Магията на Златна Прага

Тонове култура, развлечения, чистота и добри цени привличат като магнит туристите
14.12.2015
Константин ДИМОВ
13
туризъм, Прага, Златна Прага
Златна Прага нощем
Източник: www.images.fineartamerica.com

Зърнете ли веднъж Прага, сърцето ви остава тук. Златна Прага е едновременно и достолепна, и витална. А в края на пътешествието разбирате защо градът е сред 6-те ( според друга класация 4-и ) най-посещавани в Европа.

Казват, че първото впечатление за един град идва от гарата. И е вярно. Ако пристигнете в Златна Прага с влак, веднага ще усетите, че комуникацията на Централна жп гара е улеснена максимално. Отвън  е разкошната стара конструкция на гаровия комплекс от времето на Хабсбургите, а вътре по-скоро бихте казали, че наподобява мол.  И докато търсите първи ориентири, попадате направо в един информационен център, снабден с карти на града и на цяла Чехия, препълнен с акценти за културния и нощния живот на столицата.


Въоръжени с карта вече не можете да се загубите . Освен това прекрасният град е устроен така, че по движението на групите с туристи можете да се ориентирате къде са Стария град и забележителностите.


Градът, подобно на Виена, може  да бъде разгледан поне по 7 различни начина: с параходче по живописната р. Вълтава, което ви показва определено една по-различна гледна точка,  пешком – по старите павета, където сетивата се уморяват от изискания вкус на редуващи се магазинчета, ресторанти, дюкяни, гостилници, катедрали.


Можете да я обиколите и с файтон, като в доброто старо време. Или пък с ретро лимузина със свален гюрук. Или с 10-12 местно микробусче, с гид, криволичейски надолу-нагоре цели 2 часа. Цената за възрастен е 390 крони ( 15 евро), а за студент- 290 ( 10 евро). Защо не и с колело? Усещането за приключение разпалва кръвта и вдига адреналина.


Но най-модерно е да се придвижваш със сегуей. Защото всеки може да кара сегуей. Предлагането е голямо - можете да го наемете самостоятелно, или да си спретнете преживяване с гид и още компания. Скъпо е, но си струва. За 1 час организирано е 35 евро, а за 2 - 46 евро на човек. Уличното изкуство е отличително за Прага. Казват, че Староместският площад е душата и сърцето на Прага. Тук и в малките улички наоколо не просто различни артисти се опитват да привлекат вниманието ви. Правят го стилно и магнетично. И разбираш несподелената мъка на уличния артист. И затова остава утехата  – да покаже, че е много добър , да сподели изкуството си на големия площад. Може да се види всичко – от сапунени балони, по които си умират малки и големи, мимове до музикални мелодии  върху чаши.


Не може да си в  Прага и да не видиш перлата й – дворцовият комплекс Храдчани,  Карловият мост с неговите статуи ( тук българският адрес са светите братя Кирил и Методий), катедралите „Св.Вит”, „Св. Бородица пред Тин”,  Пражка брана ( Брашнена кула), Народния театър, Операта, Парламентът, Танцуващата къща, кръчмата на Швейк ( „У калиха),  родната къща на Кафка...  А от високите кули и катедрали градът се вижда като на длан.


И докато се любуваш на прекрасните гледки се замисляш как преди 150 г. колко чешки сърца са били истински предани на България - Константин Иречек ( с неговата „История на българите”), братята Иржи и Богдан Прошек (пивоварната в София, само една от инвестициите им у нас), художникът Иван Мърквичка и много други.


Редом до шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори,  в картинната галерия на двореца "Щернберг”  една  друга, малка, но претенциозна изложба в двореца Кински също заслужава да се види. Тя показва изчезналата близо 400 г. картина „Леда и лебедът” на придворния художник по времето на крал Рудолф ІІ – Йозеф Хайнц(1564-1609). В плен на този сюжет е бил и Микеланджело, но оригиналът на неговата картина не е оцелял през вековете, останали са само мнобройни репродукции, вдъхновени от картината на големия майстор на четката.


Намерете време и за музея на восъчните фигури „Гревин”, където ви очаква компанията на Карл ІV, Ян Хус, Алфонс Муха, Кафка, легендите на чешкия спорт, Айнщайн, Мерилин Монро  и много още.


Това, което прави особено добро впечатление е чистота на Прага. Не просто чисто, а много чисто.


Единственото разочарование от града идва … от чейнчбюрата. Курсът за 1 евро варира от 15 до 26 крони, като сарафите всячески се опитват да те заблудят . Трябва да преговаряте доста неостъпчиво, особено ако сменяте по-голяма сума пари.


Българска реч може да се чуе по-рядко, отколкото на други места в Централна Европа - но със сигурност на пазарчето за  сувенири в стария еврейски квартал, точно до Синагогата.


Не можете за един уикенд да видите всичко. Бъдете реалисти, направете си програмата така, че никое от сетивата ви да не бъде ощетено или да е пренатоварено. Например гастрономическото: гулаш, пражка шунка, прочутото пиво (Пилзен, Гамбирос, Козел, Старопрамен), вурстчета (пражки, старопражки, агнешки), свинско печено на шиш,( с кисело зеле и кнедли) и разбира се, греяно вино и медовина за през студеното време.

„И аз бях там, медовина пих…” 

+3
Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари