Къща Harbinger SG BLOCKS, изградена от корабни контейнери

Това е по своята същност една двуетажна къща от 157 кв.м, изградена изцяло от корабни контейнери, които са използвани за конструкцията и може да се реализира във всякаква среда.
08.07.2010
сп. “Още за къщата”
103
иновации, мострена къща, дървени материали, стоманени контейнери
Къща Harbinger SG BLOCKS, изградена от корабни контейнери
Източник: JetsonGreen

дизайн:  Lawrence Group
реализация: SG Blocks
декорация: Еcofabulous
снимки: JetsonGreen


Мострената къща Harbinger е построена от SG Blocks  на 157 кв.м. Тя е показана на изложението  West Coast Green 2008, San Jose,  Калифорния, най-голямото изложение за иновации в сферата на дизайна, бизнеса и сградите в областта на зеленото строителство. Тази зелена къща е изцяло построена от стари корабни контейнери.

Дизайнът на къщата е на The Lawrence Group, забележителен и фантастичен пример за иновативен  жилищен дизайн и реализация, които са не само много функционални и  технически напреднали, но и изключително привлекателни. Това е по своята същност една двуетажна къща от 157 кв.м, изградена изцяло от корабни контейнери, които са използвани за  конструкцията и може да се реализира във всякаква среда - устойчиво, бързо и сигурно строителство.

Създателят на SG Blocks, компанията Сейнт Луис, която преобразува контейнерите в рамки, подходящи за конструкция на къщи, обича да сравнява себе си с водещите компании в бранша за производство на конструкции за къщи, като дървените конструкции, например.
В Южна Каролина SG Blocks модернизира 12 м стоманени контейнери, идентични с  тези, които можете да видите на корабите, в модули за построяване на къщи. Две трансформирани контейнерни форми са послужили за подовата конструкция и две са ползвани за покривната. Компанията е издигнала вече няколко такива къщи и сега строи няколко в Oceanside, Калифорния. Тъй като конструкцията е стоманена, къщите са устойчиви на земетръс. SG Blocks е с амбицията да стане доставчик на компоненти в индустрията за конструкции, като осигурява блокове за строители, архитекти и технолози, които да ги превръщат в жилища. Построяването на мостреното жилище на изложението е отнело 13 дни.
Когато построяваш къща във фабрика и след това я транспортираш до местоположението и, има икономически предимства и ползи за околната среда, в сравнение с традиционните конструкции.

Строежът във фабрика предотвратява излагането на дървените и другите материали за строжа на въздействието на времето, което намалява вероятността от ръжда и повреда на конструкциите. Освен това, можете да сложите колкото искате дебело уплътнение в стените, прозорците и таваните, което повишава енергийната ефективност на къщата.
SG системите се продават на цена около 300$ за квадратен метър. Цената за монтаж на такава къща е 10 $ на квадратен метър.

Идеята за компанията е на основателя и Dave Cross, по време на неговия престой в търговската флота. „Когато управляваш кораб, целия покрит с контейнери, през цялото време, започваш да мислиш какво още можеш да направиш от тях.” – разказва Dave Cross. Всъщност той построява съвсем малки варианти на тази къща.  Когато Bob Vila ги вижда, е впечатлен и започва да ги популяризира.

David Cross казва: “Къщата  Harbinger ще продължи своето пътешествие точно като корабните контейнери. След като свърши своето пътешествие, тя ще се превърне в дом, офис за дизайн на зелено строителство или вила.

Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари