Лодкарска къща стана архитектурна забележителност

Лондонското студио Adams+Collingwood Architects построи една къща, която буквално е вписана в хълма, където започва устието на реката Salcombe, Англия.
25.03.2021
Десислав Паяков
1580
къща, архитектура, Adams+Collinswood Architects
Домът е едва забележим, за да не разваля цялостния пейзаж и гледката.
Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson

Архитектура: Adams+Collingwood Architects
Местоположение: Девон, Англия
Реализация : 2018-2020
Фотограф:  Jim Stephenson
Източник:   https://www.dezeen.com
Превод: Десислав Паяков

 

Лондонското студио Adams+Collingwood Architects построи една къща, която буквално е вписана в хълма, където започва устието на реката Salcombe, Англия. Целта е домът да бъде едва забележим, за да не разваля цялостния пейзаж и гледката, т.е. ефектът, който една сграда оказва, когато е сред природата.


Наречена Лодкарската къща /The Boathouse/, тя е построена за една двойка местни лодкари, чиято работилница за производство и поправка на лодки, е в непосредствена близост до новия им имот. Къщата е вдигната според строителен план, който разрешава  тя да се построи, след като е определена като „необходима” за семейството, които поддържат местния флот от дървени платноходки, разположен в близкото пристанище.
 

Комбинацията между приказна местност, оригинален на дизайн и изключителна дървесина превръщат къщата в идеален дом. Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson


„Критичният момент беше, докато се чакаше да се получи разрешително за дом, чийто терен е част от прирозащитна територия”, обясняват от лондонското архитектурно бюро. Къщата трябваше да е дискретна, с високо качество на архитектонични елементи /хармонично съчетание на части в цялото/ и  различен дизайн. При строителството така бяха вписани части от двуетажната къща в хълма, че да я инкорпорират в местността.
 

От залива се виждат двата етажа на къщата, а от сушата- само един. Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson


Както архитектите, така и бъдещите собственици бяха единодушни, че домът трябва да се построи от традицинни материали. Долният етаж е изграден от камъни, а горният кат - от кедрово дърво /yellow cedar/. (Chamaecyparis nootkatensis).

От залива се виждат двата етажа на къщата, а от сушата - само единия. Къщата е сякаш незабележима, за строителството ѝ са вложени естествени материали, които се сливат с околния пейзаж. Покривът също е дървен, а стените са облицовани с кедър.

За да се възползват от предимствата на гледката, и това, че долният етаж е „вкопан” в къщата, лондонските архитекти „обръщат” стандартното разположение на стаите в дома: кухнята и всекидневната се намират на втория етаж, а долу собствениците разполагат с 4 спални, 3 бани и WC.
 

 
На долното ниво са разположени спалните и баните. Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson


„Най-хубавата гледка е от горния етаж, защо да я „жертваме” за спалните, където човек спи през повечето време на денонощието”, разсъждават от Adams+Collingwood Architects.


Къщата е направена от дървен материал, предоставен от собствениците на къщата директно на архитектите. Фамилията търгува с този скъп дървен материал, който използва за направата на лодки. И архитектите, и собствениците намират кедровия материал за великолепен, приказен. Най-големите дървени пънове са били предварително изсечени във Ванкувър Айлънд, преди да бъдат транспортирани до Англия.
 

  

Дървените елементи в интериора впечетляват. Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson
 
Вътре в дома се виждат също така как дървеният материал е захванат елегантно със стоманени скоби.
 
„Клиентът ни може да си го позволи, защото го купува на цени на едро. Ако той не беше вносител на дървен материал за лодки, цените щяха да бъдат изключително високи и използването на този вид кедрово дърво щеше да е немислимо”, наясно са от архитектурното студио.
 

Къщата е сякаш незабележима, като за строителството ѝ са вложени естествени материали, които се сливат с околния пейзаж. Източник: www.dezeen.com, Adams+Collingwood Architects; Фотограф: Jim Stephenson


Комбинацията между приказна местност, вложени материали, оригиналност на дизайна, вниманието към детайла и изключителната дървесина превръщат къщата в идеален семеен дом.
 
 

Автор: Десислав Паяков
Закони Нормативна база Коментари