Къща с широкопанорамна гледка

Ветрилообразно разтворената еднофамилна къща е с разгъната застроена площ 257,22 кв.м. Посредством плавно терасиране къщата естествено се вмества в северозападния край на парцел с площ 1102,53 кв. м.
08.07.2010
арх. Mария Димова
4
къща, архитектура, Проекти
Къща с широкопанорамна гледка
Източник: арх. Mария Димова

Ветрилообразно разтворената еднофамилна къща е с разгъната застроена площ 257,22 кв.м. Посредством плавно терасиране къщата естествено се вмества в северозападния край на парцел с площ 1102,53 кв. м. От южната й страна се разкрива максимално панорамната гледка към заобикалящата я дивна природа.
Тялото на сградата се състои от три тела: двуетажно тяло с чардак, двуетажно тяло със спални и едноетажно тяло с гараж. Строителното изпълнение е монолитно на ивични и единични фундаменти.
Архитектурният проект предвижда цялостно топлоизолиране и локално отопление на сградата.
Покривът е двускатен при двуетажните тела и едноскатен при гаража.  Оригинално и функционално е преминаването на покрива в ажурна, слънцезащитна стреха над чардака.
 Проектът предвижда първият етаж да бъде облицован с ломен камък, вторият етаж ще бъде изпълнен с бяла мазилка с еластична защита, запазваща дишането на стените - ”Еластронг" от Oikos.
Предвидената дограма е термо- и хидроустойчива с фладерна текстура. Предвидени са и слънцезащитни капаци за прозорците и витрините.
Между приземното ниво на къщата и покритата тераса с барбекюто е постигнато органично единство.
На първото ниво са ситуирани кухненски бокс с трапезария, самостоятелна стая, баня, котелно и склад. От трапезарията посредством стълба се достига до втория етаж. Там са разположени дневна с панорамен чардак с поглед към барбекюто, две спални, гардеробна и баня.

Автор: арх. Mария Димова
Закони Нормативна база Коментари