Къща с лятно настроение в исторически квартал на Валенсия

Имотът е разположен в историческия квартал Бенимаклет с гъсто застроени неправилни имоти и характерните за Испания вътрешни дворове които осветяват прилежащите помещения.
15.08.2016
арх. Анета Трифонова
24
къща, архитектура, реконструкция къща
Традиционна тясна фасада със собствен облик и детайл от входната врата.
Източник: www.gradolisanz.acontrapeu.com

Къщата Рикарт се намира във Валенсия, Испания. Реализираната схема от бюрото Gradoli & Sanz е предопределена от традиционната двуетажна тясна фасада със собствен облик и дългия парцел. Имотът е разположен в историческия квартал Бенимаклет с гъсто застроени неправилни имоти и характерните за Испания вътрешни дворове които осветяват прилежащите помещения. 


Архитектите от бюро Градоли & Санс са решили да организират жилищната програма, в изцяло застроения парцел, около двата скромни по размерите си вътрешни двора. Именно първият, по-големият от тях, се превръща в  сърцевина на жилището. Той се явява като свързващо звено между дневната зона към улицата и кухненския тракт в задната част. Освен това, дворът е естествено продължение на общите вътрешни и външни пространства. 


Първият двор е декориран с маслиново дърво израснало в него и със стълбище водещо към покривната тераса. Видима тухла и керамични плочи в различни модификации покриват калканите на съседните къщи, изграждат и парапетите. Дворът е застлан с теракота, проникваща в къщата. Този земен материал се свързва с тухлената вътрешна стена. По нея е изградена дълга библиотека с дебели дървени етажерки, която оползотворява чудесно тясното пространство между хола и кухнята. 


Остъклението по трите страни на двора е осъществено чрез големи плъзгащи се витрини с дървени рамки, които осигурят достъп до разположените около него кътове. Границите между вътре и вън са стъклени плоскости и в голямата си част са отваряеми, затова по-скоро обединяват, отколкото да разделят функциите. По този начин издълженото проходно пространство с библиотеката се превръща в пълноценна част от дневната и екстериора едновременно. Пред витрините се спускат плътни завеси в морски дизайн на широки вертикални ивици в бяло и тъмно синьо, които в ролята си на плътни щори спират силните летни слънчеви лъчи. 


Вторият по-малък двор в дъното на парцела е закътан, интимен и изцяло озеленен с едро-размерна суб-тропична растителност. През него се осветява работното помещение зад кухнята. Въпреки скромните размери на стаите, отварянето им с витрини от пода до тавана, ги прави по-просторни и свързани визуално с външното пространство пред тях. За това допринася и единното решение на настилката: теракотни плочи в предния двор продължаващи и в къщата; шлайфан бетон с триъгълни полета за дневната и кухнята-трапезария от двете му страни.    


Спалните и личните помещения се намират на горния етаж, на нивото на обширната терасата над кухненската част. Едната от двете спални е осветени от улицата, а другата от вътрешността на парцела. От терасата на покрива се открива изглед към двора с маслиновото дърво и околните къщи. 


Къщата е колкото семпла, толкова находчиво решена с пестеливи материали и ясно зониране. Последователно е проведена идеята за взаимно проникване на двора и интериорните пространства, осъществени са дълги погледи и единство на материалите.


Крайният резултат е богато и автентично решение на относително малка площ,       

+3
Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари