Кьолн - лайфстайл лято ‘2017

Кьолн може да ни трогне с традиционните си ценности, както и с авангардните решения.
15.06.2017
арх. Анета Трифонова
1007
фасада, сгради, кьолн, Кьолнска катедрала, старинни сгради
Катедралата като задънка
Източник: Личен архив арх. Анета Трифонова

Градът се различава значително по своя дух от другите немски градове. Над него се издигат неизменните кули на Кьолнската катедрала - най-знаковата сграда в тази част на Германия, превърнала се естествено в дизайнерска икона.  

Централната част
е странна амалгама от старинни и нови сгради, поради значителните разрушения през войната. Представени са романската епоха, готиката и барока, както и IX, XX век. Многото пломби са изградени по градоустройствените планове за реставриране и обновяване на центъра и пешеходните зони. Въпреки голямото разнообразие на сгради, всяка от тях е направена с внимание за цвета, облицовката и детайлите – подбрани умело за да се свърже с околните сгради. Представени са цялата гама мазилки и орнаментика, фасадни материали включително метални облицовки, остъклени балкони, дори смалтови плочки и др.

От технологичните комплекси в края на миналия век, най-известен е Медиа парк, разположен до голямо езеро съвсем близо до центъра. Небостъргачът е облечен с една от първите принтени фасади, имитираща отразени облаци, която все още вълнува. Тя изглежда особено загадъчна в мъгливо време, а при ярко слънце внася акварелна мекота на обема, дори се оглежда в езерото.

Оцветените фасади на скучни сгради ни изненадат в западната част на стария град, която се оформя напоследък като подчертано артистична част. Плътната джунгла маркира цялата ограда и приземния етаж на кооперация, където се развъждат декоративни риби и паяци. Гаражът на съседната къща е изрисуван с подводен сюжет и себеирония, в края на улицата малката кооперация грее като слънце. Използваните декоративни и опаковъчни материали на световно ниво внасят колорит и изисканост в ежедневието. Тапетите и обработката на плоскостите този сезон също богато оцветени, дори с принтове от флората и фауната. Богатата орнаментика сега е на почит, изместена дълги години от студения минимализъм.

Инсталацията по фасадата на Църковния музей Колумба (на арх. Петер Цумтор) може да се обърка с ремонт, защото представлява изискана опаковка върху скеле, докато не видим цокъла, покрит с графити. Едната страна – Vanitas - memento mori напомня да не забравяме капаните на суетата, а дясната подчертава, че „не сме си чужди, само приятели които още не са се срещнали”.

Заведенията по улиците са неизброими. През деня улиците са чисти и освободени от излишни обекти. Привечер се изнасят стотици столове и маси, които стоят стифирани и заключени. Целият тротоар, алеите пред църквата и дори някои малки улички се превръщат в заведение за младежки и весели компании.

Витрините са естетски независимо от стоката, целият град представлява изложбена зала на дизайна. Преобладават дрехите, бижута и аксесоари, мебели и предмети за бита - всичко от най-високо качество. От бижутата, колкото и да са уникални всичките, правят впечатление моделите от матово злато с розовеещи, бежови нюанси. Хит е пръстенът с диамант, който стои над пръста без инкрустация, притиснат от напрежението на срязания ринг и отразява кожата деликатно.

Някои от интериорите на заведения и изложбените зали са видимо обновени. По стените на хотел Щайгенбергер - съвсем наскоро преобразен, преобладава сивото и сребристото. Техниката на принта в малки серии разнообразява коридорите и общите  пространства с едри сюжети от града в странни ракурси. Тези елементи хармонират с розети в подовата настилка. Тъмните ограждащи стени в стаите предполагат бели мебели в изчистени линии и снежно бяло спално бельо. Малко елементи са в топлата гама - диван в бордо, възглавница, плътна ивична постелка в старо злато.

Мебелният панаир Imm повдига нивото на обзавеждането на артистичния град – много от показаните експонати се продават в магазините и се прилагат в интериорите. Някои то тях остават като митологични експонати – например екстравагантното легло „Любовен рай“,  което струва 7000 евро. То е показано през януари. На другата крайност са хартиени, дървени, семпли и удобни решения които внасят топлина и красота, без да са непременно скъпи; Вертикалната градина изглежда невъзможна само на пръв поглед, но е съвсем лесна за поддръжка.

Накрая ще спомена за атрактивната тенденция в храненето – групова дълга вечеря-обучение в най-големия шоу-рум за професионални грилове „Сантос“ в старата индустриална зона покрай реката. Закачката тук е, че посетителите под вещото ръководство на грил-шеф сами подготвят храната, която изпичат майсторите.  

Кьолн може да ни трогне с традиционните си ценности, както и с авангардните решения, но винаги е малко времето, което заслужава да му отделим. 

+15
Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари