Малдивите – приказна феерия от земя и изумрудено море

Прогнозите са, че този архипелаг от „земни перли“ може да изчезне в близките десетилетия, тъй като Океанът повишава нивото си годишно с 20 см. А това е още една причина да се побърза, за да се посети това райско място.
26.01.2021
Лилия Лозанова
1713
екскурзия, воден туризъм, Малдиви, дайвинг
Плажна ивица на Малдивите (хотел Atmosphere Kanifushi)
Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Когато става дума за Малдивите, най-честото определение е „райско кътче“. Днес такива дестинации са много по-достъпни. Повечето от гостите на приказните острови признават, че дори не са сънували и не са мечтали да видят такава красота. Другите думи, с които описват това екзотично място са „абсолютен релакс“, „любов“, „младост“ и разбира се – "приключения". Неслучайно  островите са предпочитани от влюбени двойки и от новобрачни. Освен това са сред най-популярните дайвинг дестинации. Причината е, че екзотиката на сушата е правопропорционална на „шарената“ Вселена в морето.

 
Романтична вечеря на Малдивите  (хотел Atmosphere Kanifushi)     Източник: www.poseidonholidays.com

Малдивите са невероятна феерия от красота.
Тюркоазено море, слънце, палми, златисто-бели плажове, дървени къщички на брега, пъстър морски свят…   
Това е островна държава в Индийския океан, която представлява впечатляващ архипелаг. Включва  26 атола и 1192 коралови острова, разположени между Индия и Шри Ланка. Атолите са ниски коралови острови, състоящи се от коралов риф, заобикалящ централната низина, която обикновено е лагуна. Разположени са на територия от 90 000 квадратни километра. Островите реално са „върховете“ на коралова планинска верига.

Любопитното е, че екзотичната страна е най-ниската суша на света, като най-високата ѝ точка достига…3 метра. Затова невероятната хубост на зелените острови сякаш прелива  и се плиска в изумрудените морски вълни. Прогнозите са, че този архипелаг от „земни перли“ може да изчезне в близките десетилетия, тъй като Океанът повишава нивото си годишно с 20 см. Обаче, това е още една причина да се побърза, за да се посети това райско място.Плаж на Малдивите - хотел Atmosphere Kanifushi     Източник: www.poseidonholidays.com

На Малдивите е „вечно лято“, тъй като температурите целогодишно са 24 до 33 °C.
Иначе сезоните са два – сух и дъждовен. Влажността на въздуха е висока, но не се усеща осезателно, поради постоянния бриз.

Обикновено туристите се докосват първо до столицата Мале. Названието на държавата се превежда буквално „островите на Мале“, от които обитаеми са около 203 парчета суша. Мале се намира на най-големия атол – Каафу. Тук е и международното летище. Ако все пак разполагате с време преди трансфера, разходката из града ще е истински подарък.

В столицата живее  елитът на държавата, която има сложна социална структура. Положението в йерархията зависи от професия, имотно състояние, семейни връзки, произход и религия - ислям. Шансът да се срещнат обикновени граждани в града е малък. За сметка на това, Мале съхранява отпечатъка на древни култури, които са я населявали още от 2000 г. пр.н.е. и представлява интересна смесица от културни влияния. Затова си заслужава посещението в Националния музей, който пази ценни експонати.

Интересен обект за посещение е близкият остров Хулхумале. Той е изкуствено създаден  през 2004 г., с идеята тук да се изселят част от жителите. Джамията Huskuru Miskiiy е атрактивна, не само с това, че е на 400 години. Тя е изградена изцяло от корали и дърво, без да бъдат използвани други материали. Рибарското пристанище  с  местните лодки "дхонис" пък е традицинно място за фотосесии.


Водни вили на Малдивите - хотел Atmosphere Kanifushi     Източник: www.poseidonholidays.com

Туризмът и риболовът са основните направления в местната икономика.  Затова всички туристически обекти са със съвременни удобства, така че, където и да се настаните, може да сте спокойни. Сред елитните места за настаняване са обектите на луксозната верига Atmosphere Hotels & Reosrts.

Трансферът с хидроплан или моторна лодка предлага незабравими гледки.
Любопитното е, че Малдивите разполагат с най-голямата флотилия от хидроплани. Отвисоко ще можете да се насладите на златисто-белите пясъчни ивици, екзотичната красота на всеки атол, заобиколен от тюркоазени води. Ако се придвижвате  до хотела с моторна лодка, ще се радвате на свежия бриз, докато красивите пейзажи преминават бързо пред погледа Ви. Гърдите се изпълват с благоуханния аромат на море и слънце, на  опияняващи цветя.


Лагуна на Малдивите     Източник: www.poseidonholidays.com

След като се насладите на заслужена почивка, през следващите дни се възползвайте от възможността да си направите круиз около съседните острови. Тропическата растителност, надвесена над морската шир, спокойствието и хармонията, която се излъчва от повечето атоли, е покоряваща. Природата е изсипала тук толкова дарове и пленява сетивата  с усещане за младост, лятна любов, но и приключения.

Дайвингът е сред туристическите атракции на архипелага.
Подводният свят между кораловите рифове е изключително богат и впечатляващ, а водата е кристална. Тук се срещат всевъзможни морски твари, над 700 вида риби, някои от които са необичайно цветни и интересни. Пъстрата гама от цветове е видима до към 40-50-я метър дълбочина, а след 60-я метър всичко е само в синьо.

Водни спортове на Малдивите     Източник: www.poseidonholidays.com

Гмуркането на Малдивите е истинско изживяване не само за туристите, но и за професионалните водолази. Причудливите форми и пространства на кораловите рифове предлагат всевъзможни атрактивни подводни маршрути. Обаче е забранено повреждането и отчупването на корали и пренасянето им като сувенири. Солени глоби се предвиждат и за приспособления за нерегламентиран подводен риболов. Смята се, че архипелагът е обитаван от 26 вида акули, сред които тигрова акула, акула чук и дългокрила акула. Те са под защита на екологични организации.

Ако не сте любители на екстремните преживявания, може да се насладите на пъстрата подводна Вселена през  илюминаторите на т.нар. китова подводница.  Морският съд  се спуска на 35 метра дълбочина, за да могат туристите да разгледат  шарената морска фауна и флора.


Изискано вегетарианско меню във вегетарианския ресторант Just Veg на хотел Atmosphere Kanifushi     Източник: www.poseidonholidays.com

Поради изобилието от морски обитатели, тук можете да опитате уникални и разнообразни морски специалитети.
Менюто на курортната страна включва и азиатска, и европейска кухня. Особено вкусни са всички рибни ястия, а традиционните гозби съдържат ориз, рибно къри и кокосово масло. Популярен е местният хляб Roshi, който се сервира с mashuni – рибен коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм. Местното питие, подобно на пунша, се казва raa и се приготвя от ферментирало мляко.

Риболовът е основен поминък на местните жители, като с него се занимава половината от трудоспособното население. Около 50% от улова се изнася основно за Шри Ланка, а останалата - за Япония, Сингапур, Тайланд и Германия. Риболовът тук е разрешен и като развлечение за туристите. Ако им остане време, след плажа, плуването сред кристални води и пълния релакс.


Залез на Малдивите - хотел VARU by Atmosphere    Източник: www.poseidonholidays.com

Каквито и забавления да изберете по време на престоя си на Малдивите, едно е сигурно. Ще имате усещането, че това е най-прекрасния сън - пъстра феерия от гледки и цветове, който сте сънували на живо.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари