Ламинат или паркет- изберете сами

Предимства и недостатъци на паркета и ламината.
13.04.2017
Константин Димов
2080
интериор, настилки, паркет, подови настилки, ламинат
Качественият ламинат наподобява истинска дървесина.
Източник: http://mapinthedashboard.com

При нанасяне в новото си жилище или в еднофамилната си къща, а също и преди ремонт често си задаваме въпроса: „Какво подово покритие да сложим?”
Освен класическия под с килимите, сред предпочитаните настилки са паркет и ламинат. Ламинатът като цяло е по-изгодния вариант да облечете целия под вкъщи с него. Докато паркетните подове често изглеждат по-добре, но са по-скъпи.


Разлики между двете настилки не се забелязват на пръв поглед. Трябва да се има предвид също така и поддръжката на избрания под и свързаните с това разходи, съветва http://blog.privatimmobilien.at.


Ламинатът
Погледнете ли в каталозите на строителните магазини, бързо ще констатирате, че ламинатът е по-евтиния вариант. Главната причина за това е, че той се състои от плочки от дървени стърготини и дървени влакна, или от пластмаса с тънък декоративен слой от горната страна. Затова той не се счита за истински природен продукт, но може до голяма степен да изглежда така. Този под най-често се използва при жилищата под наем, или в предприятия.  От една страна, цената му е по-ниска, а от друга – може лесно и бързо да бъде положен.


Специалните ламинати се отличават чрез тяхната висока издръжливост. По този начин един ламинатен под може да събуди интерес и за поставяне в едно заведение например, защото е изключително издръжлив. Наистина качествено направения материал може да издържи до 30 години. Ламинатът има нужда от непретенциозна поддръжка, обаче повреди ли се подът веднъж, ремонтът става много труден. Тогава се препоръчва да се сменят целите отделни ламели. Той е изгодна и алтернативна форма на паркета. Напоследък го виждаме все повече и в различни офис площи и навсякъде, където човек не мисли да прави големи инвестиции в пода.   


Особено качествените декоративни слоеве на ламината наподобяват истинска дървесина. Дори вече има ламинати, които имитират мрамор. Понеже има толкова и различни модели,  стиловото разнообразие на практика няма граници. Това, на което трябва да обърнете специално внимание, е доколко ламинатът прави замърсяванията видими. Има някои модели, при които наистина се вижда всяко косъмче и всяка паднала троха, което е много непрактично за ежедневието.


Още предимства и недостатъци


 • издържа на натоварвания 
 • лесно се полага
 • голямо разнообразие 
 • хигиеничен 
 • изгоден 
 • при стъпване върху него се вдига шум
 • не е възможно да се шлифова


Паркетът


От гледна точка на цените долната граница на паркета започва там, където свършва ламината, т.е. най-евтиният паркет струва колкото най-скъпия ламинат. Някои много скъпи и прецизни изработки от специална дървесина може да стигнат до 120 лв/кв.м. Оправдани ли са високи цени? Да, казват специалистите и посочват, че паркетният под е естествен природен продукт. Тук се влага истинска дървесина. Затова истинските познавачи веднага могат да разберат дали стъпват по ламинат или паркет, дори на външен вид да са сходни. Един паркетен под има активен принос към климата в стаята, тъй като може да поема влага.


Продължителността на употреба при качествените паркетни подове и съответна поддръжка може да стигне до 50 г., и дори повече. Голямата разлика между ламинат и паркет е, че паркетът има нужда от интензивна поддръжка.  За разлика от ламината паркетът може да се шлайфа и по  този начин драскотини и малки дупчици могат отново да бъдат отстранени.


Ако имате паркет в жилището, при продажба това може да качи цената му.


Правилният избор
Дали ламинат или паркет е въпрос на финансови възможности, както и на това колко време мислите да използвате жилището. В жилище под наем например да се поставя паркетен под въобще не си струва, сравнено със собствено жилище или вила. Изборът на подово покритие често зависи и от самото помещение. Например семейството трябва да си помисли дали паркетният под е правилния избор за детска стая? Разбира се, паркетът в хола ще внесе повече атмосфера, в спалнята - повече топлина, докато в складово помещение или коридор е излишен.


Най-важните въпроси са: 


 • „Колко често се използва стаята?”, 
 • „На какви натоварвания е подложен подът?”, 
 • „Има ли домашни любимци, които ходят по него?” 
 • „Колко дълго ще се използва този имот, в който живеете?”


Като обобщение може да се каже, че за индустриални обекти по-скоро ламинатът е интересен, а пък за частните жилища паркетът се грижи за една по-хармонична среда.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари