Къща от слама?

Недостатъци и грешки
14.01.2015
Антоанета Салфидж
863
сламени къщи, къщи от слама, къща, архитектура, бала от слама
Можете да защитите външните стени на дома с широки и ниски стрехи.
Източник: www.strawbale.com

Романтичният призив на Русо: „Да се върнем назад към природата!“ събира все повече последователи в днешни дни. Еко-, био-, зелено са определения, които с гордост, ентусиазъм и плам се поставят до всяко модерно дело, дори и най-технологичното. Екологичният начин на живот е на път да се превърне в нова религия, която съвсем естествено се нуждае от храм – екологичният дом, та бил той и от слама.

Сламената къща е постройка, която човек добре познава от … незапомнени времена. И като всяко твърде старо нещо днес за него се разказват истории, притчи и легенди, които в синхрон с литературната стилистика на жанра са твърде неточни и във висока степен розово-носталгични. Сламата като строителен материал си има редица предимства, най-важните сред които вече обобщихме в статия ТУК 

Всяка една монета обаче си и има обратна страна. Така и този материал си има слаби страни, които ще ви обобщим сега.

Минуси на сламата като строителен материал

Влагата е най-големият враг на сламата
Ако сте решили да направите къща от слама в район с умерена или висока влажност, задължително трябва да сте особено внимателни за изходния материал. Първо  се уверете, че той е идеално сух, а след това, че технологията на строителство ще го защити в максимална степен от допир с влага. Добре е да знаете, че ако сламата повиши влажността си с до 20%, тя вече е идеална среда за пораждане на плесен. А с плесента няма как да се преборите. При климат с висока влажност задължително трябва да обзаведете конструкцията с качествена пароизолация за вътрешната повърхност на стените. Можете да защитите външните стени  на дома с широки и ниски стрехи.

Пазете сламата от огъня. 
Да, вече съществуват специални обработки и покрития за сламените блокове, които им придават висока степен на огнеустойчивост, но все пак в мига, в който пламъкът достигне до сухия материал, той се разпалва. Ето защо е важно никой да не пуши на строителната площадка, докато сламата не се покрие с подходяща изолация.

Това са недостатъците на сламата на пръв поглед. Има и такива, които не се набиват на очи, но също намаляват функционалността на този материал.

Ограничен дизайн – това засяга възможността за функционално обзавеждане и окачване на предмети по височината и ширината на стените. Съществуват сериозни трудности с окачването на мебели по стените, които не са планирани при проекта.

Дебели стени при използване на сламени блокове – такива стени имат нужда от по-широк фундамент, а също така от по-голям покрив.

Ограничено количество на типови проекти – строителството от сламени блокове все още не е популярно и масово, ето защо всеки проект изисква индивидуална разработка от специалисти, които добре познават технологията. А такива също са малко.

Мишки – непознаването на технологията на сламената къща може да ви навлече не особено любими наематели, които не само няма да плащат наем, а буквално ще подяждат вашия дом. Факт е, че мишките не ядат слама от ръж, но при силни студове с удоволствие се заселват в дупки и пукнатини, оставени от строителите.

Срокове на изпълнение – най-добрата слама за строителство се появява през август. Това означава, че трябва да успеете да я съберете, да произведете блоковете и да вдигнете стените до началото на зимата. Ако не успеете, по-добре отложете строежа за следващото лято с новата реколта. Иначе рискувате къщата ви да започне да гние.

+2
Автор: Антоанета Салфидж
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари