Кeрамични блокове POROTHERM

Въпреки настъпването на все по-нови и модерни технологии и материали, тухлите си остават все така търсен продукт. Тяхната дълготрайност гарантира и дълготрайността на инвестицията.
15.02.2009
Винербергер ЕООД
560
ефективност, топлоизолация, екология, звукоизолация, wienerberger, porotherm
Източник: www.wienerberger.bg

Въпреки настъпването на все по-нови и модерни технологии и материали, тухлите си остават все така търсен продукт. Тяхната дълготрайност гарантира и дълготрайността на инвестицията. Използването на POROTHERM има своите предимства пред другите градивни материали в много отношения. Кои са дисциплините в този многобой, при които POROTHERM е разумният избор?

Инвестицията
Понеже сме свикнали първо да попитаме за цената, ето кратка аритметика на нашата инвестиция:
- Разходите за зидария в една сграда не надвишават 5-10 % от общата стойност на строителните работи в зависимост от нейната архитектура. Поради тази причина сметката би трябвало да се прави не за 1 m3 тухли за зидария, а за разходите за изграждане на 1 m2 готова стена стена;
- POROTHERM не изисква разходи по поддръжката си;
- Керамичните блокове POROTHERM са едроформатни и с прецизна геометрия и с тях се зида по-лесно, по-бързо и по-икономично;
- Със своята повишена топлоизолационна способност керамичните блокове POROTHERM допринасят за намаляване на топлинните загуби в една сграда в сравнение с масово използваните керамични тухли и при използването на еднаква дебелина на топлоизолацията;
- Многокамерността на керамичните блокове POROTHERM и тяхната висока якост на натиск понижават значително транспортната и обектова фира;

Но какво още получаваме, когато изберем именно керамичните блокове POROTHERM? Какво още не знаем за тях и на какво можем да разчитаме?

Енергийна ефективност
Поради нарастващите цени на енергоносителите в последните години темата „Енергийна ефективност” се експлоатира доста. Повечето продукти на пазара бяха „адаптирани” с по-добра топлоизолационна способност, така че да осигурят намаляване на разходите за енергия за отопление през студените зимни дни. Но като че ли малко се говори за комфорта на обитаване в знойните летни горещини, за които си припомняме едва когато ни споходят. Охлаждането на една сграда също изисква енергия и пари. Но природата се е погрижила и за това и трябва да заложим на естествения климатик още когато създаваме своя дом.

Керамичните блокове POROTHERM със своя масивен „череп” (само 45% кухинност) имат много висока акумулираща способност. Без да бъркаме топлоизолационната с акумулиращата способност на топлина, е ясно, че благодарение на нея температурните скокове се изравняват постепенно и микроклиматът в помещенията се регулира по естествен и приятен начин. Така през зимата ни е уютно топло, а през лятото освежаващо прохладно – и всичко това на добра цена.


Естествена топлоизолация
Когато искаме да сведем до минимум наличието на изкуствени материали по фасадата си и същевременно трябва да осигурим необходимите параметри за топлоизолация на сградата, решението е еднослойна стена външната стена с дебелина, малко по-голяма от обичайните за България 25 см. Това може да се постигне с продукта POROTHERM 38 N+F (дебелина на зида 38 см). При използването му не е необходима допълнителна топлоизолация върху стените и това им дава възможност да „дишат”.

Звукоизолация
За съжаление почти не се обръща внимание на темата „звукоизолация на дома”, а тя е с огромна важност, особено при повишения в днешни дни „фонов шум” в градската среда или пък при изграждането на обществени сгради и хотели. С керамичните блокове POROTHERM изолацията от въздушен шум е осигурена далеч над изискваните 40 dB за вътрешни преградни стени. В зависимост от използваните блокове и дебелини на зида се осигуряват нива на защита от въздушен шум от 42 до 49 dB.

Пожарозащита
Колкото до сигурността на дома POROTHERM има с какво да ви изненада. Керамичните тухли не горят - те вече веднъж са „минали през огъня”. Те се изпичат при много високи температури и продължават да пазят дома ви от пожар през целия си живот. Масивните тухлени конструкции имат най-високата степен на пожароустойчивост спрямо други строителни материали и не отделят отровни газове при възникване на пожар. С това се повишават шансовете на живущите в такава сграда да избегнат задушаване или други наранявания при възникване на пожар.

Микроклимат
Технологично постигнатата фина капилярна структура на черепа позволява на керамичните блокове POROTHERM да действат като естествен регулатор на влажността на въздуха, като поглъщат излишните водните пари във въздуха и така минимизират както усещането за спарен въздух, така и опасността от образуване на плесен, т.е. осигуряват висока биологична поносимост. Благодарение на естествените материали, използвани в производството на POROTHERM се гарантира поддържането на оптимална влажност на въздуха в помещенията и здравословен микроклимат.

Статика
Със своите вертикално разположени кухини и ниския си процент на кухинност (само 45 %) керамичните блокове POROTHERM осигуряват максимална якост на натиск от 10 kN/m2 и гарантират изключителна конструктивна сигурност и устойчивост на сградите. Освен това те имат намалено обемно тегло в сравнение с обикновените керамични тухли, с което намаляват разходите за армировка в носещата конструкция за осигуряване на сеизмична устойчивост.

Екологичност
Керамиката е направена от четирите основни елемента – земя, вода, огън и въздух – т.е. 100% естествени материали, които осигуряват здравословен начин на живот. Модерните заводи на са разположени близо до изходната суровина – глината, а използваното гориво за производството на тухлите е природен газ. Глинените находища се рекултивират след експлоатацията им. Транспортните палета на керамичните блокове POROTHERM са предназначени за многократна употреба.

Закони Нормативна база Коментари