Луксозните басейни – инвестиция за по-добро бъдеще

Ако разполагате с красива къща и просторен двор, със сигурност си мечтаете за оригинален басейн с нестандартен дизайн и атрактивни ефекти.
04.08.2020
Екатерина Бонева
1354
Басейни, луксозни басейни, облицовка на басейна
Луксозният басейн повишава стойността на имота с 20%
Източник: Акватек, www.aquatec-bg.com

Басейнът е онзи впечатляващ елемент, който придава луксозно излъчване на имота и повишава неговата естетическа стойност. Ако разполагате с красива къща и просторен двор, със сигурност си мечтаете за оригинален басейн с нестандартен дизайн и атрактивни ефекти. А съвременните технологии за конструиране и допълнително оборудване в тази насока определено имат какво да предложат – от формата и размерите на басейна, през специфичната облицовка и декориране на околобасейновото пространство, до визуалните и емоционални екстри, които превръщат това кътче в мечтания оазис.

Проектирането и изграждането на луксозния басейн се извършва на база множество критерии, сред които не само формата има определящо значение.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Съществуват два основни типа басейни:
-    Натуралистични, чиито дизайн е вдъхновен от природата и заобикалящата среда. Този тип басейни се отличават с повече свобода на формите, изкуствени скални образувания, места за влизане с постепенно увеличаване на дълбочината, водопади и други интересни особености, както и тематично озеленяване (тропическо, пустинно и т.н.).
-    Архитектурни, които хармонично допълват архитектурния стил на къщата и често пъти се изпълняват в по-формални линии или геометрични форми.
Ето защо е важно да съчетаете визията на басейна според стила на къщата, така че всеки елемент да подчертава красотата на другия.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Екстравагантните форми
Съществуват басейни с най-различни форми, подходящи за всякакъв вид терени. При избора си трябва да се ръководите най-вече от естетиката, която ще се интегрира най-добре в дворното Ви пространство, както и от ползите на различните форми – плуване, игри, почивка, аква байк и др.
Наред с класическите правоъгълни, бъбрековидни и овални басейни, може да изберете и такъв с неправилна форма, адаптираща се според терена. Подобен екстравагантен дизайн предоставя множество места за отпускане и освежване, без да е нужно да се обикаля целия басейн. Ако пък разполагате с модерна къща и терасиран двор, един „инфинити“ басейн с отрицателен ръб ще направи пространството ултра луксозно. Добре измислените басейни за двор могат да напомнят за тропически оазис или за синя лагуна, с включени скални образувания, водопади, декоративни острови, свързващи мостчета, каменни стени, както и ефектни допълнения с екзотичен огън.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Специфичнатата облицовка
Изборът на облицовка за басейна определя до голяма степен неговото естетическо присъствие в границите на имота. Всичко зависи от търсения ефект – интересен дизайн, оформяне на цветни зони и различни морски мотиви. Предпочитан материал за облицовка е мозайката от керамични или стъклокерамични плочки, която е много здрава, водонепропусклива, устойчива на химикали и има трайни цветове. Този вид облицовка предоставя голям избор от цветови решения, както и възможност за създаване на интересни варианти от един или няколко цвята. При декорирането на басейна може да се използват и различни готови пана. Важно преимущество на мозайката са малките по размер плочици, което позволява облицоването на басейни с неправилни форми и много извивки. Стъклокерамичните плочки могат да бъдат с гланцова или матирана повърхност, както и да имитират различни видове естествен камък. Фугиращите материали са разработени в унисон с цвета на плочките или пък в контраст с избрания дизайн. За облицовката на по-луксозни басейни се използват порцеланови плочки, които придават неповторима елегантност и естетика на водните съоръжения. Порцеланът е водонепоглъщаем материал, което гарантира запазване на тяхната здравина дори и при отрицателни температури. Плочките имат по-големи размери от стъклокерамичните, което допринася за елегантен дизайн с малко количество фуги. Предлага се и опция за печат на произволно изображение върху порцелановите плочки, което се отличава с изключителна резолюция и контраст. Подобен похват придава изискано излъчване и уникалност на басейна.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Настилката около басейна
Оформянето на пространството около басейна е важна част от гледна точка на цялостната визия на съоръжението и неговата функционалност и удобството при ползване. Няколко са факторите, които определят настилката около басейна като подходяща – да не се хлъзга, да се поддържа с минимални усилия и да издържа на ниски температури. Настилките от естествена дървесина са символ на лукс и превъзходство. Изработват се от устойчиви на атмосферни влияния екзотични дървесни видове, като Тик, Меранти, Билинга, Ироко, които се характеризират с висока плътност и голяма здравина. Настилките от композитни материали решават проблема с поддръжката на естественото дърво, при това на много по-ниска цена. Те имитират почти на 100% красотата на дървото, без да се нуждаят от каквито и да е усилия за запазване на първоначалната си визия. Луксозен вариант при оформлението на басейни са кварцовите настилки, които представляват смес от калибрирани камъчета и прозрачен материал. Основно предимство на този вид настилки е възможността за реализиране на разнообразни дизайнерски решения. Например могат да се комбинират в произволни цветове и да се вграждат различни материали – черупки на морски животни, кристали и т.н. Разбира се, няма как да не споменем плочките от гранитогрес, теракот, клинкер и бетон, а също и изкуствената трева, които се използват за оформяне на пространството около басейни с по-конвенционална визия. 


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Луксозни допълнения
Това, което прави един басейн луксозен са не само формата и специфичната облицовка, но също и онези допълнения, които нямат пряка връзка с неговата функционалност, но допринасят за по-високата емоционалната стойност на съоръжението. Най-общо те се подразделят на две групи:

Визуални ефекти: Към тази група се причисляват всякакви автоматизирани решения, с които се постига индивидуален стил и елегантна визия на басейните – фотооблицовки, водопади, водни атракции и ефекти и различни нестандартни конструктивни елементи.
Емоционални ефекти: Имат за цел да повишат удоволствието от използване на басейна, чрез наслагване на вода във вода и създаване на примамлива за сетивата околна среда. Също като останалите елементи около имота, желателно е те да бъдат избрани така, че да допълват архитектурния стил на къщата, както и да отговарят на личния стил и вкус на притежателите си. Популярни в тази категория са изкуствените вълни, подводен масаж, гейзери, ефект насрещно течение и др.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Подводно осветление
Предвиждането на подводно осветление е задължителна част от оформлението на един изискан басейн. Играта на светлини повишава декоративната функция на съоръжението през нощта, като го превръща в многоцветна феерия със силно хромотерапевтично въздействие. Подобен проект може да се изпълни с халогенно или LED осветление. Предимство на халогенното осветление е ниската цена. Недостатък обаче, е по-ниската ефективност на осветителните тела. Те имат висока консумация на ток – 300 W и сравнително кратък живот - около 800 - 1 000 часа. LED осветлението е съвременния подход за осветяването на всякакви обекти, включително и на басейни, фонтани и водни съоръжения. Използването му позволява постигане на впечатляващи светлинни ефекти чрез множество цветове, които се регулират от предварително зададени програми. Съществено преимущество на този вариант е дългият живот на осветителните тела – 30-50 хиляди часа, както и ниската консумация на електрическа енергия. Енергоспестяващите характеристики на този вид осветление гарантира възвръщаемост на първоначалната инвестиция само за един летен сезон.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Проучвания показват, че инсталирането на луксозен басейн е инвестиция, която увеличава с 20% стойността на имота за много години. Наличието на такова екзотично съоръжение би могло да улесни оттдаването под наем или препродаването на вашия имот, но най-вече да Ви предостави неповторимия комфорт и релаксация, които заслужавате.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари