Ламинираният паркет – плюсове и минуси

Всичко, което е недостатък на ламината, може да се приеме и за негов плюс.
01.01.2015
Антоанета Салфидж
12
настилки, ламинат, ламиниран паркет, подова настилка, интериор
Ламинатът може да се постави навсякъде, даже и в кухнята
Източник: Интернет

Истината е, че т.нар. ламиниран паркет се отличава от истинския както велосипеда от автомобила: и единият и другият те возят, но по напълно различен начин. Ето защо e  по-скоро грешно да наричаме ламинатът паркет. Да, на външен вид подовите покрития си приличат и то доста, но на практика ламинатът е просто една добра имитация, при това вече не само на дървото, но и на мрамора, на гранита и на какво ли още не.
Къде са разликите

Както вече нееднократно сме писали в www.ka6tata.com традиционният масивен паркет представлява малки паркетини, изцяло от естествена дървесина. Дюшемето е малко по-демократична дъска, с дължина 2м.
И стигаме до ламината. На външен вид той действително много прилича на паркет, даже по вътрешна структура напомня за многослойната дъска. Но не е. Защото паркетът се прави от истинско дърво, а ламинатът – не! Ламинатът всъщност е имитация – картинка с изображение на дървен под.
Ламинираният паркет всъщност е  съвсем самостоятелно подово покритие. То си има свои предимства и недостатъци, които са заложени от неговата структура и материал, които обаче нямат нищо общо с характеристиките и качествата на дървото. Прието е да се счита, че ламинатът е евтиният вариант на дървен паркет – хем имаш „паркет“, хем не струва скъпо. Само че и тази теза много се компрометира с времето. В момента технологиите са толкова напреднали при производството на ламинати, че тези подове са всичко друго, но не и евтини, не и в пазарната категория „под за бедняци“.
Да, ламинатът не е дървен паркет и не е нужно да е, защото всъщност си има редица предимства пред дървените подове. Замислете се колко хора биха си сложили на пода в офиса мрамор или гранит. С ламината това е възможно и то само за часове. Сега производителите предлагат най-различни десени. Даже се говори за мода при паркетите – разбирай ламинати.
Нека обаче се върнем към структурата на това подово покритие. Това е сандвич-конструкция от ПДЧ с дължина повече от метър и ширина около 20 см. За разлика от традиционната паркетина, тази дъска се състои от четири или пет слоя. По принцип всеки производител заявява, че има свой патент за производство на сандвич-конструкцията. Като цяло обаче, най-долният слой е от влагоустойчива хартия, която има стабилизираща функция, придава плътност и устойчивост на конструкцията. Вторият слой е от дървесни частици, горещо пресовани, известно като ПДЧ. Следва слой отново хартия, но специално обработена, която е и носител на декора. Именно тя прави възможно ламинатът да прилича на дърво, мрамор, текстил и какво ли още не.
Върху декоративният пласт естествено се нанасят редица специални материали, предимно акрилна и меламинова смола с добавени минерални частици. По този начин се повишава износоустойчивостта и плътността на дъската. Най-отгоре се нанася максимално непропусклив филм – ламинат (от където е и името на материала), който е устойчив на механични влияния. Целта му е да предпазва плоскостта от издраскване и изгаряне от слънцето.Отделните слоеве се свързват по два начина. Първо чрез пресоване, без смоли. Този вариант е за предпочитане, ако подовата настилка ще е за дома.
Има и друг вариант – слепване със смоли, при който декоративния слой се слепва с основния под въздействието на висока температура и налягане. Този ламинат според специалистите е по-подходящ за офиси, магазини и въобще за помещения с по-висока натовареност на пода.
Ламинатът – плюсове и минуси
Прието е да се счита, че ламинатът се различава от паркета и от дюшемето по една основна причина – намира се в друг ценови клас. Факт е, че стандартните видове ламинат са до 4-5 пъти по-евтини от най-популярните породи паркет. Има обаче и още една съществена разлика. Паркетът, когато се изтърка, може да се цикли , тонира и лакира, при това реиновацията му може да се направи няколко пъти. Многослойният паркет и дюшемето също позволяват ремонт и подновяване на повърхностния слой. Ламинатът обаче, е така да се каже за еднократна употреба. Може да ви служи добре за 5-8 години. След това трябва да го изхвърлите и да го смените с друга подова настилка. Вече съществуват системи за подмяна на старите ламинирани плочи с нови, но те все още са твърде скъпи и не са изгодни.
И трите конкурента имат един общ недостатък – водопропускливи са. Не бива да се мият с вода, а течащата директно вода буквално ги съсипва.
Има и плюсове
Има и такава гледна точка – всичко, което е недостатък на ламината, може да се приеме и за негов плюс. Да, той няма да ви служи цял живот, но  това е хубавата му страна, че не е нужно да се реставрира, а дава шанс за промяна на цялостната визия на интериора. Това му свойство даже е в крак с модерните навици на градския човек за честа смяна на квартирите. Ламинатът е евтин, позволява бърз ремонт и  въобще не ти е жал за него, ако се налага да смениш дома си.
Ламинатът има и друго модерно предимство – не страда от дамски токчета, велосипеди и мебели. А ако в семейството има малки деца именно ламинатът е вашето спасение. Него можете да го поставите навсякъде, даже и в кухнята, където никога не ще се осмелите да сложите паркет. И той със сигурност ще издържи. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари