Магическият триъгълник дизайн - качество - функционалност

Банята е част от вътрешното пространство на дома ни едва от век, а вече претърпява изключително бърза и забележителна еволюция.
15.07.2007
Галина Милушева
128
керамика, баня, осветление, стъкло, вода

Банята е част от вътрешното пространство на дома ни едва от век, а вече претърпява изключително бърза и забележителна еволюция. От чисто практически функциите й се обогатяват постоянно и днес тя е символ не само на хигиена, но и на СПА процедурите вкъщи, на борбата със стреса, на личното време и пространство. Елегантност, романтика и функционалност се съчетават с високо качество, съобразено с опазването на околната среда, за да създадат атмосфера на релакс и спокойствие.Източник: Bruna Rapisarda


Мивките са разнообразие от стилове и форми. Дали са прикрепени към стената, поставени върху плот или друга основа, те могат едновременно да са както произведение на изкуството, така и отражение на вашия собствен lifestyle и вкус. Керамика, стъкло и инокс са основните материали, които предпочитат водещите производители, с висока износоустойчивост и лесни за поддръжка, а истинско бижу в голям размер е мивката Miramar на американската фирма от Санта Барбара Terra Aqua – ръчно изработена от монолитен къс “кралски камък”. Естественият й блясък придава неповторим уют и уникалност.

Умна тоалетна чиния, чийто капак се отваря, когато се приближите – не, това не е серия от “Междузвездни войни”, това е “Neorest 600”, модел на американската компания ТОТО – пуска водата автоматично и след това сама затваря капака. Чрез дистанционно седалката може да се затопля, да се мие, да се суши и дезодорира. И всичко това с елегантен външен вид и лесно за използване дистанционно управление. Биде БОХЕМИЯ от Simas e за почитателите на традицията - гладки и изчистени форми, геометрични кръгове и мотиви от роза – класическа елегантност в съвременен стил.

Bruna Rapisarda, дизайнерка от BLANCH CRISTAL, залага на абаноса и сатенирания черен лак при решението на новите мебели, като по този начин се надява да внуши сила и мъжественост, и използва “тинео” (вид екзотично дърво в розово-ръждив цвят) за по-романтична визия в комбинация с бялото. Мебелите за баня стават все по-практични, като някои дори имат чекмеджета, които загряват кърпите и хавлиите, за да ви обгърне мека топлина като завършек на ежедневния душ. Тези чекмеджета са идеални и за вашата пижама в студените зимни нощи.

При мебелите много популярна е модуларността на компонентите, възможностите за различна комбинация от цветове и размери, визуалната хармония, баланс и дизайнерска концепция, която носи усещането за свобода.

Все още актуален остава минимализмът - във формите, линията и цветовете на керамиката и аксесоарите. Независимо дали банята е изпълнена в класически или модерен стил, правило са простотата и изчистените линии. Индивидуален чар на всяка баня може да бъде постигнат чрез аксесоарите. Те са цветни, в свежи или ярки цветове, изчистени геометрични форми, със закачливи детски мотиви или комбинация на два материала като стъкло и хром или порцелан и хром.
Всички компоненти напомнят форми, взети от природата и поставени в друг контекст, елементите са интегрирани в хармонична цялост. Назаем се вземат аксесоари от кухнята или дневната - порцеланова ваза със свежи цветя, стъклена купа, пълна с миди и рапани, или с вода и ароматни свещи, които създават настроение за бягство от грижите на ежедневието и шума на цивилизацията.

Една от тенденциите е външни декоративни елементи да се внедряват в банята. Например баните се подчертават с успокоителния звук на бълбукаща от фонтан вода. Широки прозорци осигуряват прекрасни гледки към външния пейзаж – панорамна гледка или двора на къщата. Такива елементи размиват линията външно-вътрешно и създават прекрасно чувство на мир и спокойствие. Пример за това са и ваните на италианския производител Jacuzzi.
Ваните и душовете са с прекалено големи размери, с множество спа джетове. Многобройни възможности за аеро-, хидро- и смесен масаж, контролирано управление на температурата, интензитета, специален панел за shiatsu масаж, хромо- и аромотерапия. Не само почиствате кожата, но стимулирате циркулацията на кръвта, очиствате тялото и духа от отрицателната енергия, освобождавате се от стреса и умората. Предлагат се и вградени бронзиращи системи за приятен и бърз летен загар.

Смесителите HANSGROHE – най-големият им вносител в САЩ и най-големият им производител на модели с термостатичен контрол на температурата предлагат дизайнерски решения от висок клас – душ-пита за постигането на усещане за дъжд, смесител за мивка AXOR STAR ELECTRONIC с възможност за избор на струята и подобрена инфраред технология, която ги прави оптимални при употреба. Смесителите са с иновативна екосила отвътре, която улавя кинетичната енергия на течещата вода и я използва за сензорите и конторл на водния дебит, като така защитава планетата.

За разработката на смесителни батерии и в Центъра за дизайн на Roca България се използва усъвършенствано и мощно CAD/CAM оборудване: съвременни компютърни приложения, които улесняват творческия процес. Резултатът са продукти, които печелят награди, получават висока оценка и международно признание.

И няколко любопитни новини в областта - сега вече може да инсталирате и телевизор зад специално огледало на стената в банята. Огледалото изглежда като всяко друго, докато не се затъмни осветлението и не се включи телевизорът. Високите критерии и претенциозният вкус пък са родили необходимостта от инфрачервена сауна – новите технологии се срещат със стари идеи и така се раждат нововъведенията, които променят начина ни на живот. За спорт или терапия и масаж инфрачервената топлина отпуска мускулите и увеличава гъвкавостта им. Изработена от червен кедър, сауната предлага и суха топлина само чрес натискането на един-единствен бутон.

Банята се превръща в храм, където освобождаваме мислите си от напрегнатия ден, зареждаме се с нова енергия и общуваме с природата сред вода, дърво, цветя и аромати. А съчетанието им с технологиите в чистите форми и цветове на дизайнерите единствено допълват магическото триединство вид-качество-употреба.

И НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА (В БАНЯТА)
Осветление, което не просто дава светлина, но и украсява, прави банята приятна и уютна, интимна или шикозна. Дизайнерите комбинират копринени нюанси с артистично оформено ковано желязо или никел с флорални мотиви. Така се размиват резките линии и се смекчава остротата на метала.

Освен модерно, осветлението в банята може да бъде и класическо или елегантно небрежно, но като цяло стиловете са все по-изтънчени и грациозни. Разбира се, на мода са енергоспестяващи варианти и материали, които минимално вредят на околната среда. Компромис в стила обаче не се допуска. Лампата не е просто лампа, а част от обзавеждането, привличаща внимание и интерес.
 
Осветлението може да се постави класически на тавана, като решението за различни цветове е в пълна хармония с всяко време на деня, независимо дали започвате или завършвате деня си с душ – сутрин яркозелената светлина ще ви ободри, а вечер мекото злато ще ви помогне да релаксирате. Подходяща атмосфера се създава и с насочващи приглушени лампи в къта около огледалото, ваната и душа. Аплиците на стената или вградени в шкаф с огледало са стандартно решение с много вариации, които могат дори да направят малката баня да изглежда по-голяма. Светещите стъклени плочки са за любителите на вечерната атмосфера, споделена с любимия човек. Подобен ефект може да се постигне и със ситна мозайка с нишки от злато и платина, или с такава повърхност, която сменя цвета си при промяна на температурата.


 


Облицовките, излъчващи светлина, се предпочитат за стените, но на пода също може да бъде вградено осветление съобразно личните предпочитания. Светлина струи дори от смесителите – като не само самият смесител може да свети, но и водата, която тече, в зависимост от нейната температура. Много от хидромасажните вани се произвеждат с хромотерапевтичен ефект, като естествено не бива да забравяме и класическата стояща лампа, която може да бъде или допълнение към голяма закачалка за кърпи, или да се използва самостоятелно.
При осветлението в банята дизайнерското въображение надхвърля и най-смелите ни и футуристични представи, но задължително е то да е съобразено с всички стандарти за производство, което осигурява гаранция за влаго- и водоустойчивостта му, и да е максимум енергоспестяващо, защото грижата за природата трябва да е приоритет на всички.

Автор: Галина Милушева
Закони Нормативна база Коментари