Къща от приказките

Къщата е наричана от собствениците Къщата на приказките и наистина е като изрязана от страниците на детска книжка с красиви илюстрации.
17.02.2011
„БЛ Спорт” ООД
413
къща, дървени къщи, сглобяеми къщи, дървени трупи, bl sport
Къща от приказките
Източник: „БЛ Спорт” ООД

 

Проект:  „БЛ Спорт” ООД 

Изпълнение: „БЛ Спорт” ООД

Интериорен дизайн: Ирина Атанасова

 

 

 

Къщата е наричана от собствениците Къщата на приказките и наистина е като изрязана  от страниците на детска книжка с красиви илюстрации. Тя е дървена, кокетна, спретната и светла. Проектът е индивидуален, изготвен  по желание на клиентите, макар че фирмата изпълнител предлага и редица типови проекти. Построена е на надморска височина около 800 м. Площта на къщата е 142.38 м? - на първия етаж 81.86 м?, а на втория - 60.52 м?. 

Основното предимство на този тип къщи са естествените природни материали, от които се изграждат – те са екологични, устойчиви и здравословни. Къщата е изработена за около два месеца, а монтажът е отнел приблизително толкова време. Разбира се, времето, което отнема изработването и монтажът на този тип къща, зависи от нейната големина.

Технологията, по която се произвеждат и монтират къщите на фирма „БЛ Спорт” е сред най-модерните в света на дървените къщи. Тя се различава значително от технологиите при сглобяемите къщи, които се предлагат на нашия пазар и които представляват дървени конструкции с различни видове облицовки отвън и отвътре, така наречените сандвич панели. Стените за къщите на „БЛ Спорт” са изградени от правоъгълни дървени греди, свързани със сглобки и образуващи клетъчна носеща конструкция. Дървесината, която се употребява, е преминала през необходимите технологични процеси и обработка – тя е изсушена до необходимата влажност и импрегнирана срещу всякакви видове вредители и плесени. 

Тези къщи имат много добра изолация. Външната стена е изградена от дървена масивна греда с размери 9/13 см, следва минерална вата 10 см и дървена обшивка или гипсокартон. На пода и на покрива отново има 10 см минерална вата. Дървото има много добър коефициент на топлопроводимост, затова тези къщи се отопляват с много по-малко енергия. Дървените трупи притежават топлоизолационни свойства, превишаващи многократно показателите на тухлените и бетонните стени. Шумоизолацията е също много добра. Дървесината се третира със специални препарати срещу горене. Безспорен факт е, че тези къщи са устойчиви на земетресения, защото конструкцията е три пъти по-лека от конвенционалното строителство. 

Покривната конструкция в показаната реализация е изградена от дървени ферми, обшити с дърво, пароизолация и минерална вата. Покривното покритие при къщите на „БЛ Спорт” може да бъде метални или керамични керемиди, но тук керемидите са керамични.

Вратите са от дървен масив. Дограмата е дървена евродограма, изработена от трислойно слепени ламели от иглолистен материал с австрийски обков и К стъкло.  

Отоплението е реализирано благодарение на камина с въздуховоди на втория етаж и електрически конвектори. Камината е елемент, който присъства във всичките къщи на „БЛ Спорт”.  Между дървената част и камината е поставена нужната изолация. 

Камината при тези къщи се изгражда по същия начин като в масивното строителство. 

Дървото, използвано в строителството на къщата, се импрегнира предварително и е пожароустойчиво. Доказано е, че  дървените конструкции са много по-устойчиви при пожар.  

В интериорните решения отправна точка е желанието да се постигне баланс между дървото, мебелите и останалите детайли. Именно затова освен дървени обшивки, които са характерни за тези къщи, има стени и тавани от гипсокартон, както и съчетание на различни цветове при използваните материали. Така крайният резултат е къща с приятен и уютен интериор. 

На първо ниво в къщата са разположени дневната и кухнята. Там е заложено на максималната функционалност на обитаваните зони. Зоната за отдих и тв е обособена около камината. 

На втория етаж са разположени спалня, кабинет и баня. С подходящ текстил е постигнато съзвучие между естествената дървена конструкция и интериорните обеми. 

Зимната градина е акцент в Къщата на приказките и е любимо място за нейните собственици.  Тя е с особено елегантна визия – линиите са максимално изчистени, основният цвят е бяло, а формите на мебелите са по-близо до класическия стил. 

Общото усещане, което къщата излъчва, е спокойствие и приветлива среда за обитаване.

 

Автор: „БЛ Спорт” ООД
Закони Нормативна база Коментари