Къща с две лица – устойчива комбинация между старо и ново

В горите на Utrechtse Heuvelrug (община в провинция Утрехт, Холандия) има специална къща. Къщата е скоро обновена от архитектите ronday&winkelaar, които са сe концентрирали върху устойчивостта.
08.07.2010
Johan van Dijk
246
масло, защита на дърво, бетон
Къща с две лица – устойчива комбинация между старо и ново
Източник: Machiel de Nooyer

Проект: Ronday&Winkelaar architects
Проектантски екип: Bob Ronday, Maxim Winkelaar and Jurgen van Denderen
Инженер: Quintin Tonnard/Espacio constructions
Изпълнител: Aalberts Constructions
В горите на Utrechtse Heuvelrug (община в провинция Утрехт, Холандия) има специална къща. Къщата е скоро обновена от архитектите ronday&winkelaar, които са сe концентрирали върху устойчивостта. Отдалечената къща е построена в началото на ХХ в. и се отличава с бели стени и сламен покрив. Отстрани има двоен гараж в стила на къщата, която притежава всички типични черти на английска къща, и е заобиколена от красиво оформена градина. През изминалите сто години къщата е достроявана няколко пъти. През 70-те години най-сериозното, което е направено, е промяната на характера на лицевата страна на къщата поради добавената извънгабаритна веранда.
Клиентите искали къщата да е едновременно трайна и надеждна. Една от целите била цялата обитаема част да бъде разположена на приземния етаж, така че да бъде лесно достъпна. Заедно с ronday&winkelaar-architects всички желания били ясно дефинирани и превърнати в проект. В процеса на проектиране всяко пространство било внимателно разположено (отбелязано), за да се реши коя част на къщата как да бъде оползотворена, така че нищо от сградата да не бъде премахнато.

Устойчив дизайн
Освен цялостното обновяване на къщата, съществуващата входна врата била обединена и разширена с нова част. Завършекът на съществуващата порта бил доста остарял с годините, но поради неговото местоположение и връзка с другите обитавани зони това пространство било подходящо да се превърне в спалня със СПА зона.
Фасадата на сградата и портата са покрити с Accoya ® wood - нов, устойчив продукт, който представлява масивно дърво със специална обработка и трайност над 50 години. Поради горското местоположение на къщата архитектите избират вертикално разположение на дървената облицовка - тематично обвързана с мястото. Дървената фасада е също добро съчетание със сламения покрив. Дървената облицовка от Accoya ® е поставена на разстояние от 1 см. Това е направено с цел цялото тялото да не е масивно. Парапетът на покрива е полупрозрачен, така че част от къщата все още се вижда. Детайлираният горен пласт отгоре увенчава вертикалната линия и придава на обема вид на изискана кутия. Портата е ориентирана на югозапад и поради това ronday&winkelaar-architects са поставили тук сгъваеми стъклени стени. Тези стъклени стени са изцяло отворени, за да подсилят връзката на интериора с екстериора.

Устойчив проект

Освен рециклираните елементи има също много решения, които са в областта на устойчивите енергийни източници. Цялата къща има нов керамичен под с вградено подово отопление. В основата има термопомпа с тръби, разположени дълбоко в земята (160 м дълбочина). Геотермалната помпа се използва за затопляне на цялата къща. Заедно с вграденото подово отопление тя гарантира пестене на енергия. Освен геотермалната помпа клиентът е избрал слънчева енергия за затопляне на джакузито в СПА зоната. Покривът на входната част е изключително подходящ за слънчеви соларни панели. Това е запазена зона, където слънчевите панели са отчасти зад отворения парапет. Освен избора за фасада с устойчива архитектура и енергийни източници, има също добри решения за употреба на съществуващите елементи в къщата. Кухнята е пребоядисана и има модерни вградени уреди, така че са осигурени чудесни условия в нея. Сенниците са почистени и преинсталирани, така че да функционират отново. Лицевата страна на къщата е изцяло в традиционния стил на английската къща. Отстрани, където е разположена входната част, къщата има ново лице. Новият вход отстрани е направен като алтернативен, по-модерен вход на къщата. Изборът на дървената фасада с големи прозорци придава на тази страна балансиран контраст към съществуващата постройка. Целият проект е смислено, успешно и устойчиво обновяване на стара къща.

+2
Автор: Johan van Dijk
Закони Нормативна база Коментари