Лукс и много свежи идеи в едно минижилище

Как с минимум средства един малък апартамент от 64 квадрата може да придобие луксозна и дори шикозна визия?
15.04.2009
Даниела Арнаудова
478
реконструкция, жилище, тераса, трансформация, окачени тавани, интериор апартамент
Източник: снимки: Бедрос Азинян

интериор: Йордан Йорданов


снимки: Бедрос Азинян


Как с минимум средства един малък апартамент от 64 квадрата може да придобие луксозна и дори шикозна визия? Това ни демонстрират собственици на тристайно жилище в централните части на Стара Загора. Трансформацията се прави не с цел да се покаже лукс. „Всъщност лукса го има във всяко едно списание”, според любезните домакини. По-важен за тях е индивидуалният почерк, умението да превърнеш в стил всеки милиметър, без да влагаш безбожно много средства. Разбира се, с необходимата доза вкус и чувство за уют. „Единственият минус е, че апартаментът остана без тераса”, е малко тъжната им констатация днес. Но попадайки в това жилище, оставаш с впечатлението, че тук са купувани единствено електроуредите. Всичко останало е плод на въображението.     Влизането в този приветлив дом минава през малък коридор с вграден гардероб. „За неговото изпълнение не беше необходимо да се отнема от пространството на дневната и затова го решихме в този вариант”, разказва Йордан Йорданов, чиято фирма Home Tuning извършва цялостния ремонт на жилището. Окачените тавани са другият акцент - този път при оформянето на тавана. Интересна обаче е и мазилката на стената, която е по дизайн на майсторите, леко релефна, но пък изпълнена с простота и елегантност. Дневната е трансформирана чрез интересна конфигурация от отделни функционални кътове. Преди обаче пространството съвпада с бившия хол на жилището. Днес то е развито като кухня, трапезария и всекидневна, отделени чрез бар плот. Тук отново са видими окачените тавани, но този път снабдени с вътрешна вентилация. Единият цвят от окачения таван - оранжът, се мултиплицира в отсрещната стена, която е решена изцяло в оранжево. При изпълнението са използвали обикновена гипсова шпакловка, поставена по особен начин и с... малко повече фантазия. Смела комбинация с тази слънчева гама са плотовете, решени в кремаво и бледозелено. 
Най-голямата трансформация в този дом засяга сегашната спалня и банята. Спалнята се появава на мястото на малка кухня, към която преди е имало тераса. Цялата преградна стена е избита, вратата и прозорецът са премахнати и така терсата влиза в спалнята. „По този начин в стаята не остана външно помещение, но пък предвидихме гардероб, който днес функционира и като вид външна изолация. От старата схема остава един малък прозорец, който е декориран така, че да хармонира с цялостното излъчване на стаята. За мебелите - гардероб, шкафове и спалня, изборът пада върху един по-евтин, но пък практичен вариант - материалът PVC. За тавана решението отново е окачен таван с ефектно вградено осветление, при което има известно редуциране на основно и по-леко, приглушено осветление, имитиращо ефекта на нощните лампи. Стената над спалнята е декорирана чрез интересно „рамкирано” пано, в което са разпръснати цветя. Тук отново ни изненадва подходът на домакините, които изрязват цветята от готов тапет и просто ги залепят върху стената.  

    По-голямата реконструкция засяга помещението, предназначено за баня. В началото тя е метър на метър и за разширението й се налага да отнемат част от кухнята. “Така разширихме западната стена, приобщихме и част от коридора.” При трансформацията се наложило да преправят част от тръбите, които идвали от покрива и ги вкарали във видимата колона. Тази промяна подвига мокрото помещение. “Умишлено не сме сложили душ кабина, а използваме завеса с цел да запазим по-големия ъгъл. Цветовите решения и подредбата на теракота също е по наша идея. Използвали сме предимно топли цветове.” Майсторите успели да изместят и водомера, който бил на мястото на душ кабината. Към тоалетната чиния е предвидено вградено казанче. Вградено в стената е и огромното огледало, което освен естетична функция допълнително разширява оптически помещението.

   


Най-безобидни са промените в детската стая. Освен че са направени термоизолации на всички външни стени. За целта са използвани възможностите на стиропора и гипосокартона. Самата стая изобилства с типично детски, весели и живи цветове. Интересно дръвче от стиропорни плоскости  декорира стената до леглото. Мебелите са съобразени с размера на стаята. В своята комбинация малкото гардеробче, скрин за играчките, бюро, още един скрин за дрешките на малчугана и спалнята те предлагат един опростен и по-детски живописен вариант за уют.
   


 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари