Малката баня – функционалност и дизайн на малка площ

Ако искате да оптимизирате максимално наличното пространство, разковничето е в практичността и в малките детайли.
31.12.2017
Екатерина Бонева
1223
интериор, баня, интериор баня, дизайн баня, малка баня
Източник: www.dispenser.com

Малката баня е обичаен феномен в много жилища. При подобни ситуации вероятно се чудите как да проектирате това пространството по функционален начин, без да правите компромис с  естетиката. Преди всичко не бързайте да гледате единствено недостатъците, малката баня си има и своите преимущества – отоплява се с малко разходи, лесно се вентилира, почиства и стерилизира. Ако искате да оптимизирате максимално наличното пространство, разковничето е в практичността и в малките детайли.


Преразгледайте приоритетите
Имайте предвид, че основното предназначение на банята е да обслужва хигиенните ни нужди. Факт е разбира се, че луксозните големи бани приличат по-скоро на малка гарсониера, със зона за пералня, зона за СПА, зона за разкрасяване и какво ли още не. За разлика от тях, малката баня трябва да съдържа само най-важните санитарни компоненти – душ (ако има достатъчно място и вана), мивка и тоалетна. За да бъде банята функционална ще са необходими радиатор, вентилатор, огледало, рафт за козметика и евентуално бойлер, при липса на централно топлоподаване. Разположението на всички тези елементи в банята често може да се окаже предизвикателство, затова разгледайте някои стандартни правила, които ще са ви от полза:


  • Минималното разстояние от стена до стена при монтаж на тоалетна е 60 см.
  • Пространството за душ – 80 см. в ширина и поне още толкова в дълбочина
  • Минималното разстояние от предния ръб на мивката до срещуположната стена е 60 см. и също толкова в ширина в случай, че мивката ще бъде инсталирана между две стени


Използването на завеса не е за предпочитене, тъй като оптически смалява пространството, но ако все пак държите да има преграда за душ зоната, нека това да бъдат стъклени врати, които се прибират към стената, когато душът не се използва.
 


www.banyo.com


Заложете на съоръжения с конзолен монтаж
Характерно за този вид монтаж, е че уредите се инсталират към стената, без въобще да докосват пода. Така се създава усещане, че те сякаш висят във въздуха, отваряйки цялостния контур на пода. Това позволява зрително възприемане на пространството в неговитата реална големина. Когато санитарните съоръжения се монтират директно към пода, човешкият мозък интуитивно преначертава размерите на стените в по-тесен и крив подов контур и автоматично определя помещението като „твърде малко“. Сами можете да си представите колко по-лесно ще е почистването ако уредите са монтирани по този начин.


Тук е мястото да споменем бойлера – предлагат се и модели с таванен монтаж, което ще ви спести голяма част от така или иначе оскъдното пространство. Препоръчително е при избора на санитарни уреди да се насочите към тези със заоблени краища. На малките помещения подхожда обзавеждане без ъгли. В никакъв случаи не се втурвайте към огромните мивки и тоалетни, а изберете компактен и същевременно функционален вариант. 


По възможност заложете на естествени материали като мрамор, керамика, камък и дърво.  Източник:www.artflyz.com


Подберете материалите
Подходящият избор и комбинация на материали придава живот и красота на банята. Всъщност, нейната големина въобще не е от значение, когато става въпрос за материали. По възможност заложете на естествени материали като мрамор, керамика, камък, дърво, или поне на такива, които визуално наподобяват техните природни шарки. Дървените елементи ще внесат уют и спокойствие в интериора. Мраморът пък ще създаде усещане за лукс и разкош.


С фототапети създайте перспектива за пространство. www.yellowhome.ru


Създайте илюзия за пространство
На първо място тук обърнете внимание на цветовете. Добре известно е, че тъмните цветове не са подходящи за малки или тесни пространства, тъй като зрително “затварят”помещението. Не забравяйте, че банята е онази част от дома, която трябва да внушава спокойствие, за това за нея са подходящи студените цветове – синьо, зелено, лилаво, бяло и неутрални земни нюанси. Те са особено подходящи за прикриване на архитектурни несъвършенства или нестандартни чупки и кривини в помещението. Ако решите пода, стените и тавана в един и същ цвят ще създавете оптическа илюзия за безкрайност - окото не разграничава ясна преливка в стената и тавана или ръба между стената и пода. По този начин в помещението ще се създаве усещане за цялост и хармония, особено ако санитарните уреди са в същите нюанси. Може да добавите пъстрота в интериора като използвате цветни аксесоари за тоалетните принадлежности или кърпите. Но ако банята ви е с перфектни, правилни очертания спокойно може да си позволите контраст между стените, пода и тавана. Комбинацията от средно тъмни под и стени със светъл таван преразпределя фоново пространството, създавайки усещане за дълбочина и обемност. 


Огледалата са задължителен елемент при обзавеждането на всяка баня, но за малката баня това важи с още по-голяма сила. Те оптически уголемяват помещението, особено ако в тях се отразява светлина. Изберете подходящо място, където да монтирате допълнително огледало, освен функционалното над мивката. Удачно място за това е вратата на банята при положение, че не разполагате с друго свободно място или стена. Ако банята е дълга и тясна също не бива да се отчайвате. Използвайте фототапети, които дават перспектива на пространството. Удачни за това са панорамните гледки на езера, пътища, мостове или градски улици. 


Ефект от светлини
Тук трябва да подходите с особено внимание. Съществува грешно сващане, че голям таванен или стенен аплик е достатъчен за една баня. Това е най-лесният начин да съсипете всичките си усилия дотук. Малката баня се нуждае от различно и разчупено осветление – над огледалото, над тоалетната чиния, над етажерката или рафтовете с цветни хавлии, а защо не и под мивката. Централното осветление ще осигури ярка и равномерна светлина, а допълнителното локално осветление ще създаде различно осветени участъци и игра на светлосенки. 


Не забравяйте, най-важно за малката баня е поддържането на безупречна чистота. Както и да сте проектирали помещението, ако в него цари постоянен хаос винаги ще ви изглежда твърде малко и претрупано с ненужни вещи.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари