Мазето може да се превърне в място за живеене

Факт е обаче, че мазето е помещение като всяко друго в дома и с малко усилия и свежи идеи успешно може да го превърнем в уютно кътче за забавления като детски кът, всекидневна или пък стая за гости.
14.02.2016
Румяна Бонева
2979
интериор, мазе, престройство, дизайн мазе
Мазето може да се превърне в място за живеене.
Източник: www.comfree.com

В повечето домове мазето се използва като склад или място за общо съхранение на непотребни вещи. Стандартно мазетата са малки, тъмни и неотопляеми помещения, в които не прониква дневна светлина. Всички тези фактори правят това пространство неприветливо и скучно и поради това рядко се задържаме там повече от няколко минути. Факт е обаче, че мазето е помещение като всяко друго в дома и с малко усилия и свежи идеи успешно може да го превърнем в уютно кътче за забавления като детски кът, всекидневна или пък стая за гости. Как да подготвим пространството за бъдещото му преобразяване. Ето някои от важните стъпки, които трябва да предприемем за да създадем желаната уютна атмосфера:

Топлоизолация на пода и стените 
По правило преди да пристъпим към действие, трябва да помислим как да защитим помещението от проникващата влага. Външните стени на мазето са в непрекъснат контакт с влажната земя, поради което е удачно да използваме изолационни плоскости. Освен ако вече не сме се погрижили за това, редно да се изгради дренаж и външните стени на мазето да се изолират с битумна мембрана. За да изолираме пода отново може да използваме подходящите за целта плоскости или пък стиропор. Изолацията и доброто уплътнение са надеждна предпоставка за икономия на енегрия при отоплението на мазето. 


Старото мазе вече е домашен киносалон. Източник: www.hereinthishouse.com


Обработка на стените
Традиционно стените в мазето са изградени от бетон, което действа някак подтискащо на настроението и усилва усещането за това помещение като вторично пространство. Лесно обаче можем да създадем по-приветлива и топла атмосфера ако просто покрием стените с ламперия, гиспокартон или шперплат. Друг удачен вариант е да шпакловаме стените и след това да ги решим в избрания цвят. 


За тези, които не могат без музика. Източник: www.vecchini.co.uk

Да се погрижим за пода и тавана
Изборът на удобна и практична настилка също е от голямо значение. Бетонният под ще придобие съвсем нова визия ако го покрием с винил, ламинат, теракотени плочки или просто мокет. Камъкът не е много добра идея за подова настилка в мазето, тъй като подобно на бетона подсъзнателно проектира усещането за студ. И все пак съобразно това, в какво бихме искали да преобразим мазето, всичко е въпрос на индивидуални предпочитания и разбирания за стил и уют. Известно е, че във всяко мазе има стърчащи кабели и тръби от тавана. За да променим тази загрозяваща гледка, може отново да използваме гипсокартон или да монтираме окачен таван, в случай разбира се че височината позволява това. Окаченият таван цялостно отваря пространството и придава красота и завършеност на помещението.


Да се пораздвижим долу във фитнеса. Източник:   www.inhomeaupair.com


Проектиране на добро осветление
Доброто осветление е важна стъпка в преобразяването на нашето мазе от необитаемо пространство в привлекателно място за забавление и отдих. Наред с обновяване на остарелите традиционни осветителни тела, може да превдидим и акцентиращо осветление над интересни картини или рафтове с книги. В случай че искаме да превърнем мазето в малък офис, трябва да предвивим и насочено осветление на мястото, където ще работим. Една, две нощни лампи също ще освежат интериора на помещението, а и лесно можем да ги преместим където и когато се нуждаем от тях. Настолните и подови лампи пък ще се погрижат за премахване на сенките от ъглите. 


В какво може да се превърне мазето
След като сме се погрижили за подготовката на мазето, оттук нататък в какво ще го превървем зависи от желанието и въображението ни. “Обличайки” стените, пода и тавана сме постигнали достачно приветлив и функционален вид, а играта на светлини и сенки го променя до неузнаваемост. Ето някои идеи за това какво предназначение да изберем за мазето:


Забавен детски кът в мазето. Източник: www.estellalee.com


Детски кът
Без съмнение детският кът е любимото място на малчуганите в големите търговски центрове. Защо да не подарим такова място на децата си у дома? За да постигнем весела и приключенска атмосфера може да боядисаме стените с различни ярки цветове и да оборудваме помещението с интересни играчки и масичка за партита и рождени дни.

 
Дневна и стая за развлечения в мазето. www.houzz.com                                    Любимо място за мъжки сбирки. www.photos.hgtv.com


Стая за развлечения
Импровизираният мини бар и билярдната маса вероятно ще превърнат мазето в любимо кътче за отдих на половинката ни. Ако се погрижим за тематична украса по стените и подходящо музикално оборудване, в подобно помещение може да организираме весели сбирки с приятели и близки или пък да се забавляваме с люмимите семейни игри. Добра идея е да поставим телевизор с голям екран и да изберем удобни мебели, които лесно може да пренаредим при желание, така че да се съберат повече хора.


Удобна всекидневна
Мазето може да стане и нашата втора всекидневна, особено през лятото, когато неминуемо търсим повече сянка и прохлада. Добре е да помислим за функционална мебел и подходящ декор, така че това място по нищо да не отстъпва на основната ни дневна. Удобният диван и масата са задължителни елементи. Ще се чувстваме комфортно ако монтираме малка секция или няколко лавици за книги или списания. Топлите контрастни цветове и дървото ще придадат уют на пространството.


Гостите могат да спят…в мазето. Източник: www.windwhite.com


Стая за гости 
Ако добавим подходящите мебели, а и в случай че в мазето ни има допълнителна тоалетна или цяла баня, спокойно можем да трансформираме това място в удобна и практична стая за гости. Редно е да помислим добре за това кой ще спи там и какви удобства предпочитаме да има. Още една спалня в дома никога не би била излишна, затова ако вложим малко повече средства няма да се притесняваме къде да приютим изненадващо пристигналите гости и роднини. Според изискванията за строеж мазето трябва да разполага с авариен изход, водещ директно навън, в случай на неблагоприятни ситуации.


Мазето е идеално пространство за перално помещение. Източник: www.home-designing.com


Перално помещение
Да си направим перално помещение в мазето е една страхотна идея. По този начин ще спестим място в дома, а и ще осигурим достатъчно пространство за електроуреди, препарати и място за сушене. Тази инвестиция е свързана с повече разходи, тъй като трябва да помислим за мястото, от където ще се източва водата, а също така и да осигурим достъп до външната стена. Подходящата подова настилка и монтирането на необходимите електроуреди ще преобразят доскоро мрачното мазе.


Домашен офис в мазето. Източник: www.home-designing.com


Домашен офис
Ако често ни остава работа за вкъщи или пък работим предимно у дома, домашният офис е изключително удобство. Нужно е просто да поставим функционално бюро и стол, а защо не и удобен мини диван за моментите на отдих. Не трябва да се забравя, че осветлението е много важен момент ако решим да превърнем мазето в малък офис, тъй като светлина ще ни е необходима постоянно. Няколко картини на стената или интересен фототапет ще стимулират творческото ни вдъхновение.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари