Къща с асиментрична фасада и ферми от Нова Зеландия

Намира се в предградието Онихунга на Новозеланската столица Оукланд.
15.05.2016
арх.Анета Трифонова
772
къща, градска къща, асиметричен покрив, Нова Зеландия, арх. Хенри Сейес
Къщата в Онихунга, Оукланд
Източник: фотограф: Патрик Рейнолдс

Автор, архитект: Sayes Studio, www.sayes.co.nz.
Местоположение: Предградие Онихунга, Оукланд, Нова Зеландия
Фотографии: Патрик Рейнолдс

Къщата е проектирана от архитекта Хенри Сейес* за неговото семейство. Намира се в предградието Онихунга на Новозеланската столица Оукланд, където авторът ù е завършил архитектура и работи активно. Негови къщи са публикувани в различни местни и чужди издания като: Dwell (САЩ), Habitus Living (Австралия), Home и Urbis (Нова Зеландия).


   
фотограф: Патрик Рейнолдс  Дневна с видими ферми;Трапезария, поглед към кухненския бокс

Къщата с асиметричен покрив е издигната в дъното на малкия квадратен двор, решен оригинално с издигнато в единия му край затревено възвишение с формата на дюна. Най-забележителната черта на чисто решения интериор на дневната е покривът, поддържан от три видими ферми обърнати с върха надолу. Фермите от една страна носят покрива, но от друга създават илюзията за пространства с различна височина. Таванът се издига постепенно от страничната фасада до втори етаж в другия си край. Масата за хранене се намира във вътрешната по-висока част, там където фермата се прибира към покрива, а останалата част от дневната е под ниската хоризонтална част на фермата.


 фотограф: Патрик Рейнолдс    Изглед на дневната към верандата

Според архитект Сейес „Проектирането на дома е свързано с вземане на решения как се живее или по-точно как най-добре да се живее. Добрата архитектура не е необходимо да бъде трудно и умозрително решение. Тя не трябва да се постига с пищни детайли или грандиозни идеи. Големите пространства са тези, които са точно за мястото. Разбира се, да се направи нещо правилно едва ли е просто - в действителност това е сложен процес.”


фотограф: Патрик Рейнолдс  Спалня на второ ниво с прозорец към дневната

Хенри Сейес винаги се води от стремежа да създава къщи, в които е приятно да се пребивава. В тях има стаи, където обитателите искат да се сгушат по цял ден и никога да не напускат, заради удобния диван, облят от слънчева светлина. В някои стаи обитателите се отдръпват от света, като в библиотеката - кабинет на първи етаж или спалнята на втори етаж. В дневната хората се изкушават да отворят вратата и да се слеят с градината. Кухнята предразполага към готвене. Тя е  достатъчно закътана, с удобна връзка с трапезарията, където компанията се събира за вечерта. От масата за хранене те могат да се прехвърлят към удобния кът за сядане, в по-ниската част от дневната със свободно стояща камина и изглед към двора.


  
фотограф: Патрик Рейнолдс  Входно пространство, Кът от дневната

Такива къщи изненадват и носят наслада, те са комфортни и предизвикателни, пулсират в малки и големи пространства. Това са истинските къщи за живеене с много възможности за избор, общност и уединение.
Интериорите са сдържани, с няколко общи детайли, проведени във всички помещения. Елегантните, боядисани в бяло ферми от твърдо дърво доминират в дневната, на фона на бяла мазилка и керамични облицовки по стените на кухнята. Дървото в естествен цвят покрива стъпалата, хоризонталните елементи от обзавеждането и мебелите. Подът в дневната е от шлайфан бетон в бежов нюанс. Фасадите са оформени със светла хоризонтална обшивка. Линията на покрива следва конструктивното решение на фермата - тя се повдига асиметрично и подчертава верандата като оформя над нея триъгълен „фронтон”. Широката витрината на дневната позволява необезпокоявана връзка с двора. Така с наглед пестеливи средства и последователно изведена идея, къщата от предградието на Оукланд се превръща в убедителен пример за оригиналното съвременно мислене на своя автор.


   фотограф: Патрик Рейнолдс   Вход към озеленения двор, Поглед към къщата


 * Хенри Сейес работи с Malcolm Walker Architects, притежава диплома по архитектура от Университета в Оукланд. Получавал е награди от Новозеландския Институт на архитектите. 
 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари