Луксозна машина на времето

Представяме Ви Mancó Bar&Club, реализиран по проект на студио CasaMia.
13.07.2023
Вяра Петкова
1443
интериор, интериор-реализации, Mancó Bar&Club

Обект: Manco Bar&Club
Интериорен дизайн: Студио CasaMia
Снимки: Студио CasaMia

Връзката на интериора с неговата локация е често използван източник на концептуални идеи. Когато, освен връзка с пространството, се прави и такава с определено време или епоха, крайният резултат може да бъде наистина поразителен. Ще ви представим приказка за старият аристократизъм в столицата, украсена с поредица креативни идеи и завършена с много вкус и стил, а именно Manco Bar&Club на студио CasaMia.

В желанието си да пресъздаде усещането за бохемския начин на живот, така популярен в Западна Европа и някои части на Америка в началото на 20-ти век, инж. Антон Кузкин решава да създаде място, което като машина на времето пренася своите посетители в една помпозна и аристократична обстановка, съвкупност от модерни и класически акценти, отлично балансирани помежду си. Заведението се намира на столичната улица "Иван Вазов", срещу дома на писателя, което разбира се, дава своето отражение във всеки един детайл и проектантско решение.
Пространството е разделено на три зони за клиенти, снабдени с два отделни бара и място за диджей, вход и сервизни помещения. Поради специфичната правоъгълна форма на две от залите за посетители, преминаването през заведението представлява един специфичен преход, който с всяка следваща крачка успява да те потопи все по-надълбоко в една напълно различена действителност и по този начин интериорът успява да заличи реалните представи на посетителите за време и пространство.
Благодарение на изключително високите тавани и внушителните сводове, въпреки не особено завидната си ширина, помещенията изглеждат огромни и създават усещането за една истински аристократична обстановка. Всички седящи места са разпределени по периферията на залите, така че да има достатъчно място за преминаване, нужно както за приятното изкарване на клиентите, така и за тяхната сигурност в случай на нужда от спешна евакуация. Така подредените места осигуряват също и необходимото лично пространство на всеки посетител, който едновременно да може да се наслади на компанията си, но и да бъде част от случващото се около него.
Внушителният размер на бар пространствата дава възможност за бързото обслужване на цялото заведение, така че всичко в него да бъде лесно достъпно и клиентите да могат спокойно да се насладят на вечерта.

В цялостната визия на Manco Bar&Club  властва еклектиката – добре подредена и премерена, така че нищо да не е прекалено, а напротив - всеки акцент да бъде неизменна част от цялостната концепция. Изобилието от цветове и цветни светлини поразително ни впечатлява още на входа.
Тежкият, зелен плюш на пердетата, столовете и диваните, в съчетание с месингови метални елементи, е препратка към старите стилове на 20-ти век и едновременно с това отговаря на най-новите тенденции в проектирането на заведения в световен мащаб. Двата бара, както и сводовете с място за съхранение зад тях, се превръщат в основен акцент и озаряват пространството, чрез своето луксозно и елегантно присъствие.

 


Текстилните тапети, с които по-голямата част от стените са покрити, също допълват аристократичния характер на мястото, а най-силно присъствие има Athena, на марката LondonArt в дъното на заведението, разположена като ексцентричен завършек на своеобразния преход между залите. За допълнителна екзотика и акцент върху бохемско-номадския стил на живот на артистите от онова време, по пода са разположени няколко персийски килима, които чудесно се вписват в интериорната линия.

И разбира се, като емблематична нотка за мястото, във всички зали са разположени полилеите на Zeppelin, които имат форма на класически полилеи, облечени в нова и модерна визия – своеобразен преразказ на всичко видяно и описано до момента.

Тоалетните са покрити изцяло със зелен мрамор, което ги прави изключително модерни на фона на класическите акценти в заведението и ги превръща в своеобразен оазис, робуващ повече на бъдещето, отколкото на миналото.
Интериорът на Manco Bar&Club  ни позволява да усетим духа на творците и артистите от миналия век. Много от похватите и прийомите, използвани в различните сфери на изкуството, в това число и архитектурата и интериорния дизайн, са родени именно тогава и бележат следващите поколения както в културен така и в обществен план. Да представиш един отминал стил в модерна визия, разбира се, не е лесна задача, особено когато „крайният клиент“ не е един, а стотици посетители, на които трябва да хареса. За инж. Антон Кузкин и студио CasaMia това се превръща не в спънка, а в предизвикателство, с което те чудесно се справят и даряват на столичани едно необикновено място за отдих, което определено си заслужава да се изживее.Проектът е изцяло реализиран от екипа на CasaMia, като са използвани материали, доставени от интериорното студио: текстилни тапети на LondonArt; тапети на Arte International и Moooi; висящи лампи с дифузно осветление Zeppelin 1 на италианския производител Flos, разработени от световно известния дизайнер Марсел Вандерс; смесители и мивки от масивен месинг GESSI - серия Brass.


CasaMia има свой търговски отдел за интериорни решения, които предоставя на клиентите си. Можете да разгледате и онлайн магазина на CasaMia на https://casamia.bg/store
За студио CasaMia:
CasaMia е динамично развиваща се компания, резултат от сътрудничеството на опитни специалисти, професионалисти и предприемачи в областта на архитектурата, строителството и дизайна. Водещ дизайнер на CasaMia е инж. Антон Кузкин, чието образование в конструктивния инжинеринг, и опита в архитектурата и вътрешния дизайн, му дават комплекст от високо оценени умения, компетенции и визия. Компанията следва три основни стълба в реализацията на дейността си - гъвкавост, чрез най-съвременния европейски ноу-хау; устойчиви директни партньорства с водещите италиански производители на интериорни решения и креативност. Услугите, които предоставяме са проектиране, търговия и изпълнение. Ние разглеждаме нтериорния дизайн като предизвикателство, в което съчетаваме уменията си в областта на архитектурата, инженеринга и изкуството. За нас вътрешната архитектура е изкуство, в което човек прекарва ежедневието си. Стремим се всички наши проекти да се реалзирани изцяло от нас, от процеса на проектиране до финалното декориране. За допълнителна информация можете да разгледате сайта на CasaMia - https://casamia.bg

Източник: Студио CasaMia

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари