Ледени спа удоволствия срещу болка и стрес

Ледена пещера, студен душ, пътека „Кнайп“, подобряват кръвообръщението, заздравяват сърцето и значително облекчават травми от физически наранявания и преумора.
15.05.2015
Антоанета Салфидж
656
спа, уелнес, Концепция „Кнайп“, ледена спа зона, ледени пещери
Ледени спа удоволствия срещу болка и стрес
Източник: www.crystalspa.eu

Когато стане дума за спа удоволствия най-често си представяме нещо горещо – като парна баня, сауна или топла вана, пълна с ароматен облак от бълбукащи мехурчета.
Водната терапия обаче отдавна познава и използва методи, основани не само на високите, но и на ниските температури и особено толерира процедури, които използват редуването на топли и студени зони. През последното десетилетие широка популярност доби специалното направление „криотерапия“, което се основава на подлагането на определени зони на обработка с много ниски температури под формата на леден компрес. Методиката е особено полезна при спортни травми и наранявания, като с нея може да се намали до 50% кръвоизлив, ако мястото се третира до 10 минути след игра.


Кога се прилагат ледени терапии
Терапевтите препоръчват  използването на студени терапии веднага след получаване на травма – до 24 часа след началото на възпалителен процес или изгаряне. Методите, които съпровождат криотерапията като студени компреси, кубчета лед, студени кърпи или ледени бани също са особено ефективни, особено в домашни условия.


При студена терапия кръвоносните съдове се стесняват и кръвния поток  намалява, което води до намаляване на подутините. Температурата на кожата се понижава, което пък има обезболяващ ефект, с който по-лесно се овладява болката. 


Студените зони за терапия, когато се използват постоянно, работят за укрепване на мускулатурата и за подобряване на нервната система. Ледените бани, които включват редуване на студена и топла вода с разлика от поне 10 ° С са отлична рехабилитационна тренировка при проблеми с гръбначния стълб , както и успешно средство за преборване с настинка, мускулна треска и стрес.  


Ледена спа зона вкъщи
Модерният домашен фитнес салон и особено спа-зоната си заслужава да включват и леден кът, особено ако домът се обитава от активно спортуващи. Ледените удоволствия за релакс и антистрес могат да са най-различни видове – от студени душове с променлива сила и интензитет на струята, до пътечки „кнайп“ и и цели ледени пещери. Модерните Ice – съоръжения вече се разработват в интелигентна интегрирана система, която позволява плавно и синхронно обвързване между различните съоръжения, хроматично осветление и водните ефекти и включването им в цялостни оздравителни режими и програми.


KLAFS  - водещата световна компания с голям опит в реализацията на ледени спа-зони вече има представителство и в България. На българския пазар.


KLAFS е немски бранд, специализиран в производство и търговия на сауни, парни бани, спа-оборудване и цялостни решения за wellness зоната, която вече повече от 80 години държи лидерските позиции в сектора благодарение на прецизното качество и  висока  надеждност на изделията. Фирмата има редица високотехнологични програми и разработки, които могат да се интегрират както в общественият спа-център, така и в частната зона за фитнес и релакс.


Душът „Кнайп“ например предлага серия от водни изживявания с различен интензитет и температура на водната струя. Той може изненадващо да ви залее с полярен леден дъжд, след което под облак от приятна синя светлина нежно да масажира тялото с тонизиращи хладни пръски като от фонтан. Ще се изненадате колко приятно е това ледено удоволствие и вероятно ще поискате отново да се върнете в топлата сауна, за да повторите ледения курс.


Концепцията „Кнайп“  не е измислена от KLAFS. Това е холистична терапия, базирана на ефекта от ритмично редуване на топла и студена вода. Измислена е и въведена преди повече от 150 години от католическият свещеник Себастиян Кнайп (1821 - 1897) като метод за превенция на тялото, ума и психиката. Неговите методи за природно лечение дълго време са били подлагани на критика, но факт е, че в модерните балнео- и уелнес – центрове те са все по-приложими.


Студената зона може да се фиксира и от самостоятелен леден басейн или даже от цяла ледена пещера. Всички ICE процедури обаче трябва да се осъществяват в близост до топлата зона – сауна или парна баня. Целта е тялото да получава равномерни, но ударни дози от топлина и студ. Така организмът се научава да се саморегулира, а кожата става мека, гладка и хидратирана като на бебе.  


Охладете се безопасно 
Ето някои насоки, които трябва да следвате, когато използвате студена терапия у дома.
- Избягвайте химически ледени компреси, които дълго време остават под нулата.
- Винаги увийте леда в кърпа, за да предпазвате  кожата.
- Използвайте ледени компреси за 15 до 30 минути максимум. Изчакайте най-малко два часа между приложенията, за да може кожата да си върне  нормална температура и да се предотврати измръзване. 


Студената терапия не е за всеки 
Ледената техника не се препоръчва за хора със следните симптоми:
- сърдечни проблеми
- лоша циркулация
- отворени или инфектирани рани
- изтръпване на кожата
- остър дерматит или екзема
- свръхчувствителност към студ 

+1
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари