Магнетичната Южна Америка – очарованието на Бразилия и Аржентина

Бразилия и Аржентина са една прелюбопитна дестинация- пъстър калейдоскоп от пленителни пейзажи,уникална природа, различна култура, традиции, архитектура, музика, кухня, футбол.
04.02.2020
Лилия Лозанова
2090
Бразилия, Аржентина
Sugarloaf - скалата Захарната глава, Бразилия
Източник: Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com Снимка: Кристи Мартинова

Южна Америка  и днес за европейците е друг свят- интересен и различен. Бразилия и Аржентина са една прелюбопитна дестинация- пъстър калейдоскоп от пленителни пейзажи, уникална природа, различна култура, традиции, архитектура, музика, кухня, футбол. Миксът от толкова различни по характер природни и културни забележителности очарова всеки пътешественик.
В Аржентина всяка гледка е уникална – на Aтлантическото крайбрежие и заснежени върхове на Андите, необятната пампа, ледниците на Патагония.  Приютила е километрични плажни ивици, високи планини, безкрайни пустини, изумителни водопади и огромни мегаполиси. Тя е осмата по големина държава в света и името ѝ идва от латински: argentum (сребро). Тук може да се преживеят всевъзможни емоции - от страсно танго до спиращото дъха бучене на водопадите Игуасу.

Бразилия е петата държава по мащаби в света. Едни от първите асоциации, които предизвиква са самба, футбол, карнавалите в Рио де Женейро, осмото чудо на света – Статуята на Христос. Държавата е наречена на местно дърво, и на нея се пада 20% от биологичното разнообразие на планетата. Пресича се от два от петте основни паралела. В географско отношение включва хълмове, планини, равнини, плата и уникалната бразилска савана (серадо), тропически острови  разбира се - великата река Амазонка.

Да потегляме първо към аржентинската столица Буенос Айрес.
Със сигурност тук са ви довяли „добрите ветрове”, защото точно това означава името на града на испански. Аржентинската столица е в топ 20 на най-големите градове на планетата, в който живеят над 12,5 млн. души. Наричат го „Париж на Южна Америка”, защото е уникална смесица от  забележителности, прекрасни паркове, площади в европейски стил, испанска архитектура, лъскави бутици, изискани ресторанти и луксозни хотели. В този океан от космополитна архитектура съжителстват   модерния стил на небостъгачите и пищното величие на исторически паметници.


Квартал Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина     Снимка: Кристи Мартинова     Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com

Разбира се, туристическата обиколка започва от най-цветния квартал на града – Ла Бока. Той е нещо като емблема на аржентинската столица, наравно със снимките на танцуващи двойки. Като гледаш околните пъстри старинни сгради, неволно се усмихваш и ти става слънчево на душата. Стилът на улиците и къщите пък се дължи на факта, че първите заселници тук са били от Генуа, Италия.


Улица Caminito, Буенос Айрес        Снимка: Кристи Мартинова     Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com

Неслучайно наблизо е и улица Caminito, наричана „дома на тангото”.  В никакъв случай не можем да пропуснем стадион Естадио Алберто Хакиндо Армандо, наречен „Ла Бомбонера“ („Шоколадовата кутия“). На него играе известният аржентински футболен отбор „Бока Хуниорс“. Разполага с 37 538 седалки, 17 077 места за правостоящи и 2780 места във ВИП ложите. По стените му има картини на художника Перес Челис, които представят легендарните футболисти и историята на тима.

Следва Площад Майо (Plaza de Mayo), на който се намират сградата на Президентството (Розовата къща), най-голямата Катедрала и Кабилдо  (старото кметство от XVIII в.). На булевард Майо пък се помещава Сената (Парламента на Аржентина).  Можете да отдъхнете в известното кафене Тортони и да се насладите на автентичния интериор от XIX в.

Най-широкия булевард в света – „9-ти юли” се намира в аржентинската столица.
Авенюто е наречено така на датата, на която се отбелязва независимостта на страната. Той е дълъг 1 км, широк  е 110 м, като по средата има „зелен остров”. „Avenida 9 de Julio“ има по седем платна във всяка посока и  разполага с локални, успоредни улици с по още две платна.


Обелискът в Буенос Айрес     Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com     Снимка: Кристи Мартинова

Тук се намира Обелискът, един от символите на града, като булевардът е отправна точка за  основните забележителности.

Огромното лале от метал  е след любопитните атракции на града.
Наречено е Флоралис Хенерика, защото според автора си е „симбоза от всички цветя и на надеждата, която се ражда всеки ден”. Създадено е от архитект Едуардо Каталано, който го дарява през 2002 г. Всяка сутрин лалето отваря листата си, а през деня се движи и сменя позицията си като живо, а вечер се затваря. Гигантската конструкция има шест листа, тежи 18 тона и се извисява на 23 метра. Изработена е от неръждаема стомана и алуминий.

Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com     Снимка: Кристи Мартинова

Ако решите да продължите разходката на”флорална вълна”, в мегаполиса може да видите Градините на Палермо, градините Ел Роседал, ботаническа градина. Всеки от кварталите има своя идентичност и атмосфера. Риколета, е един от престижните, изграден  е във френски стил и е приютил множество музеи. Тук е историческото гробище на Риколета - музей на открито, в който са намерили вечен покой известни личности от аржентинската история.

Квартал Палермо пък впечатлява със скъпите аристократични домове. В Бунос Айрес има забележителности за всякакви вкусове. Обаче не са за пропускане книжарницата Еl Ateneo Grand Splendid (1919 г.), като театрална зала - Teatro Gran Splendid. Интересен монумент, посветен на независимостта е Паметникът на Великата харта на свободите и четирите аржентински региона.

Невероятни емоции предлага  аржентинската пампа - земята на гаучосите.  Само на 80 км. от големия град се намира Ранчото Санта Сузана.  То е в „сърцето” на един от най-обширните равнинни райони на света и тук можете да се докоснете до бита на гаучосите - аржентинските каубои.  В ранчотото ще ви посрещнат с местна напитка и емпанадас - традиционни хапки от месо в тесто. Тук можете да се разходити, да яздите кон, да се возите на каруца.  Обядът е изключително вкусен - с традиционните asados - различни видове месо, печено на открит огън, наденички и разнообразие от салати, домашни десерти, традиционния за аржентинците чай „мате“.  Докато хапвате, ще наблюдавате фолклорно шоу с изпълнения на живо на местна музика и танци. Разбира се, гаучосите ще демонстрират своите умения в надбягвания с коне, но и в очароването на дами.


Водопадите Игуасу от аржентинска страна     Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com     Снимка: Кристи Мартинова

Водопадите Игуису – природно чудо между Бразилия и Аржентина.
Намира се на границата между двете държави и представлява величествен ансамбъл от 275 водопада.  Те се простират  на 2700 метра дължина (800 метра са от бразилската и 1 900 метра от аржентинската страна.) Височината им варира между 60 и 82 метра. Водопадите са част от Iguaçu National Park, създаден през 1939 година. Паркът защитава богатото биоразнообразие, състоящо се от представителни видове на бразилската фауна и флора. През 1986 г. е обявен за световно природно наследство от ЮНЕСКО. В околността има екопътеки за разходка с приказна панорама.

След като се премине по метално мостче се стига до  Дяволското гърло - една от основните атракции в района. Огромно количество вода се изсипва надолу в пропастта Devil’s Throat/Garganta del Diablo. Тази бездна е висока 82 метра, широка е 150 и е дълга 700 метра. Звукът е оглушителен, защото водните маси се спускат с грандиозна сила.

Неслучайно Игуасу е сред емблематичните туристически дестинации, защото гледката е наслада за очите. Тътенът е респектиращ, а падащата вода създава ферия от пяна, през които минават слънчевите лъчи. Гледката е незабравима, защото място е направо неземно.


Водопадите Игуису от бразилска страна      Снимка: Кристи Мартинова    Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com   

След като успеете да си поемете дъх от силните емоции край водопадите, е дошъл момента да преминете границата в посока Бразилия.

Рио де Жанейро- „перлата” на южноамериканската страна.
Местоположението на града до Атлантическия океан го дарява с колоритен пейзаж - бели плажове с кристална вода, скални хълмове, плитки заливи, удобни за практикуване на водни спортове. Разбира се, първата забележителност за посещаване е статуята на Христос Спасител, която се издига на високия 710 м връх в планината Корковадо.  До нея се стига със зъбчата железница, но пътуването предлага също интересни гледки.

Рио де Жанейро - статуята на Христос Спасител, КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com, Снимка: Кристи Мартинова

Статуята е емблема на Рио, изградена по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на страната през 1931 г. Монументът има впечатляващи размери – висок е 30 м, а широко разтворените ръце на Спасителя се простират на ширина 53 м.  Високият 10 м. пиедесал е каменен, а мащабната творба е облицована със стоманобетонни триъгълни плочки. Фигурата е в стил Арт деко и е изработена от международен екип. Проектът е на бразилски инженер, скулпторът е французин, а лицето е изработено от румънец.

Следващата спирка може да е стадиона стадиона Маракана, който е най-големия в Южна Америка. Построен е през 1950г. и има 82 000 места. Освен с футбола, това, с което се слави градът е приказния му фестивал. Разбира се, ако сте тук по друго време, просто не пропускайте да влезете в някой от барове, в които има безкрайно самба шоу.

Едно от най-добрите места, където ще може да почувствате душата на Рио е площада „Sambadrome Marques де Sapucai“. Разположен в центъра на града, този площад е основна сцена за множество карнавали.


Копакабана,     Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com     Снимка: Кристи Мартинова

Божествените плажове   на Рио да Жанейро
Копакабана е един от известните квартали в града, чиято плажна ивица е над 4 км.  Туристите могат да се насладят не само на кристално чистите води на океана, а и да се разходят по алеята с много кафета и заведения.  В двата края на плажа има интересни крепости, които напомнят за славното историческо минало на града.

Най-близкия плаж е Ипанема, който се намира в едноименния квартал. Той е доминиран от прекрасните планински възвишения, които създават неповторима атмосфера за наблюдение на залеза.  Между двата плажа се намира Лагуната Родриго де Фрейтас. Бреговете на езерото са наистина вълшебни места, където можете да се потопите в романтична атмосфера. Ако искате да видите белите плажове отвисоко, най-подходящото място е природната забележителност скалата Захарната глава. Намира се в планината Урка, като изкачването става с лифт. Оттук се вижда и мостът, който свързва Рио с Нитерой – точно на отсрещната страна на залива Гуанабара.


Копакабана,  Източник: КАРТА Холидей, www.karta-holiday.com     Снимка: Кристи Мартинова

Можете да се насладите на Атлантическия океан по време на еднодневен круиз до Тропическите острови. Така ще се зърнете красотата на крайбрежните селища, тропическите острови и необятните плажове.  В рибарското селище Итакурука, можете да наемете круизна лодка и да се порадвате на спокойните зелени води на залива. Заливът е осеян с повече от 300 малки тропически островчета, идеални за плуване и гмуркане. Ще имате възможност да наблюдавате много обитатели на екзотичната фауна. На връщане се минава покрай квартал Бара, известен с красивите си плажове, кипящия нощен живот и многобройните магазини. 

Ако сте за няколко дни в Рио, можете да се докоснете  и до потайностите на атлантическата гора в националния парк „Тижука”.  Това е най-голямата градска гора в цял свят с площ 32 квадратни километра. В парка има огромно разнообразие от флора и фауна. През 1991 г. е обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО.

Интересна дестинация е градчето Петрополис, което се намира в националния парк Serra dos Órgãos . Тук може да видите Императорския музей – бившата лятна резиденция на император Педро II от 19 в.  В музея са изложени скиптърът и короната на Педро II, документи с историческо значение, накити и произведения на изкуството, принадлежащи на императорското семейство. Заслужава си да посетите Кристалния дворец и готическата катедрала Сао Педро де Алкантара.

Разбира се, Бразилия и Арженина предлагат още много възможности за посещение на интересни обекти и забавления. Но тези забележителности ще ви дадат възможност да усетите духа и красотата на Южна Америка. Защото този континент е един друг, приказен свят, от който остават незабравими преживявания.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари