Лаконично бяло

Тази къща представлява продукт на съвременния дизайн и е съвместен проект на Джей Хедал и Хуан Рикардес.
15.09.2012
Мая Янева
346
къща, дом, архитектура, дизайн
Архитектурата на къщата е с чисти линии и плавни извивки.
Източник: www.ricardes.com

Архитект:  Хуан Рикардес
Изпълнител: Джей Хедал
http://www.ricardes.com

Тази къща представлява продукт на съвременния дизайн и е съвместен проект на Джей Хедал и Хуан Рикардес.
Архитект Хуан Рикардес  има седем годишен опит в проектирането на уникални сгради в Аржентина и САЩ и е печелил множество награди. Неговата работа се характеризира с  максимално разбиране и удовлетворяване желанията на клиента, прекрасен дизайн и особено внимание към детайла.
Джей Хедал е предприемач и изпълнител, който със своята работа гарантира качество на дизайна и конструкцията. Той има опит над 20 години в бизнеса и конструирането в САЩ . 

Къщата е разположена в залива Хилзбъроу в Южна Тампа, Флорида. Парцелът е с ширина 15.3 м и с дълбочина 46 м . Дизайнът е градски ориентиран, с намерение да предложи алтернативно решение, като е с ясното съзнание за съществуващите сгради, градската среда и парцела, но в същото време е строго преднамерено функционален. С чисти линии и плавни извивки, архитектурата на къщата спокойно се вписва в района, като в същото време заявява своя собствена индивидуалност. Модерният първи етаж отваря приканващо своето пространство с определено традиционна визия и подготвя за втория етаж. И двете зони са обединени чрез  общо споделено вътрешно простраство между етажите. Постановката на проекта и архитектурата споделят вътрешните пространства и дейности и са обединени с външните дворни части. Архитектурните решения си взаимодействат с околната среда и парцела, като в същото време максимално ефективно оползотворяват източниците на енергия и пространство. До обособения в задната част на имота гараж може да се стигне през правоъгълен безистен с колони, който минава под къщата.  Така разположеният гараж представлява своеобразно удължение на къщата, тъй като е облицован отпред със стъклена фасада, която подчертава цялостния дизайн. 

Екстериорът и интериорът са обединени от белия цвят. Вътрешните зони са обогатени с иноксови и стъклени повърхности. Красива дизайнерска стълба с метални перила и дървени стъпала е основен акцент в дневната зона. Нейната уникалност е подчертана с вградена арка от паркет. Тя продължава в оригинален външен декоративен елемент, който очертава дъга около къщата от едната и страна. 

Дневната ТВ зона е във форма на квадрат, формиран от мека мебел в два цвята. 

Кухнята е оборудвана с модерни иноксови улектроуреди, разположени във височина с цел да се пести пространство, а работните зони са покрити с иноксов плот. От другата страна успоредната зона е остров със стъклен плот на две нива, като второто ниво е зона за хранене. Вградено осветление и иноксови пендели представляват логично допълнение на кухненския интериор.

Спалнята не е изключение от общият тон на дома – и тук обилно присъства бялото, а акцентите са създадени посредство вградени етажерки и вградено осветление. 

В банята зоната на мивката и писоара са подчертани с елегантни пана от мозайка. И тук избора на материали и цветове е минималистичен. 

В цялостното решение на къщата прави впечатление максималният достъп на дневна светлина, която е приятен акомпанимент на бялата фасада. Този търсен ефект е гарантиран и вечерта, когато лунички, пендели и спот осветление осветяват къщата отвън и отвътре. 

Като част от архитектурните решения стоят бялата спортна кола в двора и бялото куче в дневната.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари