Къщите на стръмен терен - предизвикателство за архитекта

Ефективно използване на денивелацията на терена, балансирани обеми, хармонични материали и цветове на фасадите, безупречни детайли  – всичко това   характеризира  почерка на арх. Здравко Лефтеров  при проектираните от него многобройни жилищни сгради.
05.06.2019
арх. Петя Сотирова
3457
къща, жилищна сграда, арх. Здравко Лефтеров

Проектант: арх. Здравко Лефтеров 
Снимки: арх. Здравко Лефтеров 

         
Проектирането на жилищни сгради на стръмен терен е предизвикателство за всеки архитект, стремящ се да адаптира функцията и образа на сградата към специфичните характеристики на прилежащия ландшафт. Ефективно използване на денивелацията на терена, балансирани обеми, хармонични материали и цветове на фасадите, безупречни детайли  – всичко това   характеризира  почерка на арх. Здравко Лефтеров  при проектираните от него многобройни жилищни сгради.
 


Със своя характерен и запомнящ се образ, една изградена на стръмен терен жилищна сграда в с. Рударци  привлича внимание от пръв поглед и ясно откроява високия професионализъм на своя автор. Двуетажната еднофамилна жилищна сграда е ситуирана в ъглов имот с подход за обитателите и автомобилите от запад. Отдалечаването й от уличната регулация позволява обособяване на западен двор към сградата. Ориентираната към него голяма югозападна покрита тераса  осигурява лесен преход към терена и лятно време може да се ползва и за вход към къщата.

 

 
 
Авторът отчита характерната за подножието на Витоша денивелация на терена и проектира къщата на полунива, които следват неговата естествената линия.  Денивелацията се преодолява плавно чрез еднораменни стълби, които обвързват  отделните функционални зони в двете основни нива.
 
Първото  основно ниво е отредено за активната част от денонощието и съдържа добре оразмерени функционално обвързани пространства на отделните полунива:   коти +0,00, -1,17 и -1,51. Просторно входно преддверие със санитарен възел и гардеробно към него от север на к.+0,00 осигурява връзката между дневния тракт и спалните на второто основно ниво. От него се слиза до кота -1,17, на което се разполагат  трапезария и кухня на юг и изток, кабинет на изток, зимнично помещение и перално на север. Дневната  на кота – 1,51 е пространствено обединена с трапезарията. По-голямата й светла височина и ориентацията  в три посоки обогатяват пространството и осигуряват разнообразни гледки на юг, югоизток и югозапад. Красивата камина в ъгъла излъчва топлина и уют. От югозапад  посредством остъклена врата-витрина  дневната е свързана с голяма покрита тераса с барбекю и непосредствено разположени  необходимите за него мивка и  кухненски шкафове. Тя осигурява достатъчно пространство за семейни дни и вечери и посрещане на гости през лятото. В северната й част се разполагат техническо   помещение и  помещение  за градински инвентар, всички с  директно осветление и вентилация.
 

Второто  основно ниво  съдържа много добре организирани два спални тракта за двете млади семейства на коти  +1,34 и +1,68,  ориентирани съответно на  юг,  югозапад   и  юг, югоизток.  Всеки от тях съдържа родителска и детска спални, обща баня и дрешник към родителската.   На кота +2,85 върху дневната е проектирано еднопространствено помещение като малка дневна с тераса на юг, спален кът и баня за родителите на двете млади семейства. Изявяването на  неговия добре пропорциониран обем, широките стрехи и еркери, както и   целият силует на къщата излъчват  една особена приветливост и веднага пораждат симпатии. С много усет са подбрани и използваните материали в екстериора:  облицовка от камък по цоклите и частично по фасадите на приземно ниво, дъсчена обшивка и сантрачи, бяла гладка мазилка на второто ниво и парапети на терасите от плътна и ажурна част в подходяща тоналност. 

 

Проектирана в духа на традиционната българска архитектура, къщата предлага всички удобства на съвременния начин на живот. Прецизното изпълнение на проекта, стилните интериори и обзавеждане,  безупречно аранжирания  с много цветя слънчев двор недвусмислено показват отношението на стопаните към техния дом, изграден с грижа и много любов. 


 

Автор: арх. Петя Сотирова
Закони Нормативна база Коментари