Лежанката през вековете

Кушетките за полягване, наричани още лежанки, са познати още от древността.
02.09.2019
Невена Попкирова
307
интериор, мебели, лежанка

Често се връщаме вкъщи уморени от тежкия работен ден и единственото, което сме склонни да направим, е да полегнем в хола и да послушаме музика или да прегледаме списания и вестници в хоризонтално положение. Възможностите са две – да полегнем на дивана или на кушетката. Кушетките за полягване, наричани още лежанки, са познати още от древността. Първите указания за ползване на такива мебели, за които са достигнали документи и до днес, разказват за древните гърци и богатите римляни, обичащи да похапват полегнали.


Кушетки за полягване имало и в салоните на дворците на френските крале през средните векове. Благодарение на развитието на технологиите и индустрията днес все повече хора имат възможността да се насладят на тази “глезотия” и да си полегнат в изискана обстановка у дома.
 

                                                                                                                                                   Източник: Laura Ashley

Външният облик на кушетките се определя от стила на времето, в което са сътворени. Един от най-известните образци за кушетка от новото време е кушетката на Ле Корбюзие, дизайнер повлиял в световен мащаб оформлението на мебелите през ХХ век. Своята любов към античната гръцка архитектура и предпочитания към машинната естетика той отразил не само в необичайни за времето си къщи, но и в създадения от него дизайн за мебели. За него къщата била “машина за живеене”, в която принадлежат функционални мебели – трезва екипировка за живеене. Кушетката (Chaiselongue) на Ле Корбюзие е мебел, състояща се от конструкция от метални тръби и ложе от кожа. Красива на вид и строго функционална, тази кушетка се произвежда и до днес от известни фирми за дизайнерски мебели.


Източник: Laura Ashley

За ползването на кушетка за полягване в хола са необходими няколко условия – желание за отдих по този начин, голям хол с достатъчно просторно място за такава кушетка и финансови възможности за закупуването на този вид мебел.

 

Кушетките са специален вид мебели, доколкото ги няма във всяка къща и доколкото не са неотменна част от обзавеждането на дома. По тази причина те се по специален дизайн, който е сътворен често от известен дизайнер и в сравнително малко бройки. Предимството за притежателя на такава кушетка е, че с нея той показва не само колко му е голямо жилището, но и колко му е дълбок джоб, освен че има къде да полегне, докато е в контакт с близките или гости в хола.Лежанката не е за припрени хора, а само за тези, които могат да се отпуснат в душата си. За пълното отпускане допринасят приятната гледка и тихата музика. По тази причина подходящо място за разполагане на кушетката е до прозорец с хубав изглед, до камината, но не и до телевизора, който не предразполага към самовглъбяване. Мястото за разполагане на този вид мебел се определя и от отношението на собственика към нея. Ако я цени много като сериозна инвестиция, ще я разположи на по- централно и показно място. Някои предпочитат да полегнат в зимната градина, сред множество стайни растения.

 

Има различни видове кушетки – тапицирани и с тънки резбовани крачета като в дворците на кралете, метални конструкции с опъната кожа или матрак, обемно тапицирани като английска мебел, оплетени от камъшит конструкции с модерни изчистени, опростени форми. Поглезете се, или по-скоро се погрижете за душевния си баланс, спрете за момент – работата няма да избяга, и се възползвайте от възможностите, предлагани от лежанката.

 

Автор: Невена Попкирова
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари