено голям избор. Вие не можете да засадите всички растения, които харесвате. Трябва да се съобразявате с големината на растението, ако искате да купите нещо импулсивно. 


Трето - цветовете в градината трябва да са ограничени, за да придават на градината цялост. Принципът,  който трябва да се спазва, е „по-малкото е по-голямо”. По-студените тонове ще придадат обем на градината. Контрастът на материите ще помогне да се открои растителността и ще позволи на градината да бъде една цялостно компактна картина. 


Четвърто - всяко растение трябва да бъде подчинено на определена цел. Тъй като няма излишно място за разхищение, прекалената растителност не се препоръчва.  Растителността трябва да бъде най-малко двусезонна. 


Малката градина има доста предимства. Дизайнът е по-лесен, когато имате да рисувате в проекта само една картина, тоест всичко се обхваща с един поглед. Особеният рисунък на картината може да се създаде с по-малко растителност, и то особено въздействащо. В малката градина всеки детайл  трябва да е добре разположен. Всяко растение или акцент, който не е на мястото си, трябва бързо да бъде коригиран. 


Малките градини обикновено са затворени пространства. Ако не искате да изградите каменна стена, тогава можете да засадите вечно зелена растителност за жив плет или цветен бордюр, които ще създадат илюзия за уединение и дискретност. Обикновеният зелен плет може да придаде на малката градина официална визия.


Твърдите конструкции, които ограждат и определят границите на градината, са особено подходящи, ако градината се ползва като място за игра и забавление на деца. Малките градини могат да бъдат в по-голяма степен личен израз. Те са като своеобразно продължение на дома и представляват говорещи обеми – израз на вкуса и усещането на собственика. Когато този вкус се промени, тогава се сменя и визията на малката градина.   


Повечето проекти започват с дискусия относно гамата на материалите, цветовете и формите на малката градина. Изборът на растителност се диктува от размера и цвета на растенията, а изборът на настилка е другият ключов въпрос за решение. 


Съвременните настилки се развиват успоредно с дизайна на дома. Затова предпочитаните материали са с гладка повърхност и семпли линии. Новите материали могат да имат детайли, но те са дискретни, а техните цветове предразполагат за спокойна и безоблачна атмосфера. Някои добри примери за съвременна визия на градинската настилка са пясъчникът, гранитът, травертинът, мраморът, мозайката и керамиката. Чистите линии, които могат да се създадат с този тип настилка, особено добре подхождат на малките градински пространства.

  


Гладката повърхност на пясъчника се използва за стилни градини с неутрален цвят в меката гама, с фини нюанси. Той може безпроблемно да се смеси с други естествени материали като богатият на разцветки махагон, твърдият декинг или гладката повърхност на морски камъчета. Неговият матов цвят не се конкурира с другите цели на проекта и може да внесе елегантност в малката градина. 


Гранитът е настилка, известна със своята здравина и устойчивост на износване. Тъй като е вулканичен камък, гранитът и неговата структура са подходящи за смесване с пъстри цветове. Ако сте любители на цветните акценти, настилката, която трябва да изберете, е гранит, тъй като той ще предостави удачен фон за цветната изява на растителността. Еднородният цвят на гранита го прави фаворит при създаването на съвременна градинска схема. Цветовете на гранита са сиво, черно, сребристо, а също така розово и бежово. Те са особено подходящи за зони, където приоритет е нехлъзгавата настилка. 


Варовикът е новият претендент за съвременна настилка, като неговата цветова гама е тъмна, почти черна или млечна с пясъчен финиш. Той е особено подходящ за малки зони. 


Друг фаворит сред настилките за ограничени пространства са керамичните покрития. Те са в богата цветова гама и позволяват да се постигне уникална и впечатляваща визия. Подходящи са за фигурални композиции, които сами по себе си могат да бъдат достатъчен декоративен елемент на градината. Тяхната текстура внася особен уют в градината благодарение на цветовете и естеството на материала. Добре се съчетава с вечнозелени декоративни акценти и жив плет. 

 

Закони Нормативна база Коментари