Ландшафтът около басейна

Има няколко основни принципи, от които зависи ландшафтният проект около басейна.
15.06.2009
Още за къщата
556
басейн, ландшафт, растителност, проект на басейн, естествена среда
Източник: сп. "Още за Къщата"

Има няколко основни принципи, от които зависи ландшафтният проект около басейна. Ландшафтните архитекти и дизайнери се ръководят от тези принципи, като на първо място са красота, сигурност, гъвкавост, лесна поддръжка, уединеност, удобство. Въпреки че не може всички критерии да бъдат покрити едновременно, при изготвянето на проекта и дизайна трябва да имате предвид тези основни цели.Красотата около басейна може да бъде създадена посредством съчетаване и смесване на ландшафтни елементи с къщата , за да се постигне естетически баланс на цялата околна среда. Уединението трябва да е на първо място и за да се постигне, може да се ползват дървета, преградни стени, паравани, които да пречат на гледката към басейна отвън. За удобството и гъвкавостта трябва да се опитате да създадете проект на мястото, така че преобличането, наслаждаването и взимането на душ да са лесно достъпни.Можете да включите градински мебели за релаксиране и за слънчеви бани, които да разположите около басейна. Изберете подходящи материали, лесни за поддръжка. Засадете дървета или храсти, които имат малък  листопад или ги засадете така, че листата и цветовете да не падат в  басейна. Това ще улесни поддръжката на басейна.

 

Комфортът е друга основна цел на проекта. За слънчевите бани, потопяването в басейна, забавлението или плуването вие трябва да имате достатъчно удобство с подходящите аксесоари. Сигурността е друг важен критерий, на който трябва да се обърне много голямо внимание, за да са защитени плуващите. Също когато басейна не е в употреба, той трябва да е с предпазно покритие, за да се предпазят децата и домашните любимци от удавяне. Областта около басейна трябва да е добре осветена. 

 

Проектът на басейна трябва да се изготвя като обръщате внимание на основните цели на ландшафта около него, а именно: единство, баланс, разнообразие, пропорции. Единството на средата около басейна се постига, когато всичко изглежда сякаш принадлежи на едно цяло. Не трябва да има ландшафтни елементи, които да стоят извън средата, всяко нещо трябва да се слива с другите части, както и със самата къща и мястото. За да постигнете единство, избягвайте проектирането на прекалено много различни елементи, които да се свързват в едно. На колкото повече елементи разделите ландшафта, толкова по-трудно ще ви бъде да създадете единство.

 

Балансът е важен за да се получи среда, която доставя удоволствие. Най-вероятно вашият плувен басейн ще бъде централна точка в дизайна на ландшафта. Достигането на баланс се получава, като комбинирате елементи, които да имат същата визуална тежест от страната, която не е център на интерес. Голямо дърво или структура от другата страна на басейна, например може да се балансира с група по-малки дървета от другата страна.

 

Разнообразието се постига с елементи, които да нарушат монотонността на единството. Различаващи се, но допълващи се нива, материали, цветове, форми повишават визуалния интерес в хоризонтален и вертикален план. Пропорциите на различните форми, материали и отворени пространства на ландшафта трябва да са в една линия. Елементите на пейзажа не трябва да са само в една линия един спрямо друг, но и с вашата къща и най-вече със самия басейн. Преградите, растителността, патиото или пътеките се превръщат в граници или прегради, които могат да обособяват  вашия двор като интимно пространство.

 

Растителност около басейна
Растенията около басейна  създават красота, естествена среда за вашата отмора и наслада. Те също добавят цвят, форма и интересни гледки във вашия пейзаж. Дърветата, храстите и лозите, когато растат на подпори, могат да скрият нежелани гледки, като по този начин осигурят интимност и сигурност. Освен това могат да са предотвратяват преминаването на хора и домашни любимци през моравата или цветните лехи.  Растенията обкръжават басейна. Те са добър подслон за басейна. Може да се употребят, за да се омекотят архитектурните линии, да скрият конструктивните недостатъци (ако има такива), да прикрият оборудването на басейна, и да запълнят празните ъгли или пространства във вашия парцел. Растенията трябва да бъдат съобразени с климатичната зона. 

 

Самият разсад и местоположението на растенията трябва да бъдат подбрани внимателно, като по този начин ще имате привлекателен пейзаж и ще полагате минимални усилия за поддръжката им. Ако някога сте премахвали растение от околността на басейна, вие сте разбрали неговата жизнено важна роля за средата около него. Моравите, почвопокривните и други растения могат да поглъщат голямо количество вода, като защитават зоната от прекалено напояване и заблатяване,  канализират водата преди да достигне до кореновата система на растенията, посредством дренажните системи на настилката. Когато избирате растителност за областта около басейна, подберете такива, които издържат на висока влажност. Ако вашия басейн е заобиколен от евкалиптови дръвчета, борове или други иглолистни, които ронят иглички през цялата година, може да отидете толкова далеч, че да решите да преградите с ограда вашия басейн. В противен случай ще трябва да се примирите с наслояването на борови иглички.Понякога тези, които искат да се възползват от разнообразието на растителни видове, предпочитат широколистни дървета, тъй като техните листа падат веднъж годишно, вместо целогодишното ронене от вечнозелените иглолистни дървета. Но е препоръчително да засаждате на разстояние дърветата от басейна, независимо от това какъв вид са.  Съща така се информирайте колко може да се разрасне тяхната коренова система, и ги поставете на достатъчно разстояние от тръбите на басейна.
Не  засаждайте плодни дървета или храсти наблизо до зоната с басейна - падналите узрели плодове може да направят мястото хлъзгаво. Освен това, плодните дървета привличат пчели, оси, и други инсекти, които могат да развалят удоволствието от къпането в басейна и слънчевите бани.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари