Линц - красивият дунавски град

Не можете да видите всичко за един уикенд, затова си направете реалистична програма
15.08.2015
Светлана Желева
920
туризъм, Град Линц, Австрия, музеи
Третият по големина град в Австрия има с какво да очарова.
Източник: www.nikekulinarik.at

Австрийският град Линц трябва да бъде разгледан от всички страни, през различни сезони и в различни часове на деня. А също и от различни височини. Станете пешеходец, после попътувайте с красивите трамваи Bim по тесните релси (да, истинска теснолинейка в сърцето на града), а накрая хвърлете няколко птичи погледа на 200 хилядния град от различни перспективи – от хотелската стая с изглед над Дунава, кафенето на музея „Арс Електроника” или от кубето на църквата „Св.Михаил и Урсула” например. Третият по големина град в Австрия (след Виена и Грац) има с какво да очарова. Най-практично обаче,  като турист е да търсите разликите, а не приликите с Виена, които буквално се навират в очите. 


Не можете да пропуснете католическия храм, посветен на Св.Богородица (Mariendom), който може да побере 20 хил. души и това го прави най-големият в Австрия. Най-висока обаче, остава катедралата „Св. Стефан” със своите 137 м височина. (Висока, точно колкото Хеопсовата пирамида).  Уличките в центъра на Линц сякаш сами разкриват прелестите и забележителностите си - тръгнете по стъпките на Моцарт, прекосете старото кметство, после се прехвърлете в руската част или американска част на Линц (Кой както предпочита. Нямаме грешка - няколко табели пазят спомена от Втората световна война, когато градът през 1945 г. е бил освободен и поделен на зони на влияния между американската и руската армия). Оттам задължително се повозете на корабче по р.Дунав, а после тръгнете по стръмните улички към високите части на града, където са запазени най-много разкопки от римско време. Тогава градът се е казвал Ленция.


А после обратно, отново към магнетичния център. Подминете набързо внушителния паметник на чумата и огледайте граския площад. Тук животът никога не спира. Пазарът от сутрешните часове на деня отстъпва място на глъчката от кафенетата и ресторантите, които не спират да се пълнят с жизнерадостни туристи. Модерната жп гара е първото впечатление от града, с което се сблъсква туристът, избрал да пътува с влак. В бързите влакове на Австрия все още се предлагат сандвичи и напитки от красиви стюардеси, облечени в униформите на тамошната железница - OBB. Но най-важното, още от самото начало, е да се вглеждате в детайлите, в отделните сгради, като в същото време не изпускате общото усещане за дунавския град. Чарът на Линц е в удобствата, които предлага, в културния афиш на града, в който те потапя и в настроението, което носят жителите му.
Кварталът на музеите в Линц се нарича Квартал на културата (Кulturquartier). Хитът това лято е една невероятна експозиция, която продължава до 18 октомври 2015 г. и се нарича „Треска за височини: Тайната на птиците”. В рамките на километър и половина се наслаждавате на творческите хрумвания на кураторите, свързани с птиците - И накрая, удивени и омаломощени се любувате на града от птичи поглед. 


Намерете време и за интерактивния музей Арс Електроника, който запознава с достижения в областта на 3D-моделирането и виртуалната реалност. Тук децата просто не могат да си тръгнат, а в учебно време не можеш да се разминеш от цели класове. Грабваш опашка и се дивиш на това непознато усешане как да се движиш с нея, запознаваш се с тюленчето - робот Паро, предназначено да събужда чувства у болни от Алцхаймер и да ги връща в реалността, ГМО –секцията …


Не бъдете максималисти: не може за един уикенд да видите всичко. Най-добре си направете реалистична програма и я следвайте стриктно. 


Отидете непременно и в Музея на съвременното изкуство ”Лентос”, който е един от най-големите в Австрия и поради тази причина си заделете поне 5 -7 часа. В четвъртък големите музеи в цяла Австрия работят с удължено работно време (до 21 ч), така че се възползвайте. В Линц има още Музей на зъболечението, Музей на Горна Австрия, Градски музей „Нордико”, концертен център Брукнер, посветен на австрийския композитор Антон Брукнер, който не само е роден в Ансфелден, малко градче, близо до Линц, но прекарва 12 г. от живота си в дунавския град като органист и диригент. И не забравяйте, че в Линц произвеждат бонбоните Нaribo, така че сега е моментът да си натъпчетете джобовете с тях. А също и с Линцер тортен и Линцер ауген.  


Като българи, можете да потърсите българското училище в Линц, да похапнете със студентски купон ( от 5.40 евро ) в тамошната менза. В Австрия достъпът е свободен за всеки, който иска да си припомни безгрижните младежки години.

+10
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари