Къща с превъзходна панорама към езерото "Лур"

Архитект Джоел Карр проектира “Longview House” като малка, луксозна резиденция за отдих на семейството на оттеглил се от активна работа физик. Къщата е разположена в близост до северния край на езерото Лур, Западна Каролина, на около час път от Ашвил в източна посока. Мястото осигурява невероятно красива панорамна гледка към езерото на фона на драматичните форми от заобикалящата го планинска верига
15.05.2007
Арх. Джоел Карр
779
Източник: Снимки: Copyright: Джей Улайланд, Шарлоте, Северна Каролина

 

Проект: Арх. Джоел Карр
Group 41 Incorporated San Francisco
www.group41inc.com

 

Текст: Арх. Джоел Карр
Снимки: Copyright: Джей Улайланд, Шарлоте, Северна Каролина

 

Group 41 Incorporated е дизайнерско студио, обединява талантливи архитекти и дизайнери с индивидуални качества, практикуващи в широк спектър от дейности.


Тяхното поприще включва от индустриален и продуктов дизайн до архитектура, развитие и управление на недвижимо имущество. Основателят и ръководителят на студиото е арх. Джоел Карр, има зад себе си проекти от разнообразно естество и калибър.
           

 

 

Архитект Джоел Карр проектира “Longview House” като малка, луксозна резиденция за отдих на семейството на оттеглил се от активна работа физик. Къщата е разположена в близост до северния край на езерото Лур, Западна Каролина, на около час път от Ашвил в източна посока. Мястото осигурява невероятно красива панорамна гледка към езерото на фона на драматичните форми от заобикалящата го планинска верига. Отдалечеността и спокойствието на провинциалния район създават необходимата среда на къщата, подходяща за релаксация и семейни сбирки.
 

  


Наклонът на терена и нестабилните глинести почви налагат сериозно стабилизиране на основите. Идеята на дизайна на тази къща е в съпоставянето на квадратни форми, наклонени равнини на покрива и вертикални елементи. Един от основните фактори, който е имал приоритетно значение при изработването на проекта на къщата и е оказал съответно доста съществено влияние върху идейното решение, е презумцията за възрастта на собствениците. Именно поради този факт е трябвало да бъдат избегнати стълбищата. От друга страна, такава задача се оказва съществен проблем, като се има предвид доста стръмния наклон на терена 40 %, и проектирането на къща без стъпала се оказва истинско предизвикателство.
 

   


Разрешаването на проблема архитектът намира в плавното “обиране” на наклона посредством незначителни като височина отстъпи, с 3 – 4 стъпала всяко. Чрез тази схема е постигнат забележителен резултат, почти два етажа като височина са “разляти” с плавно променяне на нивата и нито едно стълбище.
 

 

Във вътрешността на къщата усещането е за плавно “спускане” към езерото. За построяването на къщата са следвани правилата за устойчиво развитие в строителството, щедро са използвани добиваните в околността глинести шисти както за стените, така също и за подовете. За покрива е използвана медна обшивка, която с времето да придаде на къщата органичен и естествен вид благодарение на образувалата се патина. Концепцията за екологично и целесъобразно строителство е намерила израз и в широките, надвиснали стрехи, засенчващи щедро прозорците с южно изложение, двоен стъклопакет за южно, източно и западно ориентираните прозорци.



Вертикалните елементи, които “закотвят” петте покривни панела, са замислени да служат като контраст на плоските покриви. Идеята за пет панела се поражда от един израз на собственика за “5-те ядра в семейството му”, имайки предвид родители и три деца. Всеки един от покривните плоскости е наклонен нагоре и “навън” от постройката, за да създаде чувство за уширяване и простор на цялостния обем на къщата, отваряне към езерото и гледката.



Идеята от раздвижения покрив се повтаря и в интериора. Отделните елементи на покрива са свързани във вътрешността посредством слепени външни декоративни греди. В зоните на пресичане на отделните покривни плоскости, гредите в интериора се отделят от тавана, за да висят във въздуха, за да изобрази идеята за припокриването на покрива.



“Отварящите” гледката ъглови прозорци са безспорно удачно решение, запазващо непрестанната връзка с околния пейзаж. В интериора специално е проектирано осветително тяло в дневната, вдъхновено от прочуто осветително тяло, дело на Франк Лойд Райт.


   


Други довършителни щрихи, проектирани специално за дома от арх. Джоел Карр, са осветителни тела, разположени ниско покрай входното антре и осветяващи нагоре цялото пространство. По негова идея е подбран и солидният паркет от яворово дърво.


  


Архитектурното студио Group 41 Architects получава специално признание за този проект от Югоизточната асоциация на дървопроизводителите.

Закони Нормативна база Коментари