Лещен – едно място, излязло от приказките

Днес село Лещен е сред най-привлекателните еко селища за селски туризъм. Заслуга за това имат 15-те реставрирани стари къщи, които напомнят за характерната за този край, възрожденска атмосфера...
15.04.2009
Даниела Арнаудова
1089
архитектура, лещен, селски туризъм, глинено-сламен зид, глинена къща
Източник: Още за къщата, снимки: Димитър Шиклев

Днес село Лещен е сред най-привлекателните еко селища за селски туризъм. Заслуга за това имат 15-те реставрирани стари къщи, които напомнят за характерната за този край, възрожденска атмосфера, разбира се, съчетана с модерен комфорт.
И не само! Тук, само преди няколко години, през лятото на 2005 г. беше построена единствената в България глинена къща. Тя сякаш е излязла от приказките, затова много хора я определят ту като Къщата на хобитите, ту като тази на смърфовете или на Трите прасенца. Подобни къщички могат да се видят в едни по-екзотични ширини, като джунглите на Венецуела. Затова „образецът” в с. Лещен бързо се превърна в атракция. Местните разказват, че къщата е строена в продължение на година и времето било изключително важно, тъй като за 30 см здрав и издръжлив глинено-сламен зид са били нужни около 15-20 дни.  
Но да се върнем към по-автентичните за този край постройки, носещи почерка на местния майстор. Къщичките в селото са уникални и това се отнася не само за архитектурата им, а и за тяхното вътрешно оформление, където се натрапва едно по-архаично усещане за нещата. Детайлите са избирани с много старание и отношение към старината. Битовите предмети не са купувани на едро, а са напълно истински - запазени или възстановени след години употреба. Днешните реставратори са вложили много в трансформацията им - всяка стая има собствен характер, а цялото пространство е изпълнено с аромата на истинското дърво. 

Различното в подхода на тукашните строители е задължителната механа. Имало я във всяка къща на стария Лещен и в това няма нищо случайно. Големите фамилии на някогашния Лещен са имали нужда от място, където да се хранят, но и да се събират с приятели. В къщните механи се правели най-веселите сбирки, сватби и всякакви други празници.

Бели къщи с просторни чардаци, китни селски дворове и тиклени покриви, накацали из долината, цял лабиринт от каменни улички, селски хан на мегдана – всичко това е част от неповторимото очарование на Лещен. Живописното село е разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София. 
Уникалното е и това, че оттук се открива незабравима гледка към Пирин планина.
Създадената подредба и ненаранената архитектура превръщат мястото в един чист и спокоен кът, събрал в себе си много красота и носталгия по миналото. Затова днес всеки, който иска да си припомнии как се готви на дърва, може да се изяви на огнището. Местната кухня ще ви изненада със своите вкусни специалитети, а любителите на разходките могат да посетят Роженския манастир край Мелник или резервата „Тъмната гора”, известен със своите вековни буки и ели. Наблизо са също скалните образования, популярни като тракийските светилища Козият камък и Черната скала, както и каньонът на река Канина и живописната местност Синият вир. 


 


  


 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари