Къща от приказките

Къщата е наричана от собствениците Къщата на приказките и наистина е като изрязана от страниците на детска книжка с красиви илюстрации.
17.02.2011
„БЛ Спорт” ООД
1959
къща, сглобяеми къщи, дървени къщи, дървени трупи, bl sport
Източник: БЛ спорт

Проект и изпълнение: „БЛ Спорт” ООД
Интериорен дизайн: Ирина Атанасова


Къщата е наричана от собствениците Къщата на приказките и наистина е като изрязана  от страниците на детска книжка с красиви илюстрации. Тя е дървена, кокетна, спретната и светла. Проектът е индивидуален, изготвен по желание на клиентите, макар че фирмата изпълнител предлага и редица типови проекти. Построена е на надморска височина около 800м. Площта на къщата е 142.38 м2 - на първия етаж 81.86 м2, а на втория - 60.52 м2.Основното предимство на този тип къщи са естествените природни материали, от които се изграждат – те са екологични, устойчиви и здравословни. Къщата е изработена за около два месеца, а монтажът е отнел приблизително толкова време. Разбира се, времето, което отнема изработването и монтажът на този тип къща, зависи от нейната големина.Технологията, по която се произвеждат и монтират къщите на фирма „БЛ Спорт” е сред най-модерните в света на дървените къщи. Тя се различава значително от технологиите при сглобяемите къщи, които се предлагат на нашия пазар и които представляват дървени конструкции с различни видове облицовки отвън и отвътре, така наречените сандвич панели. Стените за къщите на „БЛ Спорт” са изградени от правоъгълни дървени греди, свързани със сглобки и образуващи клетъчна носеща конструкция. Дървесината, която се употребява, е преминала през необходимите технологични процеси и обработка – тя е изсушена до необходимата влажност и импрегнирана срещу всякакви видове вредители и плесени. Тези къщи имат много добра изолация. Външната стена е изградена от дървена масивна греда с размери 9/13 см, следва минерална вата 10 см и дървена обшивка или гипсокартон. На пода и на покрива отново има 10 см минерална вата. Дървото има много добър коефициент на топлопроводимост, затова тези къщи се отопляват с много по-малко енергия.Дървените трупи притежават топлоизолационни свойства, превишаващи многократно показателите на тухлените и бетонните стени. Шумоизолацията е също много добра. Дървесината се третира със специални препарати срещу горене. Безспорен факт е, че тези къщи са устойчиви на земетресения, защото конструкцията е три пъти по-лека от конвенционалното строителство. Покривната конструкция в показаната реализация е изградена от дървени ферми, обшити с дърво, пароизолация и минерална вата. Покривното покритие при къщите на „БЛ Спорт” може да бъде метални или керамични керемиди, но тук керемидите са керамични.Вратите са от дървен масив. Дограмата е дървена евродограма, изработена от трислойно слепени ламели от иглолистен материал с австрийски обков и К стъкло.  


Отоплението е реализирано благодарение на камина с въздуховоди на втория етаж и електрически конвектори. Камината е елемент, който присъства във всичките къщи на „БЛ Спорт”.  Между дървената част и камината е поставена нужната изолация. Камината при тези къщи се изгражда по същия начин като в масивното строителство. Дървото, използвано в строителството на къщата, се импрегнира предварително и е пожароустойчиво. Доказано е, че  дървените конструкции са много по-устойчиви при пожар.  


 


В интериорните решения отправна точка е желанието да се постигне баланс между дървото, мебелите и останалите детайли. Именно затова освен дървени обшивки, които са характерни за тези къщи, има стени и тавани от гипсокартон, както и съчетание на различни цветове при използваните материали. Така крайният резултат е къща с приятен и уютен интериор. 


На първо ниво в къщата са разположени дневната и кухнята. Там е заложено на максималната функционалност на обитаваните зони. Зоната за отдих и тв е обособена около камината. На втория етаж са разположени спалня, кабинет и баня. С подходящ текстил е постигнато съзвучие между естествената дървена конструкция и интериорните обеми. 
 Зимната градина е акцент в Къщата на приказките и е любимо място за нейните собственици.  Тя е с особено елегантна визия – линиите са максимално изчистени, основният цвят е бяло, а формите на мебелите са по-близо до класическия стил. Общото усещане, което къщата излъчва, е спокойствие и приветлива среда за обитаване.


 

Автор: „БЛ Спорт” ООД
Закони Нормативна база Коментари