Къща от дърво с блокова конструкция- предимства, недостатъци

Блоковата конструкция спада към най-старите начини за строене с дърво
15.05.2015
Константин Димов
1578
къща от дърво, дървена къща, къща, сглобяема къща, блокова конструкция
Дървото поглъща вредните влияния от атмосферата.
Източник: www.perr-blockhaus.de

Епитетът къща от дърво с блокова конструкция буди у повечето хора изключително романтичната представа за самотна, схлупена къщурка, сгушена в гората. Това съвсем не съответства на реалността. Блоковата конструкция спада към най-старите начини за строене с дърво и се използва традиционно най-вече в Скандинавските страни. Но от известно време се радва на заслужено внимание и повишено търсене от строителните предприемачи в Централна Европа, пояснява сайтът hausbaumagazin.at.

Характерни за традиционните къщи с блокова конструкция са кръгли, овални или рендосани хоризонтално лежащи дървени греди, които се препокриват в ъглите. Различните типове се различават във формата на разреза на самите греди и в образуването на ъглите. Дебелината на дървото сама по себе си в повечето случаи  не е достатъчна за да изпълни днешните  изисквания за топлоизолация, затова на вътрешните страни на дървените къщи се поставя топлоизолация, маркирана с талпа. Тя, според предпочитанията на собственика, може да е от дърво или гипсокартон. 

Вътрешната облицовка не трябва да е от дърво 
Една дървена облицовка или един дървен интериор може да придаде на къщата доста тежко излъчване, смята изданието. При стени, облицовани с дърво може трудно да се предприемат ремонтни дейности и някои подобрения за къщата. Хората трябва да се замислят и за бъдещи инсталационни дейности, като например поставяне на нов контакт или запълване на дупки от пробито. 

Добра възможност са облицовките от гипсокартон, при които защитата от пожар е гарантирана. Освен това те предлагат готова основа, която може да бъде измазана. По този начин се появяват разнообразни възможности за оформяне на вътрешното пространство. Допълнително предимство на облицовки ог гипсокартона са пробивните дупки, които лесно се правят и отново лесно могат да бъдат грундирани. Талпите изискват специална преграда, която предотвратява нахлухването на влажност от вътрешното пространство в топлоизолиращия слой. Ако тази бариера се повреди, тя трябва грижливо да бъде възстановена. 

За къща от дърво са подходящи смърч или бор. На много места хората по земята живеят в дървени къщи. Дървото като строителен материал лесно се обработва и може да се достави във всяка желана форма. Става въпрос за естествен материал, който у нас, в Европа е безпроблемно на разположение. Ако се спазва морал в потреблението на дървесината, то може да се превърне в устойчиво развитие. Често са предпочитани смърчово или борово дърво за строежа на къщи с блокова конструкция. Двата дървесни вида растат между 60 - 90 г. 

В сравнение с другите строителни материали, дървото има добри топлоизолиращи качества. По този начин дървените къщи през зимата лесно се отопляват. Природният строителен материал със своите добри топлоизолиращи качества прави възможен енергийно ефективния живот на къщата. Сама по себе си уютната атмосфера, която се излъчва от материала създава на обитателите  „топло” усещане, сравнено с фона на каменните стени например. Тъй като дървото е лош проводник на топлина, стайната температура през лятото е приятно хладна.

Бързо построени, къщите с блокова конструкция се явяват алтернатива на стандартните къщи. Предимства на къщите с блокова конструкция е именно краткото време за строеж (може да бъде вдигната само за няколко седмици), което пести много разходи. Дървото поглъща вредните влияния от атмосферата и затова стайният климат се счита за здравословен. Освен това се поглъщат неприятните миризми, поради което винаги има едно приятно ухание.

Имайте предвид, че най-опасният вредител на дървесината в интериора си остава домашната гъба (Serpula lacrymans). 

+1
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари