Къща на езерото Лака - Полша, пример за устойчиво развитие

Този дом на брега на езеро Лака в Южна Полша е чудесен пример за устойчиво развитие и уважение към околната среда.
08.07.2010
арх. Анета Трифонова
5
устойчиво развитие, къща, топлоизолация, вентилиране, енергийна консумация
Къща на езерото Лака - Полша, пример за устойчиво развитие
Източник: aрхитект: Петер Кучица, 2007 г.

aрхитект: Петер Кучица, 2007 г. 

представя: арх. Анета Трифонова

 

Този дом на брега на езеро Лака в Южна Полша е чудесен пример за устойчиво развитие и уважение към околната среда. Фасадите му са облицовани с необработена лиственица и панели черен фибро-цимент за оптимизирано усвояване на слънчевата енергия. Този дом се смесва с околната среда като хамелеон, като цветните дъски от обшивката му отразяват тоновете на околния селски пейзаж, а прозорците разкриват картини от нея. 

Сградата е симетрична отвън, аналогично на повечето живи същества, въпреки че вътрешните пространства са асиметрично решени според функцията. На първи етаж са всички жилищни помещения – дневна, трапезария, кухня, спалня, както санитарните и обслужващите (баня, склад, гардероб и пералня), всичките обрамчващи вътрешния остъклен двор. Някои са разделени от него с плъзгащи се стени. Въздухът се издига от двора към черната кула на три етажа, като на втория етаж е студиото зад галерията, а на третия е стаята на север, с изглед към езерото.   

 Формата на къщата оптимизира абсорбирането на слънчевата светлина и почти 80% от акумулиращата обвивка е обърната на юг, а едноетажната част е обшита отвън с дърво и затревена отгоре. Тя акумулира слънчева енергия чрез остъкления вътрешен двор. На покрива са монтирани фотоволтаични елементи и соларни панели, които подготвят цялостната бъдеща активна отоплителна система. Тъмната фасада на “черната кутия”, която е триетажна постройка, облицована с панели от черен фиброцимент, се затопля от слънцето и не допуска топлинни загуби. Изградена е пасивна и активна слънчева система при високи стандарти на изолациите и вентилацията - с възвръщане на енергията.

Архитектурните детайли са обикновени, с повишена дебелина на топлоизолацията, но лесно изпълними. Пред 17 см зид се изгражда топлоизолация с минерална вата 20 см, която е обшита с лиственица. Под обшивката има слой въздух за вентилиране на фасадата. 

Така сградата използва само една десета от средната енергийна консумация в Полша, при цена близка до къщите по обикновена технология, при опростени, но добре решени детайли, на основата на традиционната строителна техника и използването на местни материали и рециклирани строителни елементи. 

Цялата къща е пример за логично и икономично, спестяващо енергията решение, което акцентира на удобството и екологията и бележи новите пътища на развитие на жилищната архитектура.

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари